Skocz do zawartości

DDR4 2133/2400 SO-DIMM (Co kupić)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem jakiś czas temu: płyta główna [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i mam do niej pamięć DDR4 Crucial 2666 2400 4GB BLS4G4S26BFSD.8FBR2

Potrzebuję dokupić używaną kolejną 4GB ale tych co producent poleca albo nie ma albo ceny wyższe niż zapłaciłem za ten zestaw.

Supports DDR4 2133/2400 SO-DIMM

Może ktoś podrzucić linki z www.ebay.de co kupić im taniej tym lepiej :asd:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 7.04.2022 o 19:10, wiktorynek napisał:

Kup każdą dowolną najtańszą DDR4 2400MHz

Ok Kupiłem zamontowałem brak obrazu.

Włożyłem tą nową jako jedną działa w jednym jak i w drugim porcie.

Ale obie jednocześnie już nie działają zmiana portów nie pomaga.

Wyjęcie baterii i zworka wyczyściły ustawienia biosu ale nadal ciemność na 2 pamięciach.

Coś jeszcze?

Opublikowano

jedna kosć ma 2400MHz a druga 2666MHz teoretycznie bios powiniem "zrównać" pamięci aby działały obie czyli 2666MHz obnizyć do 2400MHz

dwie opcje obnizyć taktowanie aby obie kosci miały 2400MHz lub podwyzszyć aby obie pracowały jako 2666MHz @TediPower Spróbuj obu opcji :-)

Opublikowano

@BartAcid Masz racje biosy w laptopach są kapryśne niczym Kobieta z okresem lub w ciązy lecz co innego zostało skoro nie mozna zwrócić kosci do sprzedawcy

chyba zeby sprzeedać kość 2666MHz i kupić 2400 MHz  lub się z kimś wymienić

ewentualnie sprawdzić czy nie ma nowszej wersji Biosu do danego laptopa i wtedy zaktualizować

Opublikowano

Przy kilku różnych pamięciach najczęściej wygląda to tak,  że taktowanie całości jest ustalane na wartość najwolniejszej pamięci (komplet 2400 i 2133 odpali się na 2133), a opóźnienia zostaną ustalone na najdłuższe (komplet CL17 i CL19 odpali się na CL19). W przypadku tej płyty i tego Pentiuma maksymalne taktowanie pamięci to 2400 MHz, dlatego do uzyskania najlepszej wydajności dobrze będzie będzie zdobyć pamięci 2400 MHz o jak najniższych opóźnieniach (np. CL14).

Opublikowano
8 godzin temu, BartAcid napisał:

Spróbuj wsadzić tą 2400 do A1, odpal i wyłącz. Dodaj 2666 do B1 i odpal od razu wchodząc do BIOSU. Rozumiem, że CLEAR BIOS też robiłeś po montażu obu na raz, a przed 1 odpaleniem?

Tak za 1 razem włożyłem pamięć i odpaliłem PC czarny ekran. Wyjęcie baterii i zworka Czarny ekran. Pomyślałem że port / pamięć uszkodzona ale na obu portach działa ta nowa jak i stara pamięć.

Na 2 pamięciach nie mam biosu nie mam nic czarny ekran nie mam Buzera / głośniczka w żadnym PC by podpiąć i słuchać dźwięków

w A1 pamięć 2400 uruchamia się zrobiona zworka nie ustawiane parametry do B2 podpięta 2666 czarny ekran

w A1 pamięć 2400 uruchamia się ustawione parametry by Windows się uruchamiał do B2 podpięta 2666 czarny ekran

Kolejność pamięci zmieniona i tak samo czarny ekran

Bez pamięci Ekran ciemny

Ciągle świeci przycisk Power

Ps.

Przy każdej zmianie PC wyłączony nie robiłem tego na włączonym.

