Skocz do zawartości

Laptop uruchamia się automatycznie po wpięciu źródła zasilania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W starym już laptopie (era pre 2010) występuje problem z automatycznym uruchamianiem. Wystarczy włożyć wtyczkę i laptop się uruchamia. Wystarczy włożyć baterię i laptop się uruchamia. Nie da się laptopa wyłączyć, ani nawet uśpić (od razu wzbudza się automatycznie). Mam drugi identyczny model, więc wymieniłem przycisk zasilania na sprawny ale problem nie ustąpił. W BIOS-ie jest wiele opcji wzbudzania automatycznego, ale nie ma niczego związanego z zasilaniem. Poza tym to problem nowy, wcześniej nie występował. Sprawdziłem na dwóch zasilaczach i dwóch bateriach, efekt ten sam. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Wyczytałem podobną opinię. Zostawiłem go bez baterii i zasilania sieciowego na 24 godziny i po ponownym włączeniu ustawienia BIOS-u trzymał, łącznie z datą i godziną. Jak go rozbiorę to zrobię pomiary multimetrem ale chyba w tym przypadku nie jest winna bateria.

edit: otwarłem, bateria miała ok 2.8V, wymieniłem na nówkę, ustawiłem na nowo BIOS i dalej to samo...

Opublikowano

Zacząłem po kolei odpinać taśmy wpinane w płytę główną (touchpad, przyciski specjalne) i okazało się, że laptopa uruchamia podpięcie taśmy klawiatury. Widocznie było jakieś zwarcie i mimo, wyłączonej opcji wzbudzania przez klawiaturę w BIOS-ie komputer się odpalał. Wymieniłem klawiaturę i problem zniknął. Po wpięciu tej problematycznej w drugi identyczny laptop, tenże zaczął mieć ten sam problem. Problem rozwiązany, można zamknąć temat.

TomOlej lubi to
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie