Nieobecny Posted September 16, 2023 Report Posted September 16, 2023 10 godzin temu, Draus napisał(a): żeby wykorzystać potencjał 980 musisz mieć PCI4.0 -tej generacji 980 (Pablo) jest w standardzie PCI-E 3.0 - 980 Pro (Elpis) jest w standardzie PCI-E 4.0 - tak więc nie myl i nie wprowadzaj w błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 980 (Pablo) jest słabszym dyskiem niż 970 Pro (Phoenix) i 970 EVO Plus (Phoenix), a nawet nieco gorszym od 970 EVO Plus (Elpis) Quote
Draus Posted September 18, 2023 Report Posted September 18, 2023 980pro masz rację oczywiście. Zapomniałem że jest ta druga wersja. Quote
digi Posted November 6, 2023 Report Posted November 6, 2023 W dniu 16.09.2023 o 11:52, Draus napisał(a): U mnie pięknie śmiga system win7 bootowalny z NVME samsunga zarówno 980 jak i 970. Ulubioną płytą moją jest MSI B550A-PRO z PCI4.0, mam kilka takich kompów. ta płyta obsługuje dwa dyski NVME z pełną prędkościa. NA B450 mam też dwa dwa dyski NVME, ale drugi pracuje przez przejsciówkę z pci z połową prędkości, co wynika z ograniczenia PCI3.0. Da się odczuć różnicę dla tych dwóch platform? Quote
burek Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 On 1/2/2023 at 11:35 PM, Widzior said: Chyba ściągasz starą paczkę od Fernando, bo w paczce canonkong'a AMD_Chips_Drivers_B27T_Win7_8.1_SHA256_RE w katalogu Storage Controller\Samsung NVMe są sporo nowsze z certyfikatem. Nazwa katalogu jest myląca, jakby to były oryginalne Samsunga, ale to są modowane. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale skąd pobrać tę paczkę AMD_Chips_Drivers_B27T_Win7_8.1_SHA256_RE? Albo ktoś pomoże skąd pobrać nvme drive dla Samsung 980, bo wszeskie które próbuje nie działają poczas setupu Windows 7. Quote
Widzior Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 54 minuty temu, burek napisał(a): Ale skąd pobrać tę paczkę AMD_Chips_Drivers_B27T_Win7_8.1_SHA256_RE? Z poprzedniej strony, dałem link. A co do instalacji WIn7 na 980, to dopiero co pisałem w tym temacie: Quote
burek Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 Quote [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ah nie zauważyłem. No i jak one mi nie działąją na moim 980 to już nic nie zadziała? Ale jak to jest skoro jak podepne dysk z wgranym patchem KB2990941 to windows go widzi a instalator nie łyka? Da się jakoś z patcha KB2990941 wyłuskać drivery które łyknie instalator windows? Quote
Widzior Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 25 minut temu, burek napisał(a): Ale jak to jest skoro jak podepne dysk z wgranym patchem KB2990941 to windows go widzi a instalator nie łyka? No właśnie tego to chyba nawet Microsoft nie wie. Problemem jest właśnie to, żeby instalator dysk zobaczył, i często modowane stery, nawet z certyfikatem, nie działają w czasie instalacji, ale już na wgranym systemie działają idealnie. Tu ci wrzuciłem te modowane stery, jak one nie zadziałają, to już nic nie pomoże, a te microsoftowe z KB to nie mam pojęcia jak działają, sam kiedyś szukałem, czy ktoś wyciągnął z tej KB sam sterownik, ale nic nie znalazłem, natomiast moja Kioxia, jak i Samsung, na żywym systemie na nim też działa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Polecam system Win7 stawiać na dysku SATA i koniec problemów, a NVMe mieć jako drugi na gry, dane itd. Sam taki model stosuję A tak wygląda ten sterownik MS na liście kompatybilnych (ten dolny) do mojego Samsunga 970 Evo Plus Quote
burek Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 Quote [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Też nie działa. Wypakowanie poprawki KB2990941 i wskazanie z niej driverów secnvme.inf... tak samo. Dysk nvme na dane to tak słabo, bo kupiłem go po to aby był na system. Quote
Nieobecny Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 27 minut temu, burek napisał(a): Też nie działa. A może źle integrujesz? Sprawdziłeś ID dysku? - może w nowych modelach zmienili. Zadziała jeśli jeśli jest prawidłowo zintegrowane do install.boot i install.wim oraz posiada zgodne ID: %COMMNvmePABLO.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A809&CC_010802 Bios ustawiony na Legacy lub jeśli nie ma takiej opcji, to na UEFI-CSM, a bootowalny pendrive wykonany wg schematu: Bios (UEFI-CSM) + NTFS + MBR Quote
Widzior Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 40 minut temu, burek napisał(a): Też nie działa. Zawsze możesz sprawdzić myk z instalatorem Win10, w wielu przypadkach ludziom pomogło, bo przeszło proces instalacji, ale w systemie muszą być zintegrowane sterowniki NVMe, bo inaczej po resecie nie wstanie. Quote
