Jump to content

Recommended Posts

Posted

problem polega na dlugim wlaczaniu sie systemu win 11 aktualnie, z windowsa 10 zaaktualizowany, na 10 bylo to samo 

Cpu : i5 4440

ram 6gb 

gpu gtx 660

mobo h81m ds2

dysk ssd cx-400 256gb

system laduje sie okolo 3-4minut potem dziala w pelni normalnie szybko

Posted

powiem tak, testowalem 8.1 w porownaniu do 10 i 11, final jest taki ze win 8.1 w starszych grach i szybkosci jest lepszy, zatem w nowszych grach win 8.1 juz lezy totalnie w porownaniu do 10 a nawet 11 wydaniejsza od 10, testowane na tym sprzecie.

Takze wszystko mi w tym windowsie pasuje lecz nie wiem czemu sie tak dlugo wlacza

Posted
37 minut temu, Kambix napisał:

problem polega na dlugim wlaczaniu sie systemu win 11 aktualnie, z windowsa 10 zaaktualizowany, na 10 bylo to samo 

Bo źle to robisz  ( źle  ustawione partycje  )

Bo masz do D..........y  system

Bo otwierasz  w tym  systemie " drzwi jak do stodoły "

System  jak jest dobrze zrobiony i dobrze zainstalowany  to  na Twoim sprzęcie  od 8 do  12 sekund.

Posted
Godzinę temu, woj_ani217 napisał:

Bo źle to robisz  ( źle  ustawione partycje  )

Bo masz do D..........y  system

Bo otwierasz  w tym  systemie " drzwi jak do stodoły "

System  jak jest dobrze zrobiony i dobrze zainstalowany  to  na Twoim sprzęcie  od 8 do  12 sekund.

Jeśli się ma zainstalowany Windows 11 na kompie z nowych części ale z np GTX 660 Ti to na dysku SSD na SATA potrafi się odpalać nawet 1.5 min jak jest zainstalowany na czysto na M.2 do minuty. Windows 11 jak ma się starszą kartę graficzną uruchamia się znacznie dłużej od Windows 10.

Posted
1 godzinę temu, Kambix napisał:

Takze wszystko mi w tym windowsie pasuje lecz nie wiem czemu sie tak dlugo wlacza

Wyłącz hibernację i będzie szybciej.

Z konsoli roota - powercfg -h off

Posted
21 minut temu, Wieniowaty napisał:

Wyłącz hibernację i będzie szybciej.

Z konsoli roota - powercfg -h off

U mnie dało to 6GB wolnego miejsca ale system szybciej się nie odpala.

Posted
1 godzinę temu, hip3r napisał:

Jeśli się ma zainstalowany Windows 11 na kompie z nowych części ale z np GTX 660 Ti to na dysku SSD na SATA potrafi się odpalać nawet 1.5 min jak jest zainstalowany na czysto na M.2 do minuty. Windows 11 jak ma się starszą kartę graficzną uruchamia się znacznie dłużej od Windows 10.

Kolego co Ty za  bajki tu opowiadasz ?

Sramsung  z  GTX 630    10  sekund  od wciśnięcia klawisza  

większy szrot 

Intel® NUC DC3217BY  15 sekund

wyczytałeś  gdzieś  to czy to są  Twoje  testy ?

Nie chce mi się udowadniać że  nie mam " garba "  i kręcić filmiki  na dowody tego  musisz mi uwierzyć na słowo  a  uwierz  mi wiem co piszę .

Posted
47 minut temu, woj_ani217 napisał:

Kolego co Ty za  bajki tu opowiadasz ?

Sramsung  z  GTX 630    10  sekund  od wciśnięcia klawisza  

większy szrot 

Intel® NUC DC3217BY  15 sekund

wyczytałeś  gdzieś  to czy to są  Twoje  testy ?

Nie chce mi się udowadniać że  nie mam " garba "  i kręcić filmiki  na dowody tego  musisz mi uwierzyć na słowo  a  uwierz  mi wiem co piszę .

Nie ma takiej karty jak GTX 630 jest tylko GT 630. 2. Jak wciskasz klawisz tzn że masz laptopa a ja i twórca kompa piszemy o kompie stacjonarnym, laptopy mają na tyle mocno okrojony BIOS/EUFI że płyta startuje może z 2s a potem odpala się system a w komputerze stacjonarnym zwłaszcza jak mnie skonfigurowaną macierz RAID, płyta startuje nawet do 30s. Sprawdziłem Intel® NUC DC3217BY ma specyfikację typową dla laptopa i kartę która wspiera UEFI. W komputerze stacjonarnym jeśli masie płytę główną która wpiera UEFI i kartę graficzną która wspiera tylko BIOS a tak jest w przypadku GTX 660 i GTX 660Ti to czas uruchamiana się płyty głownej w stosunku do karty graficznej która wspiera UEFI może być nawet 15s dłuższy, wiem z własnego doświadczenia bo jak miałem jeszcze płyte główną MSI-Z77-G43 to jak zepsuł mi się GIGABYTE R9 280X i byłem zmuszony do zmiany na kartę która nie wspiera UEFI to płyta startowała ok 15s dłużej niż przed wymianą karty graficznej. Obecnie mam taką speckę i mierząc czas stoperem od wpiśniecia przycisku do załadowania wszystkiego to ok 60s a jak dość ogarniety autostart. Jak miałem w tym kompie Plextora M6V 128GB to włączał się ok 1.5min.  Jedynie co mogę doradzić twórcy tematu to żeby zainstalował Windows 11 od zera, stworzyłem modyfikację która pozwala zainstalować Windows 11 na nie wspieranym sprzęcie i jest dostępna za darmo do pobrania na forum.

Procesor: i3-10100F
Płyta Główna: Gigabyte H410M S2H V3
Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W
Pamięć RAM: Gigabyte DDR4 16 GB 2666MHz CL16
Karta Graficzna: PALIT GTX 660 Ti 2GB
Obudowa: Deepcool D-SHIELD V2
Dyski: KINGSTON NV1 500GB+SAMSUNG HD 154UI 1.5TB
Karta Sieciowa Wi-Fi: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter

Posted
12 godzin temu, hip3r napisał:

Nie ma takiej karty jak GTX 630 jest tylko GT 630. 2. Jak wciskasz klawisz tzn że masz laptopa a ja i twórca kompa piszemy o kompie stacjonarnym

No fakt  mój  błąd  ( to jest tak jak się robi cztery rzeczy dwoma rękoma  )   w   sramsungu są  dwie  Intel(R) UHD Graphics 630  i  NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti  

12 godzin temu, hip3r napisał:

Jedynie co mogę doradzić twórcy tematu to żeby zainstalował Windows 11 od zera,

i  ja też  -  a jak byś  miał  czas i chęci  to Ci podeślę  ( linka  na PW  )   do mojej modyfikacji WIN 11   i byś  sprawdził jak to się uruchamia  - sam jestem ciekawy ?  na moim  ( dobrym )  sprzęcie  8 sek.