Skocz do zawartości

Upgrade PCeta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko kieruje do was Pytanie.

Posiadam obecnie :

I5 8600K .  LGA1150 

16 GB DDR4  2400 GHZ Dual Chanel

Płyta Asrock PRO 4

Obudowa  NTZX H440  typowa szeroka i wyciszona.

GTX 1070 ZOTACK 8 GB  GDDR5  

Zasilacz SEASONICK PLUS GOLD 850W  ( jutro uaktualnie)

DYSK NVME PCIE 3.0 512 GB Samsunga 970 evo

Dysk HHD Toshibe 2TB SATA.

Chłodzenie Bequet Dark Rock Pro 3

Chciałbym jakiś zestaw  lub same bebechy:

Płytę Głowna

Procka 

Ramy

- Dysk NVME 2 TB i jeden SSD

To mogę dokupić osobno.

Zostawiamy: budę , zasilacz   grafikę.

Planuje upgrade ponieważ chcę zająć się programowaniem CAD , Solidworks itp.  Plus Virtualne maszyny testowanie pisanie stron . Tworzenie filmów.

Co na chwilą obecną się opłąci?  Powiem tak lubię też grać w  gry typu CS . Obecnie mam dziecko i nie mam czasu na granie jak Maniak.

na pewno windows 11 i  12 lub 11 generacja lub AMD. Czekam na wasze propozycje. Zestaw / bebechy będą brane na raty lub za gotówke.

Opublikowano

Witam

patrząc na obecna sytuacje , to możliwe ze mogą być pilniejsze wydatki niż zakup czy modernizacja PC , jak przyjdą nas wyzwalać.

nie podałeś tez, jaki planujesz przeznaczyć budżet na ten cel ?, tylko ja cię proszę. nie tekst typu jak najtaniej.

coś na AMD ale  trzeba by zainwestować w chłodzenie wodne , bo czy powietrzne wystarczy ? 

AMD Ryzen 7 5800X, 3.8GHz, 32 MB, BOX (100-100000063WOF)

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)

płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK

Pamięć Kingston Fury Beast RGB, DDR4, 32 GB, 3733MHz, CL19 (KF437C19BB1AK2/32)

pamięci wedle listy QVL z strony MSI ale można  tez coś samemu poszukać  wybierając kompatybilność  i Memory By RX-5xxx

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

na Intelu i tutaj jak budżet pozwala i5 lub i7 oraz  płyta główna albo na Z690 lub B660 

Procesor Intel Core i5-12600K, 3.7GHz, 20 MB, BOX (BX8071512600K)

Procesor Intel Core i7-12700K, 3.6GHz, 25 MB, BOX (BX8071512700K)

Płyta główna MSI MPG Z690 EDGE WIFI DDR4

lub troszkę tańsza 

Płyta główna MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4

albo na B660 

Płyta główna MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4

lub troszkę tańsza

Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (F4-3600C16Q-32GVKC)

chłodzenie np. do i5 

Chłodzenie CPU Scythe Fuma 2 (SCFM-2000)

ale do i7 to już tez trzeba było ja zwodować, tak samo jak tego Ryzena , bo podczas grania czy przeglądania Internetu to i powietrzne wystarczy, ale daj mu coś do roboty to szybko można zobaczyć sto stopni i zrzucanie zegarów. 

masz całkiem ciekawa obudowę, skoda ze nie jest już w sprzedaży, chętnie oblukał bym ja z  bliska.     

Jakub lubi to
Opublikowano
W dniu 26.02.2022 o 18:38, Jakub napisał:

chcę zająć się programowaniem CAD , Solidworks itp.  Plus Virtualne maszyny testowanie pisanie stron . Tworzenie filmów.

Wszystko z górnej półki  ( wydasz sporo kasy a za pół roku połowy za to nie dostaniesz bo będzie już coś lepszego )  plus porządny monitor   akurat do tych zadań szkłem  D........y  nie wytrzesz .

Więc sporo  kasy na porządny sprzęt do tych zadań  albo  " szkło " nie  sprzęt  i na okrągło opluty monitor ze złości.

Opublikowano

DO tego co masz to albo zakup i9-9900 i spokojnie styknie, oraz dodatkowe dyski NVME czy sata i po sprawie.

Ewentualnie odpuścić, z żyłowania ceny na starych częściach i puścić je szybciej za 800-900zł zyskując szybki budżet na nowe części.

Jakub lubi to