lighterxking Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 Cześć zastanawiam się właśnie nad zmianą cpu z Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2651 v2 @ 1.80GHz 1.80 GHz na Intel Core i7-4820K 4x3,7GHz jak sądzicie będzie widoczny skok wydajności ? Cytuj
VACek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 Oczywiście płyte też zmieniasz? Cytuj
lighterxking Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 9 minut temu, M4T napisał: Oczywiście płyte też zmieniasz? niestety nie mam takiej możliwości dlatego pytanie czy wgl warto ? Cytuj
stanq Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 ten xeon to serverowy processor ? jesli mnie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zobaczysz spadek wydajnosci w aplikacjach ktore potrafią wykorzystac wielo wątkowość , Cytuj
VACek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ciekawe czy płyta da radę, kolejna sprawa kwestia ceny tej i7 Cytuj
nudzija Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] te procki nie są drogie, pytanie czy płyta da rade i czy masz zwykłe ddr3 czy serwerowe? Cytuj
brygada69 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2021 Przecież taka zmiana tylko przyniesie straty wydajności 4770 można porównać do 4820k [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Po pierwsze upewnij się, że twoja płyta obsłuży tą i7, tak jak piszą powyżej. Istatna może być wersja BIOS nawet. Po drugie sprawdź dokładnie jakie masz pamięci RAM. Jeśli masz RAM z korekcja błędów ECC to zapomnij o zmianie. i7 takich nie obsługuje. Jeśli używasz komputera do konsumpcji multimediów i zabawy odczujesz różnicę. Nie jakąś spektakularną. Jeśli jednak komputer to maszyna do obliczeń wtedy zmiana jest nie wskazana. mimo niższych zegarów ilość rdzeni daje przewagę. VACek lubi to Cytuj
lighterxking Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Wstawiam opis płyty głównej wraz z pamięciami ram które z tego co widzę nie są kompatybilne chyba z tą i7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
brygada69 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Możesz wsadzić Xeona 2690 8 rdzeni 16 wątków 2.9 @ 3.8 turbo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Jak nie dowiesz się od tego sprzedawcy co tam są dokładnie za pamięci to guzik będziesz wiedział nadal. Raczej strzelam w zwykłe DDR3, czyli i7 na nich będzie działać. Bez konkretnego modelu pamięci nic więcej nie można powiedzieć. Cytuj
lighterxking Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 3 godziny temu, BartAcid napisał: Jak nie dowiesz się od tego sprzedawcy co tam są dokładnie za pamięci to guzik będziesz wiedział nadal. Raczej strzelam w zwykłe DDR3, czyli i7 na nich będzie działać. Bez konkretnego modelu pamięci nic więcej nie można powiedzieć. ja własnie mam takie jak są w opisie Cytuj
BartAcid Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Mam Forda z 2 litrowym silnikiem. Jakie mam zatankować paliwo? Tyle wiadomo po tym opisie. Jedynie co to chyba ECC nie były niskonapięciowe. Cytuj
Rudio Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2021 Ja w opisie widzę: 16GB samsung ddr3l 1600mHz, drugi obrazek w dodatkach do zestawu. Cytuj
BartAcid Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2021 No to geniuszu podaj mi dokładną specyfikację tej kości mając tylko ten opis. Tylko na podstawie przypuszczeń i doświadczenia można ocenić że to jest noECC. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi