Jump to content

Windows 11 i wysokie zużycie procesora

Recommended Posts

Posted

Witam posiadam Windowsa 11 na swoim komputerze po aktualizacji  z Windowsa 10 Pro. Moja płyta to MSI MEG ACE X570 wraz z Ryzenem 9 3900X. W menedżerze zadań mam piki procesora co jakiś czas do 100% oraz szybkość procesora nie spada mi jak kiedyś w stanie spoczynku, praktycznie cały czas w granicach 3.70 - 3.80 GHz. Bios został zaktualizowany do 7C35v1G4 (ostatnia wersja z dnia 2021-09-27). Co w takiej sytuacji mam zrobić by obniżyć zegar w stanie spoczynku?

Posted

A, że tak się spytam ... dlaczego zegary mają być niskie ?

Takie zbalansowane ustawienia mają sens w laptopach z dużym wykorzystywaniem pracy na baterii. W desktopach i laptopach gamingowych stosuje się plany zasilania z max. wydajnością a wiec i zegary CPU muszą być blisko maxa. To, że zegar jest wysoki wcale nie znaczy wysokiego obciążenia czy jak to Ty nazywasz "zużycia".

Co do pików to inna sprawa ale pewnie po jakimś czasie sam dojdziesz przyczyny.

wiher123 likes this
Posted

Chyba zatrujesz sobie z tym laptopem? po co procesor ma działać na 100% jeżeli przeglądam tylko www. W 10 miałem normalnie dynamiczne taktowanie zegara.

Posted

Teraz nic nie robię i mam 4.15 GHz i wykorzystanie 6 procent a procesor ma 3.8 GHz. Wiem o czym pisze i zawsze miałem na PC dynamiczne taktowanie. Pikowanie jest na menedżerze zadań, Skanowałem kompa antywirusem itp i to wina po aktualizacji do 11tak mi się wydaje.

Posted

Jeszcze raz powtórzę ... zegar to nie użycie. Jak silnik pracuje na wysokich obrotach to znaczy, że jest bardzo obciążony ?

Zajrzyj jak masz ustawiony plan zasilania. Przy najwyższej wydajności tak jest i ja tak mam i się nie wstydzę  :P

U mnie Intel 10750H o nominale 2,6 permanentnie trzyma zegar ok 4,5 Ghz i co ? ... nie lamentuje.

Posted
1 godzinę temu, krecik002 napisał:

szybkość procesora nie spada mi jak kiedyś w stanie spoczynku, praktycznie cały czas w granicach 3.70 - 3.80 GHz

W opcjach zasilania zmniejsz minimalny stan procesora np. na 25% albo 10% jak uważasz.

Posted

Chyba co jest zepsute z win 11. Mam ustawione min 5% max 100% i taktowanie pokazuje 4.15 ale jak użyje CPU-Z i obciążenie procesora to zegar skacze i zatrzymuje się max 3.8

Posted

Nie spada, użycie 4% procesora taktowanie 4.15 i skacze 3.9. Ewidentnie jest coś nie halo z win 11 na ryzenach.

Widać różnice tutaj

100% 

[8qXpvPO.png

2%

sYiZnjV.png

Posted

Co mam Tobie poradzić? Jedynie możesz zainstalowac od nowa system, pobrać wszystkie aktualizacje i zainstalowac najnowsze sterowniki. Jeśli nie pomoże, to zostaje tylko czekać na kolejne poprawki.

Posted

A może byś tak " lejce  "  temu " koniowi "   skrócił  ( pastę pod tym  prockiem w ogóle masz )  ?

Zobacz  trzy programy , przeglądarka , dwa filmy puszczone  i 

screenshot-39.png

a ty co tam  masz ? kompresje  wim do esd robisz ? bo wówczas  100 %  by była nie dziwna.

Masz wrota  pootwierane  jak w stodole i się dziwisz że procesor na 100 % .

Posted
59 minut temu, woj_ani217 napisał:

A może byś tak " lejce  "  temu " koniowi "   skrócił  ( pastę pod tym  prockiem w ogóle masz )  ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a ty co tam  masz ? kompresje  wim do esd robisz ? bo wówczas  100 %  by była nie dziwna.

czy mogłbys wkleic screena jakie usługi masz powyłaczane??

Posted
3 godziny temu, woj_ani217 napisał:

Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi? Co to ma do rzeczy co ty otwierasz czytaj ze zrozumieniem, potem pisz.

Posted

W dniu 11.11.2021 o 15:34, krecik002 napisał:

Co w takiej sytuacji mam zrobić by obniżyć zegar w stanie spoczynku?

" nie trzepać  go bo ręka będzie bolała "  

9 godzin temu, krecik002 napisał:

Kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi? Co to ma do rzeczy co ty otwierasz czytaj ze zrozumieniem, potem pisz.

Jak nie umiesz i nie rozumiesz to do serwisu  albo daj mi go   w moje ręce i będziesz  widział efekty.

Powodzenia  z takim podejściem i rozumowaniem.

Posted

Aktualizacja systemu Windows 11 KB5007262 (kompilacja 22000.346) z wieloma nadchodzącymi poprawkami.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  lub 

Posted
9 godzin temu, woj_ani217 napisał:

Jak nie umiesz i nie rozumiesz to do serwisu  albo daj mi go   w moje ręce i będziesz  widział efekty.

Powodzenia  z takim podejściem i rozumowaniem.

Dokładnie.

Niech pokaże Procesy, bo cóż z tego, że instaluje różne wersje jak widocznie później "doinstalowuje" coś swojego.

Wg Mnie powinien sprawdzić system GridinSoft Anti-Malware , lub czymś podobnym. Powodem moze być rootkit.

Posted
17 minut temu, sabrex11 napisał:

pokarze

pokaże :angry:

17 minut temu, sabrex11 napisał:

powinien sprawdzić system GridinSoft Anti-Malware , lub czymś podobnym. Powodem moze być rootkit.

Kilka razy instalował nowy system, więc raczej odpada.

Posted
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Kilka razy instalował nowy system, więc raczej odpada.

Poprawiłem ;-)

Co do systemu... zobacz ile tam jest procesów.  Około 180.

To raczej nie jest czysty system. 

Powinien jeszcze raz zainstalować "czysty" i sprawdzić, czy wiatraki wyją tak jak teraz.

Posted
55 minut temu, sabrex11 napisał:

Co do systemu... zobacz ile tam jest procesów.  Około 180.

Przy wykorzystaniu 2% procesora też ma maksymalne taktowanie, więc coś nie tak w zarządzaniu energią. 180 procesów czyli tragedii nie ma jak na Win 11. :L

56 minut temu, sabrex11 napisał:

Powinien jeszcze raz zainstalować "czysty" i sprawdzić

Pisał, że też instalował.

Posted

Sprawdzałem taki i taki, po zainstalowaniu chipsetu i innych sterowników jest to samo. Jest błąd przy wyświetlaniu taktowania. jak ograniczę procesor w zarzadzaniu energia do 60% zegary wyświetlają się prawidłowo. Temperatura się nie zmienia jest taka jak była tylko taktowanie jest zepsute.

Posted

witam chcialem zapytac jak powinno wygladac wykorzystanie dysku ssd w stanie spoczynku czy skoki od 1 do 5 % ciagle to ok czy szukac przyczyny? i tak samo np z procesorem skoki w bezczynnosci od 1 do 7% to takie pytanie czysto z ciekawosci sprawdzane po odpaleniu notebooka zadnych programow nie ma odpalonych.