John Marston Posted January 4 Report Share Posted January 4 Ostatnio nieświadomie trzymałem dysk obok silnego magnesu, pojawiły się pending sectory (na początku było 40 potem zaczęło stopniowo wzrastać i zatrzymało się na 253) które zaczęły się zwiększać, podczas chkdsk /b wzrosły do 11,4k. Obecnie próbuje victorią zremapować te sektory jednakże pending sectory i relokowane sektory zaczęły się zwiększać i niewiem czy tak powinno być bo chyba podczas remapu powinien zanikać C5 i C6 ale nie wiem ponieważ ekspert nie jestem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermogenes Posted January 4 Report Share Posted January 4 Według mnie przemagnesowałeś obcym polem magnesy wewnętrzne silniczka napędu ramienia głowicy i w większości (jeśli nie wszystkie) ruchy są błędne, dysk do utylizacji. Kiedyś miałem podobnie z rozmagnesowywałem narzędzia i straciłem dysk w kompie. Pozdrawiam Hermogenes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brygada69 Posted January 4 Report Share Posted January 4 Spróbuj sformatować dysk hdd low level format tool Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TECHNO Posted January 4 Report Share Posted January 4 Do Kosza ten dysk i pamiętać aby nie kłaść magnesów ani dyskow jeden na drugim czy nawet obok dysku najlepiej każdy w innej szufladzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TediPower Posted January 4 Report Share Posted January 4 Ale jak? ma 1 obudowę w niej jeden koszyk na dyski a w niej 6 dysków jeden nad drugim. Złamałem wszystkie zasady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzupelniacz Posted January 5 Report Share Posted January 5 Moje dyski 3,5" -4szt jeden na drugim i to samo z 2,5" od lat na półce. Zadnych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted January 5 Report Share Posted January 5 @TECHNO z trzymaniem dysków 1 na drugim to akurat pitolisz tak jak ci co oszczędzają SSD przenosząc cache na HDD. Z magnesem raczej narobiło bajzlu ze względu na czas niż na sam fakt zbliżenia magnesu. Ale zaczął bym od LLF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TECHNO Posted January 5 Report Share Posted January 5 Nie pitole bo oprócz uszkodzenia dysku można tracić dane po przemagnesowaniu dysku Od tego masz kieszenie czy nawet sloty osobne w starych obudowach że ma być jeden na d drugim w odstępach a nie jeden leżał na drugim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermogenes Posted January 5 Report Share Posted January 5 Tutaj rządzi zasada skali; obudowa dysku w jakimś stopniu chroni przed wpływem obcych pól magnetycznych, jednak nie ekstremalnych. Kolega napisał że za każdym przejściem błędów przybywa co może świadczyć o rozkalibrowaniu głowicy; czy to w płaszczyźnie lewitacji czy ruchu. Pozdrawiam Hermogenes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Marston Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 1 minutę temu, Hermogenes napisał: Tutaj rządzi zasada skali; obudowa dysku w jakimś stopniu chroni przed wpływem obcych pól magnetycznych, jednak nie ekstremalnych. Kolega napisał że za każdym przejściem błędów przybywa co może świadczyć o rozkalibrowaniu głowicy; czy to w płaszczyźnie lewitacji czy ruchu. Pozdrawiam Hermogenes A czy da się jakoś skalibrować teraz te głowice lub czy wymiana ich przyniosła by ich skutek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermogenes Posted January 5 Report Share Posted January 5 Już jest pozamiatane przynajmniej w domowych warunkach. Może jakieś labo by coś zrobiło; tylko czy te dane na tym dysku są tego warte. Pozdrawiam Hermogenes Adiwin&& likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Marston Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 Dam znać co bedzie po low level formacie, jednakże jeśli się nic nie zmieni wytrwa ten dysk chociaż tydzień bo niewiem kiedy nowy mi dojdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adiwin&& Posted January 5 Report Share Posted January 5 Do kosza, nie da sie naprawić, zadne cuda typu low format nie pomogą Odzyskac dane może jedynie lab, ale tanio nie bedzie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Marston Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 4 minuty temu, Adiwin&& napisał: Do kosza, nie da sie naprawić, zadne cuda typu low format nie pomogą Odzyskac dane może jedynie lab, ale tanio nie bedzie.... Danych nie wywalilo bo partycja ciagle byla bo prostu pojawily sie pending sectory ktore sie zaczely zwiekszac i obecnie po low level formacie jest 11808 pending sectorow i 728 relokowanych sektorow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adiwin&& Posted January 5 Report Share Posted January 5 8 minutes ago, John Marston said: Danych nie wywalilo bo partycja ciagle byla bo prostu pojawily sie pending sectory ktore sie zaczely zwiekszac i obecnie po low level formacie jest 11808 pending sectorow i 728 relokowanych sektorow no to odzyskuj poki sie da jak ktos jest potrzebne z niego bo zaraz nie bedzie sie dalo xD a dysk do utylizacji w kazdym razie, tyle oczekujacych i juz relokacje lecą wiec stan dysku tragedia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Marston Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 9 godzin temu, Adiwin&& napisał: no to odzyskuj poki sie da jak ktos jest potrzebne z niego bo zaraz nie bedzie sie dalo xD a dysk do utylizacji w kazdym razie, tyle oczekujacych i juz relokacje lecą wiec stan dysku tragedia tego dysku nie oplaca sie utylizowac bo jak skoczy do 57 stopni to mozna ogrzewac nim se za darmo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts