PanKracyk13 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2022 W starym już laptopie (era pre 2010) występuje problem z automatycznym uruchamianiem. Wystarczy włożyć wtyczkę i laptop się uruchamia. Wystarczy włożyć baterię i laptop się uruchamia. Nie da się laptopa wyłączyć, ani nawet uśpić (od razu wzbudza się automatycznie). Mam drugi identyczny model, więc wymieniłem przycisk zasilania na sprawny ale problem nie ustąpił. W BIOS-ie jest wiele opcji wzbudzania automatycznego, ale nie ma niczego związanego z zasilaniem. Poza tym to problem nowy, wcześniej nie występował. Sprawdziłem na dwóch zasilaczach i dwóch bateriach, efekt ten sam. Jakieś pomysły?
s3ba__ Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Jeśli bateria podtrzymująca ustawienia bios jest rozładowana/uszkodzona występował taki efekt.
PanKracyk13 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Wyczytałem podobną opinię. Zostawiłem go bez baterii i zasilania sieciowego na 24 godziny i po ponownym włączeniu ustawienia BIOS-u trzymał, łącznie z datą i godziną. Jak go rozbiorę to zrobię pomiary multimetrem ale chyba w tym przypadku nie jest winna bateria. edit: otwarłem, bateria miała ok 2.8V, wymieniłem na nówkę, ustawiłem na nowo BIOS i dalej to samo...
PanKracyk13 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zacząłem po kolei odpinać taśmy wpinane w płytę główną (touchpad, przyciski specjalne) i okazało się, że laptopa uruchamia podpięcie taśmy klawiatury. Widocznie było jakieś zwarcie i mimo, wyłączonej opcji wzbudzania przez klawiaturę w BIOS-ie komputer się odpalał. Wymieniłem klawiaturę i problem zniknął. Po wpięciu tej problematycznej w drugi identyczny laptop, tenże zaczął mieć ten sam problem. Problem rozwiązany, można zamknąć temat. TomOlej lubi to
tadziu123 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2022 21 minut temu, PanKracyk13 napisał: Problem rozwiązany, można zamknąć temat Poradnik
Rekomendowane odpowiedzi