Skocz do zawartości

Duży spadek fps po minucie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim sprzecie grając w cs go lub League of legends występuje duży spadek. w pierwszej minucie w lol mam 270 fps. potem spada do 100. w cs go mam 100 fps na niskich ustawieniach i 1024x768.

Wiedzmin 3 dziala na wysokie uber w 55 klatkach .

Konfig:  i5 4460 ,gtx 970 , ram ddr3 2x4gb 1x8gb . (obojetnie od konfigouracji ram ten sam problem )  zasilacz BeQuiet 500w . dysk ssd kupiony nowy oraz płyta głowna rowniez nowa . załaczę log z hw info .

Windows 10 po formacie i ze sterownikami

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

daj więcej info o ram, interesuje mnie na jakim napięciu maja chodzić

z tego co widzę to niektóre czujniki temperatury maja około 100 stopni jeden  widziałem skoczył na 117C, sprawdź o co chodzi

nast sprawa widzę temperatury na grafice w okolicach 70 stopni a  obroty wentylatora na niej  na ZERO, 

ostatnia rzecz co się rzuciła w oczy to przechodzenie grafiki w tryb oszczędzania energii, ( po szybkości łącza PCIe). i tu można po gdybać co się działo

Opublikowano

Ram to jest kingston hyperX 1600 mhz . Ddr3 

te czujniki z temp 120 to pokazują bzdury podobno . Zreszta wyskakuje informacja ze odczyt jest błędny i może być bzdura. Karta graficzna testowania w różnych testach obciążeniowymi działa normalnie. A dlaczego wchodzi w tryb uśpienia to nie wiem. Narazie kupiłem płytę nowa i dysk No i bez zmian :D 

Opublikowano
6 minut temu, helmut112 napisał(a):

Zobacz opcje  :Tryb gry  w ustawieniach.

Moglbys opisac dokladniej? chodzi o ustawienia w panelu nvidia?

ewentualnie w sterownikach sprawdzić czy nie ma włączonej opcji przeważnie jest ustawione na "Optymalna moc" przy sterownikach od nvidia.

na jaką opcje ustawić ? adaptacyjny ? maksymalna wydajnosć czy optymalna moc?

Opublikowano

Podpowiedzcie mi w czym testować zeby miec pewnosc ze to nie wina sterowników albo hgw i wykluczyc hardware? na przyklad wiedzmin 3 bedzie w porządku ?

Bo właściwie to sie dzieje w kazdej grze multiplayer a single dzialaja

Opublikowano

Po pierwsze nie testuj wszystkiego na raz. Sprawdź najpierw procesor np. OCCT, kartę graficzną np. Furmark, pamięć np. MemTest, dyski np. Victorią. Zrzuty ekranów wrzuć na forum, może ktoś coś zauważy. Może w tle działa jakiś program (np. 2 antywirusy).

Opublikowano
16 minut temu, rrroberto napisał(a):

Po pierwsze nie testuj wszystkiego na raz. Sprawdź najpierw procesor np. OCCT, kartę graficzną np. Furmark, pamięć np. MemTest, dyski np. Victorią. Zrzuty ekranów wrzuć na forum, może ktoś coś zauważy. Może w tle działa jakiś program (p. 2 antywirusy).

Jedyne co zauwazylem to ze po tescie w 3DMark pod koniec wykresu spada wykres na moment do minimum na 300mhz i sie podnosi.

Teraz, Malwinos napisał(a):
16 minut temu, rrroberto napisał(a):

Opublikowano
2 godziny temu, Napromieniowany napisał(a):

Bo tam generuje najwięcej ilość KL/s. i również CPU ma większe znaczenie.

Testuj tam gdzie jesteś wstanie uzyskać obciążenie zbliżone pod gry np.

Testuj w różnych konfiguracjach nawet 8K

"Jeżeli będzie dalej problem występował to może po prostu się przegrzewa i zrzuca zegary." 
"Mogą być również wadliwe sterowniki"
"Uszkodzona karta graficzna"

"CPU może się przegrzewać przez co zrzuca taktowania"
AIDA64 - Test stabilność (3 pierwsze opcje)
OCCT - CPU Test

Pamięć ram: - Tworzysz za pomocą "Rufusa" bootowalnego pendrive i uruchamiasz jakbyś system z pena odpalał.

