Jump to content

Dziwne zawieszanie się komputera

Trazzz

Recommended Posts

Witajcie,

Ostatnimi czasami doświadczam dziwnych spadków wydajności ( fps ) na moim komputerze. Trwa to zazwyczaj mniej niż sekundę lub powyżej. Potem wszystko wraca do normalności. Dźwięk się wtedy też cras"Jestem Idiotą"e o ile mogę to tak nazwać.  Wygląda to następująco: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ( też dźwięk jest w tym filmie) i nie obstawiałbym ustawień graficznych, bo średnio radeon adrenalin pokazuje ponad 100 fps, a komputer mi się nie pali. Nie wiem co z tym zrobić próbowałem szukać rozwiązania,  porobiłem wszystkie aktualizacje sterowników, systemu i dalej to samo występuje. Co prawda rzadko, ale jak raz na godzinę wystąpi to bardzo niepokoi.

11 minut temu, Trazzz napisał:

Witajcie,

Ostatnimi czasami doświadczam dziwnych spadków wydajności ( fps ) na moim komputerze. Trwa to zazwyczaj mniej niż sekundę lub powyżej. Potem wszystko wraca do normalności. Dźwięk się wtedy też cras"Jestem Idiotą"e o ile mogę to tak nazwać.  Wygląda to następująco: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ( też dźwięk jest w tym filmie) i nie obstawiałbym ustawień graficznych, bo średnio radeon adrenalin pokazuje ponad 100 fps, a komputer mi się nie pali. Nie wiem co z tym zrobić próbowałem szukać rozwiązania,  porobiłem wszystkie aktualizacje sterowników, systemu i dalej to samo występuje. Co prawda rzadko, ale jak raz na godzinę wystąpi to bardzo niepokoi.

Podaj specyfikacje i zrzut ekranu z temperaturami po 15 min grania, to zobaczę czy się faktycznie nie pali, miałem kiedyś kartę która przy 106C nie zbijała zegarów, jak i taką która już chyba przy ok 75C zbija.

52 minuty temu, ewabem5 napisał:

miałem takie zawieszenia i doszedłem, że to wina touchpada - wyłączyłem w biosie i chodzi wszystko jak ta lala - używam tylko myszy 

W przypadku laptopów ASUS gdzie fabrycznie był Windows 7 i zainstalowało się Windows 10 to sterownik do touchpada mogł powodać zacinanie się systemu do tego stopnia że trzeba było go wyłączać siłą.

Godzinę temu, Hip3r napisał:

Podaj specyfikacje i zrzut ekranu z temperaturami po 15 min grania, to zobaczę czy się faktycznie nie pali, miałem kiedyś kartę która przy 106C nie zbijała zegarów, jak i taką która już chyba przy ok 75C zbija.

gpu: radeon rx 5700xt

cpu: amd ryzen 5 3600 

płyta główna msi b450 pro max

zasilacz silentium pc Vero L2 500W

ram: 2x  hyperx 2400mhz ddr4 8gb

dodam, że chłodzenie cpu jest od silentiumpc o ile to coś zmienia w tym przypadku, więc nie jest stockowe

Godzinę temu, VACek napisał:

W każdej grze tak masz?

Jak z temperaturami?

Jeśli masz ssd czy nie wpada w throtling?

Nie tylko w grach, czasami mi się to wydarza na przydarza w przeglądarce jakby to w ogóle nie było zależne od pracy podzespołów

Co do temperatur i sprzętu to bardziej ich się nie dało użyć, bo odpaliłem do testu cyberpunka na około godzinę. W zdjęciach załączam screen zrobiony po minucie od zrespienia się na mapie, a kolejny po godzinie. Też podczas gry przydarzył mi się ten crash czy jak to mogę nazwać. Ostatni screen około po 10 minutach od wyłączenia gry, gdy działają podstawowe programy i 20 kart w przeglądarce xd Co do ostatniego pytania to nie mam pojęcia, system mam na m2, a z gier korzystam na hdd 

2 minuty temu, Trazzz napisał:

gpu: radeon rx 5700xt

cpu: amd ryzen 5 3600 

płyta główna msi b450 pro max

zasilacz silentium pc Vero L2 500W

ram: 2x  hyperx 2400mhz ddr4 8gb

dodam, że chłodzenie cpu jest od silentiumpc o ile to coś zmienia w tym przypadku, więc nie jest stockowe

Nie tylko w grach, czasami mi się to wydarza na przydarza w przeglądarce jakby to w ogóle nie było zależne od pracy podzespołów

Co do temperatur i sprzętu to bardziej ich się nie dało użyć, bo odpaliłem do testu cyberpunka na około godzinę. W zdjęciach załączam screen zrobiony po minucie od zrespienia się na mapie, a kolejny po godzinie. Też podczas gry przydarzył mi się ten crash czy jak to mogę nazwać. Ostatni screen około po 10 minutach od wyłączenia gry, gdy działają podstawowe programy i 20 kart w przeglądarce xd Co do ostatniego pytania to nie mam pojęcia, system mam na m2, a z gier korzystam na hdd 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]   - 1440p ustawienia średnie

Wklej  to do notatnika :

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\Scheduler]
"VsyncIdleTimeout"=dword:0

zapisz na pulpicie  np.   grafika.reg

uruchomić - zatwierdzić zmiany  w rejestrze

uruchomić komp...

Godzinę temu, woj_ani217 napisał:

Wklej  to do notatnika :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\Scheduler]
"VsyncIdleTimeout"=dword:0

zapisz na pulpicie  np.   grafika.reg

uruchomić - zatwierdzić zmiany  w rejestrze

uruchomić komp...

można wiedzieć coś więcej na ten temat ? Co to zmienia i tak dalej ?

6 minut temu, Napromieniowany napisał:

Zastanawia mnie czy sama karta lub sterowniki nie powodują samego problemu , kiedyś też miałem dokładnie ten sam problem na RX 480 ale tylko w grach (Nowe GPU) ,  do tej pory nie wiem co było powodem.

c

wygląda na problem który ja obecnie posiadam 

1 godzinę temu, Trazzz napisał:

można wiedzieć coś więcej na ten temat ? Co to zmienia i tak dalej ?

Żeby  to wyjaśnić  szczegółowo  to bym wykład Ci tu musiał  napisać a w skrócie :

Microsoft  w systemach operacyjny  wyłącza sterownik graficzny co 160 milisekund od czasu Visty w celu oszczędzania energii  i to  powoduje spowolnienia i  opóźnienia.

Do tego  jeszcze  powinno się zastosować pełen plan zasilania ale  Ty  z poziomu  win  tego nie dodasz ? ( pełne uprawnienia rejestru )  takie coś robi się w boot.wim i install.wim  w ISO.

Jak chcesz to  działaj :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Power\User\PowerSchemes]
"ActivePowerScheme"="e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61"

śmiało możesz to zastosować nic nie zepsujesz.

Twój i nie tylko twój   przypadek  jest dość  pokaźnie opisany  linku  Ci nie podam  bo musiał bym  sam go poszukać  - może i go zapisałem ?  nie pamiętam   jak znajdę chwilę i nie zapomnę to podeślę.

7 minut temu, razor1995 napisał:

Po co wykład, szczegóły są w sieci: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników];) 

Ano po to że  żeby to  co nie którzy  przyswoili to trzeba to rozłożyć na  " patyczki i morele " a i  " poprosić  wujka "  Google o pomoc też stwarza problemy.