Nieobecny Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 7 minut temu, Widzior napisał(a): Zawsze możesz sprawdzić myk z instalatorem Win10 Czyli integrujesz sterowniki NVMe tylko do install.wim, który umieszczasz w obrazie Win 10 (oczywiście zamiast jego install.wim lub install.esd) Quote
burek Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 17 minutes ago, wiktorynek said: A może źle integrujesz? Sprawdziłeś ID dysku? - może w nowych modelach zmienili. Zadziała jeśli jeśli jest prawidłowo zintegrowane do install.boot i install.wim oraz posiada zgodne ID: %COMMNvmePABLO.DeviceDesc% = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A809&CC_010802 Bios ustawiony na Legacy lub jeśli nie ma takiej opcji, to na UEFI-CSM, a bootowalny pendrive wykonany wg schematu: Bios (UEFI-CSM) + NTFS + MBR Nie integruje tylko wkazuje foldery na innym dysku z poziomu instalatora Windows. Poddałem się z tymi driverami. Ostatecznie skopiowałem dysk z SSD na NVME i się uruchomił. Jutro już sobie zainstaluje na czysto win7 i wgram poprawkę KB2990941 i sklonuję ponownie. Transfery 3083 odczyt/2426 zapis czyli jakieś 6x tyle co na zwykłym SSD i jest OK. Quote
Widzior Posted April 26, 2024 Report Posted April 26, 2024 15 minut temu, burek napisał(a): Ostatecznie skopiowałem dysk z SSD na NVME i się uruchomił. No i to też wielokrotnie polecaliśmy jako najlepsze rozwiązanie. Zainstalować Win7 na SATA, wgrać odpowiednie stery NVMe i zrobić klona na dysk NVMe. 15 minut temu, burek napisał(a): Transfery 3083 odczyt/2426 To na tych sterownikach z KB Microsoftu? Jeśli na nich ci działa dysk, to za wuja pana nie wiem, czemu instalator na nich nie przechodzi, skoro to oryginały od M$ Quote
Nieobecny Posted April 27, 2024 Report Posted April 27, 2024 22 godziny temu, burek napisał(a): Transfery 3083 odczyt/2426 zapis czyli jakieś 6x tyle co na zwykłym SSD Ja bym się tak mocno nie podniecał, bo Samsung 980, to mocno przeciętny dysk, żeby nie powiedzieć słaby. Transfery szczytowe są tylko dla ściśle określonych plików i tylko w obrębie buforu SLC, bo poza buforem i w przypadku "trudnych" plików jest gorzej niż dobrej klasy SSD SATA. Dodatkowo brak pamięci podręcznej. 970 EVO Plus jest dużo lepszy i ma oryginalne sterowniki NVMe dla Win 7. W dniu 26.04.2024 o 21:55, burek napisał(a): Ale jak to jest skoro jak podepne dysk z wgranym patchem KB2990941 to windows go widzi a instalator nie łyka? 22 godziny temu, burek napisał(a): Nie integruje tylko wkazuje foldery na innym dysku z poziomu instalatora Windows. Użyj instalatora z Win 10 i po problemie, nawet nic nie będziesz musiał wskazywać. Oczywiście konieczne jest zintegrowanie poprawek NVMe do Win 7 i/lub stosownych sterowników NVMe, aby po restarcie zadziałał. Quote
Widzior Posted April 28, 2024 Report Posted April 28, 2024 12 godzin temu, wiktorynek napisał(a): Ja bym się tak mocno nie podniecał Magia cyferek zawsze działa 12 godzin temu, wiktorynek napisał(a): Dodatkowo brak pamięci podręcznej Tylko dodam, że przy Win10/11 nie jest to duży problem, bo działa HMB, ale na Win7 nie działa, więc używanie takich dysków jako systemowe na Win7 to niezbyt dobry pomysł. Mało osób zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego uparcie twierdzę, że pod Win7 najlepsze są stare, dobre MLC z cache DRAM, bez buforu pSLC, które mają stały, równy zapis nawet przy mocno zapełnionym dysku. Transfer ~500MB/s dla samego systemu Win7 w zupełności wystarcza, a jak ktoś używa maszyn wirtualnych czy potężnych kombajnów do obróbki zdjęć i multimediów (co i tak już na Win7 jest mało realne), to instaluje takie progsy na drugim dysku NVMe i tam też ustawia wszelkie TEMP'y. Quote
Draus Posted September 1, 2024 Report Posted September 1, 2024 Crystal zdaje się mierzy prędkość małych plików w tym na dole. W tym teście dysk 980pro nadal jest najlepszy. Użytkuję od lat i jest bardzo zadowolony. 970 czasami się przegrzewa przy kopiowaniu bardzo dużych plików. BTW. Aktualny komp nie daje rady na VR w DCSie, więc przechodzę na AM5. Przymierzam się do postawienia win7 na B650. Ktoś coś widział? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted September 1, 2024 Report Posted September 1, 2024 2 godziny temu, Draus napisał(a): Przymierzam się do postawienia win7 na B650. Ktoś coś widział? Ile razy można to wklejać? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tomislaw78 Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 W dniu 2.01.2023 o 16:04, Widzior napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ta paczka jest uniwersalna (tylko pod Asusy jest inna, kij wie czemu, ale to chodzi tylko o USB, inne stery jak NVMe są takie same we wszystkich paczkach) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a jak i gdzie te sterowniki (Samsung980 NVMe) wrzucic do windowsa? Quote
Recommended Posts