Monitoruj zegary i temperatury GPU i CPU jak i użycie patrz co się dzieje "AIDA64" lub "Menadżer Zadań" zakładka "Wydajność"

Stawiam na ślepo , że po prostu procesor się grzeje przez co zrzuca taktowania w zależności czy jest/było OC robione , boxowe chłodzenie nie jest wstanie odprowadzić dużej ilości ciepła , źle zamontowane , stara pasta itd. no płyta główna też jak łapie "throttling" wtedy również CPU będzie zbijać zegary i obniżać wydajność.

Mam załozone chłodzenie silentium spartan i procesor w stresie ma 55stopni. płyta główna jest nowa.

Opublikowano
48 minut temu, Napromieniowany napisał(a):

Miałem podobny problem w farmie symulator 2019 , że po jakimś czasie spadały FPS z 60 KL/s na 45 KL/s nie pamiętam już czy znalazłem rozwiązanie może akurat podobne zachowania miały i nie wiem czy to czasami po stronie systemu nie było czy po stronie sterowników od GPU również wtedy miałem Windows 10. - Jeszcze nie wiem czy to program również nie powodował taki problem może znajdę swój post i coś więcej przypomnę.

Pozostaję opcja z pamięcią RAM - zalecana konfiguracja przeważnie to 2x2 lub 4x4 rzadko kiedy stosuję się 3x2 przykładowe wartości GB (Po czasie sprawia problemy ze stabilnością lub padają sloty albo sam ram) Skoro w systemie wszystko przechodzi zostaję BIOS i sprawdzenie czy wszystko jest dobrze złożone i podłączone. - Dobrym rozwiązaniem jest również monitorowanie PC i wyłapanie co zaniża wydajność np. przez odpalenie AIDA64/HWINFO i jaka wartość spada kiedy zaczyna się ograniczanie FPS.
Na początek sprawdzenie podłączenia okablowania i wtyczek zasilania 
Potem - domyślne ustawienia BIOS 
! Ważne ! Również aktualizacje biosu zrób !
Następnie monitorowanie co się dzieje przy graniu i odpalonym w tle HWINFO64

Może być pierdoła może być coś poważnego bywa z tym różnie i staramy się jakoś Ci pomóc w tej sytuacji.
- Uszkodzenie
- Niestabilne napięcia (Spadki lub zbyt wysokie)
- Dławienie termiczne (Ograniczenie taktowania w celu zredukowania temperatur)
- Wadliwe sterowniki czy też ustawienia
- Złe podłączenie wtyczek
- Niestabilna pamięć RAM
- BOOTLNECK (Ograniczenie jednych z podzespołów CPU>GPU/GPU>CPU)
- Spadek taktowań pamięci RAM
- Może też być synchronizacja/ograniczenie FPS na poziomie adaptacyjnym

⚠️To są moje sugestie na temat spadku wydajności jest po prostu wiele opcji i mogę się mylić dlatego tylko wymieniłem propozycję.⚠️

W sumie można by odpalić OCCT Power to również potrafi szybko wskazać nieprawidłowości.

Bardzo dziekuje za obszerna odpowiedz !

Pamieć ram sprawdzilem. podmienilem nawet na inna  oraz konfiguracja 2 pamieci w dual to samo. . bez zmian

wartość spada kiedy zaczyna się ograniczanie FPS. Jedyne co to w 3D mark jest momentalne zbicie taktowań karty graficznej do zera prawie i wstaje.

Probowalem przepiąc wszystko i niestety bez zmian.

Bios rowniez aktualizowalem.

Procesor pod obciazeniem działa dobrze.

Wadliwe sterowniki czy też ustawieniau - uzywam domyslnych najnowszych do grafiki

Pamiec ram mem testem rowniez nic sie nie dzieje .

Botleneck trudno okreslic. ale jescze tydzien temu dzialalo w porzadku. oraz na wiedmzmin 3 wszsytko smiga na utra na stabilne 55 klatek. problem wystepuje w grach multiplayer jakkolwiek glupio to brzmi :)

Opublikowano

"W moim sprzecie grając w cs go lub League of legends występuje duży spadek. w pierwszej minucie w lol mam 270 fps. potem spada do 100. w cs go mam 100 fps na niskich ustawieniach i 1024x768.

Wiedzmin 3 dziala na wysokie uber w 55 klatkach" 

Wywal geforce experiance o ile masz, zdecydowanie widać, że GPU wchodzi w tryb "oszczędny" i musisz go wyłączyć. Kiedyś na jakiś sterach od AMD do RX 580 miałem to samo.

