Skocz do zawartości

Gigabyte RX570 8GB - czarny ekran na kilka sekund na chwile.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś miał problemy z kartami AMD i wie jak sobie z nimi poradzić? usunąłem sterowniki programem DDU w trybie prywatnym zblokowałem instalacjie sterów z WU. Przy kazdym ze sterowników z ze strony AMD wywala co chwile czarny ekran. Po usunieciu sterowników problem nie występuje. Karta zakupiona nowa 3 miesiace temu w sklepie online RTVEURO.  Problem wystepuje od miesiaca coraz czesciej.

Opublikowano
19 minut temu, krzysztofno napisał:

Czy ktoś miał problemy z kartami AMD i wie jak sobie z nimi poradzić?

Tak, wszyscy, którzy mieli karty Radeon, mieli problemy. Nie, nikt sobie z nimi nie poradził, bo to szmelc, który szybko pada, i zapewne twoja też umiera. Masz gwarancje, to odsyłaj. Możesz jeszcze dla pewności sprawdzić ją na innym kompie / innym systemie.

Opublikowano
54 minuty temu, krzysztofno napisał:

Tak jakby przy zmianach taktowania odcinało na chwile obraz. Dziwna sprawa, sprawdź temperatury rdzenia i pamięci. Możliwe że jakaś felerna sztuka. Karte można wyciągnąć i sprawdzić pod kontem uszkodzeń mechanicznych, ewentualnie delikatnie przetrzeć styki :tea:

Opublikowano
Teraz, wlodarek1 napisał:

A jak się ta karta graficzna zachowuje pod Linuksem? 

Uruchom chodźby live jakiegoś Linuxa i sprawdź. 

sciągam minta

4 minuty temu, winter5 napisał:

Tak jakby przy zmianach taktowania odcinało na chwile obraz. Dziwna sprawa, sprawdź temperatury rdzenia i pamięci. Możliwe że jakaś felerna sztuka. Karte można wyciągnąć i sprawdzić pod kontem uszkodzeń mechanicznych, ewentualnie delikatnie przetrzeć styki :tea:

Odkąd włożyłem kartę do slotu, nie była wyjmowana  z czarny ekran pojawił się z dnia na dzień, nie zmieniałem sterów.  W tej chwili jest pod sterem "Podstawowa karta graficzna Microsoft"  i taki problem nie wystąpił od kilku dni.

Opublikowano

Zrób tak jak pisze Widzior, karte trzeba sprawdzić w innym komputerze. Póki co może to być wina płyty głównej, gniazda, zasilacza itd. Jak w innym będzie to samo to znaczy że problemem jest karta graficzna. :tea:

Opublikowano
2 minuty temu, winter5 napisał:

Zrób tak jak pisze Widzior, karte trzeba sprawdzić w innym komputerze. Póki co może to być wina płyty głównej, gniazda, zasilacza itd. Jak w innym będzie to samo to znaczy że problemem jest karta graficzna. :tea:

Sprawdziłbym niestety nie mam możliwości :(

Opublikowano
2 minuty temu, krzysztofno napisał:

Czy to normalne ze bez sterowników  wszystko jest Ok, i czarny ekran nie wyskakuje ?

Oczywiście. Takie efekty daje udupiona karta. Miałem takich sytuacji multum, szczególnie na lapkach, jak zdechła grafa dedykowana. Na standardowym sterowniku VGA działała normalnie, po zainstalowaniu sterowników kaszana.

Opublikowano
4 minuty temu, Widzior napisał:

Oczywiście. Takie efekty daje udupiona karta. Miałem takich sytuacji multum, szczególnie na lapkach, jak zdechła grafa dedykowana. Na standardowym sterowniku VGA działała normalnie, po zainstalowaniu sterowników kaszana.

Pocieszyłeś mnie, fu*k.

Opublikowano

A tu nie biega bardziej o stery ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] niż o same uszkodzenie karty? W sumie jej nigdy nie katowałem jedyna gra w ktorej na niej grałem to DaysGone i to na normalnych ustawieniach.

Opublikowano

Spróbuj je jeszcze usunąć przy pomocy tego

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wyczyść pozostałości i wgraj jeszcze raz najnowsze,czy coś to zmieni jeśli dalej będzie to samo to  coś z grafiką się dzieje.

jarexpol lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, krzysztofno napisał:

Używałem DDu w trybie awaryjnym do inastalowania sterów , ze nieby zle ?

dobre jest,myślałem o jakimś zamienniku i nawet kolega podał nowszą wersję.

Możesz używać tego DDu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja bym jeszcze to sprawdził z inną grafiką.

Opublikowano

Wszystko spoko było do 3 miesiecy z tą kartą nic nie zmieniałem nie doinstalowywałem, zamieniałem sterów ciagle ten sam system i nagle co akiś czas czarny ekrna  wqrilem sie i wymienilem zasilajacy potem hdmi , wgralem na nowo system. Zawiodłem sie . Teraz sie zstanawiam czy to wina wadliwej karty czy sterów  ale zbliza się do bardziej wadlkiwej karty.

ps. jak czym podkrecic  ram z 2400 na 3000mhz ?

6 minut temu, jarexpol napisał:

Do instalowania, czy odinstalowania, też myślałem o zamienniku.

Do unistalu , ogółem tego Typu wszyscy ten program polecają.

Opublikowano
9 minut temu, krzysztofno napisał:

Do unistalu , ogółem tego Typu wszyscy ten program polecają.

dobrze polecają:)

10 minut temu, krzysztofno napisał:

potem hdmi

a masz możliwość sprawdzić na innym tzn. nowym kabelku.

Ale raczej to będzie tak jak była mowa na początku, winna grafika.

Opublikowano

Słuchajcie dziwna sprawa, korzystałem z tych starych sterów i znow zaczęło mrugać czarnym ekranem wiec zrobiłem aktualizacjie przez wgrany soft od amd od najnowszych rekomendowanych sterowników. W tej chwili brak apki Adrenaline ( chyba wywalilo podczas aktualizacji.  Wersja sterownika to 30.0.15002.1004 z  09.03.2022 i wszystko jest wporządku. Nie wiem jak ale jest dobrze.

Opublikowano
36 minut temu, bison616 napisał:

Była podpowiedz wyżej, sprawdź na innym kablu hdmi, dvi. Czasem sama przejściówka hdmi-dvi jest winna, przynajmniej u mnie była.

Kabel juz wczesniej został zmieniony kiedy zaczeły się problemy, nie korzystam z zadnej przejsciówki. Monitor z karta po hdmi jest ciągle podłączony. Więc o czym rozmawiasz bo nie za bardzo łapie o co ci biega ?