Jump to content

Recommended Posts

Posted
18 minut temu, aleks1620091 napisał:

Mam problem bo chce zainstalować windowsa 10 obok 11 ale boje się że potem nie będę mógł otworzyć 11.

Mam pendrive z instalacją 10 ale 11 już nie.

Proszę o szybką odpowiedź.

Proszę podaj specyfikację swojego komputera.

Posted
9 godzin temu, aleks1620091 napisał:

Mam problem bo chce zainstalować windowsa 10 obok 11 ale boje się że potem nie będę mógł otworzyć 11.

Mam pendrive z instalacją 10 ale 11 już nie.

Proszę o szybką odpowiedź.

Jeżeli chcesz mieć dwa Systemy na dysku to musisz mieć co najmniej trzy partycje. Dwie partycje na Systemy, a trzecią na Twoje pliki. Jeżeli chcesz mieś dwa pliki *.iso na pendrive to musisz użyć programu WinSetupFromUSB. Jeżeli zainstalujesz dwa Systemy na twardy dysk, to podczas uruchamiania laptopu, lub komputera wyświetla się okno z możliwością  wyboru Systemu, który chcesz uruchomić.

Posted
10 godzin temu, aleks1620091 napisał:

Instaluj na osobnej partycji.

Jako, że Windows 10 i 11 mają ten sam bootloader - 10ka doda automatycznie swój wpis do bootloadera 11ki i będziesz miał wybór systemu przy starcie.

Posted
W dniu 3.08.2022 o 09:37, razor1995 napisał(a):

Jako, że Windows 10 i 11 mają ten sam bootloader - 10ka doda automatycznie swój wpis do bootloadera 11ki i będziesz miał wybór systemu przy starcie.

dzięki

I pozdrawiam hakerze razor 1995

W dniu 2.08.2022 o 23:32, Anonim17PL napisał(a):

W dniu 3.08.2022 o 09:37, razor1995 napisał(a):

dzięki

W dniu 2.08.2022 o 23:32, Anonim17PL napisał(a):

i3 8th gen 8gb ram intergra

jak coś innego trzeba to sprawdze

dzięki za pomoc z windowsem 10 a może da się zainstalować 8.1?

Posted

Dzień dobry, zrobiłem podobnie, ale z zaskakującym rezultatem

1. miałem  zainstalowany system  W11

2. stworzyłem 2 dod. partycje C-W11, D-W10, E-Dane

3. użyłem  MediaCreationTool, pobrałem W10 i zapisałem do ISO (nie miałem wolnego pena)

4. plik ISO zamontowałem w W11 i uruchomiłem instalację W10 z poziomu systemu W11
5. Instalator nie zapytał mnie o nic tylko jak baran zainstalował W10 na W11, nadpisując go

6. Obecnie na C:\ jest  katalog Windows.old oraz Windows  -da się coś naprawić/przywrócić

7. czy jedyne wyjście to obecnie z poziomu W10 zainstalować w taki sam ww. sposób W11 -ale czy system zachowa się teraz inteligentnie i zapyta?

Posted
14 minut temu, Adax0 napisał(a):

plik ISO zamontowałem w W11 i uruchomiłem instalację W10 z poziomu systemu W11

Instalator nie zapytał mnie o nic tylko jak baran zainstalował W10 na W11, nadpisując go

:22 i się dziwisz? Jak chcesz mieć dwa systemy, to się odpala instalkę z pendriva i instaluje na drugiej partycji / drugim dysku.

Posted

czyli 1 system nie może zainstalować 2-giego  -spodziewałem się większej elastyczności i inteligencji MS, a tu samozagłada  nowszego przez starszy bez ostrzeżeń?  :)
Poradź/poradźcie:

1. czy ten obecny W10 na W11 będzie dobrze i optymalnie zainstalowany?
2. czy teraz tylko z pena mogę zainstalować W11? 

Posted

W pierwszej kolejności instalujesz Windowsa 11. Później tworzysz nową partycję, na której zainstalujesz Windowsa 10. Windows sam stworzy sobie dual boot w momencie instalacji Windowsa 10. Będziesz wtedy miał okno wyboru systemu. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Później tworzysz nową partycję, na której zainstalujesz Windowsa 10

To może doprecyzuj, jak go zainstalować trzeba - czy można spod innego systemu, czy trzeba z pendrive zbootować? Bo ten temat to jeden wielki bełkot bez żadnych konkretów. Tyle postów nawalone macie, a nie potraficie konkretnie zdania złożyć do kupy? Tak samo z tym windows.old - ja się nie znam, używam wyłącznie Win7, ale podejrzewam, że skoro taki katalog został utworzony podczas nadpisywania systemu, to idzie to jakoś cofnąć i przywrócić poprzedni. Ale to wy jesteście spece od winzgrozy....niby, na pewno nie ja.

Posted

Nigdy nie instaluje się systemu z pod działającego systemu. Windows wtedy bierze to jako aktualizacja i robi to co zrobił koledze.

Obstawiam, że jak nie upłynęło za wiele dni to przywracanie poprzedniej kopii systemu powinno dać radę.

Systemy instaluje się tylko i wyłącznie poprzez uruchomienie instalatora po załadowaniu BIOS/UEFI. Tak było od wieków i tak jest nadal.

A jak chcecie mieć większą wygode ni nienagmyrane to sobie zainstalujcie ten dodatkowy system w pliku VHD czy VHDX i dodatjcie wpis do menu rozruchu by z takowego załadował się dodatkowy system.

Jak coś upitolicie w systemie to plik vhd(x) w kosz i tyle

I wtedy systemów możecie mieć tyle, że się wam pomylą który jest który i od czego.