Gdzieś w opcjach sterownika geforca masz opcje maksymalna wydajność i ją ustaw.

Opublikowano
2 minuty temu, bison616 napisał(a):

Wywal geforce experiance o ile masz, zdecydowanie widać, że GPU wchodzi w tryb "oszczędny" i musisz go wyłączyć. Kiedyś na jakiś sterach od AMD do RX 580 miałem to samo.

Gdzieś w opcjach sterownika geforca masz opcje maksymalna wydajność i ją ustaw.

zrobiłem to i dalej bez zmian.

załaćzam plik z testu w 3dMark

Opublikowano
7 godzin temu, Napromieniowany napisał(a):

Stawiam na ślepo , że po prostu procesor się grzeje przez co zrzuca taktowania w zależności czy jest/było OC robione , boxowe chłodzenie nie jest wstanie odprowadzić dużej ilości ciepła , źle zamontowane , stara pasta itd. no płyta główna też jak łapie "throttling" wtedy również CPU będzie zbijać zegary i obniżać wydajność.

Niemożliwe bo jakby procesor zbijał taktowanie  z powodu przegrzewania się no to wtedy podczas grania byłaby jedna wielka masakra na ekranie - 3 do 5 klatek na sekunde to maks. A przecież u niego są spadki , lecz jedynie z 270 fps na 100 klatek,  a co za tym idzie procesor pracuje  normalnie bo przecież na mocy  0,78  Ghz  nie dałoby się  uzyskać tych stu klatek . Czyż nie? :)

Opublikowano
14 minut temu, Napromieniowany napisał(a):

Tak wiemy z twoich testów , procesor jest OK... natomiast problemy wskazują na problem z pracą karty graficznej. - Dokładniej mówiąc jak piszą powyżej użytkownicy wchodzi w tryb oszczędzania energii.

Zauważyłem , że na wykresie temp. GPU osiągają 80 stopni co nie jest mało może karta wymaga po prostu czyszczenia i wymiany pasty termoprzewodzącej ? - Nie wiem czy w tej serii również pokazuję HOT Spoty skoro 80 stopni ma karta to HOT pewnie z 90+ stopni bo na wykresie pokazuję zrzucanie taktowań ale również i sam procesor zrzuca co już jest dosyć dziwne...🤔

Właśnie wyczyścilem kartę . temperatury sporo spadły. ale problem jaki był taki jest dalej :D . Procesor pod obciazeniem w cpu stressach ma 60 stopni max i nie zrzuca.

Odpalilem CS GO.  na mapie lokalnej fps są okej.  jak wejde na serwer multplayer spada do 80

Opublikowano

Wsyskto co wyżej wymieniłeś sprawdzane było i jest ok. Wrzucałem nawet gdzieś chyba screen. 
polecicie mi jakiś inny system może ? Jakas modyfikacja 7 albo 8.1 dla pewności? 
uzzywam win10 zaktualizowanego oryginalnego obrazu

Opublikowano
11 godzin temu, Malwinos napisał(a):

Odpalilem CS GO.  na mapie lokalnej fps są okej.  jak wejde na serwer multplayer spada do 80

----

no a może Ty po prostu masz słabą prędkość łącza dlatego toteż takie skoki fps na grach multiplayer  bo wiesz w multi ping ma duże znaczenie a im większe opóźnienie  z Twojej strony tym mniejszy fps na ekranie tak to działa niestety w grach przez neta   :)

Opublikowano
3 godziny temu, Malwinos napisał(a):

Ping pokazuje ze jest 35 . We wszystkich testach tez niby okej ping. Pakiety nie uciekają. Jak mogę zweryfikować jeszcze ? Używałem już win mtr 

To normalne ze zawsze po odpaleniu menedżera zadań przez kilka sekund zużycie procesora 100% a pozniej spada do 20 30?

ktory z systemów polecacie? Raczej 10  chyba żeby wssystko działało na 7 to tez nie przeszkadza 

Opublikowano
Teraz, Napromieniowany napisał(a):

Tak kiedy procesor nie wyrabia , dyski , RAM to na początku gry musi wszystko się załadować mapa , tekstury , modele itd. itd. po ustabilizowaniu i załadowaniu wszystkiego wtedy wraca do normy.Mój kolega również ma to samo w CS:GO zawsze na początku 100% + ściny + mało FPS potem jest OK.

Polecacie jakies systemy modowane? a moze czysty 8.1 lub 7 >?