Dyski i wszystko z USB wypięte

Opublikowano

Pamięci po prostu nie chcą ze sobą "rozmawiać" i tyle w temacie, nic nie zrobisz. Takie rzeczy były normą w czasach DDR2, rzadziej w DDR3, na DDR4 to już historia, ale u ciebie to wina tej dziwaczej płyty. Przy takich konstrukcjach często jest problem z ramem i trzeba kupować sparowane pamięci dedykowane.

piosylant lubi to
Opublikowano

Skąd kupiłeś, że nie ma zwrotu?

Tak jak @Widzior napisał, nie znam przypadku niekompatybilności różnych pamięci, ale zawsze powtarzam, że w tej materii nie ma rzeczy niemożliwych.

P.S. Problemem prawdopodobnie nie jest pamięć dokupiona, tylko ta którą posiadałeś i przy dwóch pamięciach, ma problemy z obniżeniem taktowania.

piosylant lubi to
Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

nie znam przypadku niekompatybilności różnych pamięci, ale zawsze powtarzam, że w tej materii nie ma rzeczy niemożliwych.

Przypomnieć ci tą kostkę od ciebie DDR2 2GB 800MHz Nanya, co kumplowi kupiłem? Z jego kompletem Goodramów też 800MHz ni cholery nie chciał działać, ale z Samsungiem 666MHz chodził bez problemów. A te niskie zielone DDR3 Kingstona, które działały z AMD i SIS, ale z Intelem nie działały? Do dziś pamiętam te opisy aukcji na allegro. Nieraz miałem też sytuacje, że kolejność robiła różnicę.

Opublikowano
5 minut temu, Widzior napisał:

A te niskie zielone DDR3 Kingstona, które działały z AMD i SIS, ale z Intelem nie działały?

To jest inna sytuacja - takie kości sprzedają i raczej zawsze jest opis ostrzegający. Różnica między platformami to co innego, a na dodatek to nie dotyczy DDR4, ani nawet nowszych DDR3L do laptopa.

DDR2 też już rzadko zdarzały się niekompatybilne. Zawsze jest ten 1% trefnych przypadków. Coś jak stare chipsety szczególnie SIS, VIA, nForce itp i obsługa procesorów, a nawet szczególny przypadek Intela GL-40 w połączeniu z DDR3.

Opublikowano
W dniu 14.04.2022 o 23:13, wiktorynek napisał:

DDR3L do laptopa

Zgadza się. Mam mój poprzedni hp z tego okresu bez problemu jechał swego czasu na pamięciach o różnych taktowaniach, opóźnieniach i napięciach. Taktowanie i CL ustawiały się zgodnie z najgorszym parametrem danej kosci, a napięcia - co ciekawe - były różne, prawidłowe dla każdej pamięci. 

Opublikowano

Nie kupuj tej kości !!! To Single-Rank (1R) i kostka 8GB, więc nie pójdzie na 99%. 8GB w jednej kości, o ile w ogóle ruszy u ciebie, to musi być 2R, bo ta płyta niby obsługuje max 8GB ramu. Wsadź 2x4GB i to najlepiej też Dual-Rank (2R), i nie kombinuj.

Opublikowano

Ok R2 szukać 2 x4, nie zwróciłem uwagi że tam faktycznie pisze max8.

Patrzyłem na Współpracujące pamięci a tam aż 6 sztuk..16GB wypisanych. co prawda tyle nie chciałem ale 8 a teraz wiem że to mac.

Opublikowano
5 minut temu, TediPower napisał:

Patrzyłem na Współpracujące pamięci a tam aż 6 sztuk..16GB

Widziałem też, i powiem ci szczerze nigdy nie rozumiałem, co Asrock ma na myśli, bo od dawna takie kwiatki wypisują.

Opublikowano

Miałem Brix -a malutki pod szafką z butami stał i nagrywał zawartość kamerek i jDownloader na nim działał ale 1 dysk tu jednak 4xsata a można dokupić pod PCI kolejne 2-4 czy ile tam...

Przeglądam te pamięci i na wszystkich co sprzedają 2 na raz wszędzie pisze R1x16