Jump to content

Problemy z drukarkami USB na Windows 11.

Recommended Posts

Posted

Brother poinformował, że jego drukarki nie działają po podłączeniu do komputera z Windows 11 za pomocą kabla USB, zalecany jest tymczasowo inny sposób połączenia — bezprzewodowy lub przewodowy — o ile jest dostępny.

Ja mam drukarkę HP DeskJet Ink Advantage 5075 i mam ten sam problem. Drukowanie działa tylko poprzez sieć.

Posted

Dzisiaj w Windows update > Opcje zaawansowane  > Aktualizacje opcjonalne, ukazał się sterownik dla drukarek HP - USB.

Po jego zainstalowaniu drukowanie przez USB zaczęło działać chociaż w ustawieniach widnieje komunikat że drukarka nie jest podłączona.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Ja miałem też problem z drukowaniem nawet przez wifi  bo wywalało błąd ale dziś udostępnił Brother(HL-L2352dw) firmware drukarki, zaktualizowałem i naprawiłem połączenie drukarki z Windows 11 i działa.

Posted

(Artykuł z www.dobreprogramy.pl)

W systemie Windows 10 oraz 11 nie powinien już występować problem z drukowaniem z wykorzystaniem serwera wydruku. Niezbędne jest jednak wymuszenie instalacji łatki KB5006746 dostępnej w Windows Update.

Jak zwraca uwagę Softpedia, użytkownicy Windowsa 10 i 11 nie powinni już doświadczać problemów z drukarkami, które opisywaliśmy w połowie października. Microsoft wydał niedawno aktualizację KB5006746, która rozwiązuje szereg problemów w systemach, w tym właśnie błędy dotyczące drukowania w przypadku używania serwera wydruku i połączenia HTTP.

Co warte zaznaczenia, opisywane problemy z drukowaniem w praktyce nie były kłopotem dla większości użytkowników domowych. Występowały tylko w konkretnych konfiguracjach połączeń, które najczęściej wykorzystywane są w firmach. Łatka KB5006746 w praktyce jest na tę chwilę opcjonalna - jej instalację trzeba wymusić w Windows Update. Alternatywą jest zaczekanie do najbliższego Łatkowego Wtorku.

Paczka KB5006746 to nie tylko poprawki błędów dotyczących drukowania. To także usunięcie kilkudziesięciu innych problemów w Windows 10 i 11, w tym kłopotu ze zniekształceniami dźwięku, niedostępnością części funkcji paska gry Xbox, stanem klawisza NumLock po szybkim uruchomieniu i wielu innych. O wszystkich można przeczytać w dokumentacji na stronie Microsoftu. 

Posted

Brother DCP-385C, bez problemu drukuje pod Win 11 na kompilacji 22000.282. Skanowanie również działa bez problemu. Testuję Win 11 na poprzednim systemie na SSD SATA, który z powodzeniem przekonwertowałem z MBR na GPT, zanim podejmę decyzję czy aktualizować na podstawowym systemie na dysku NVMe, z którego korzysta żona nie zbyt lubiąca zmiany.

Posted

Problemy z drukowaniem w Win 10 i Win 11 były, są i będą. Wszystko uzależnione jest od drukarki, firmware drukarki, sterowników, programu z którego drukujemy, a nawet konfiguracji sprzętowej na jakiej zainstalowany jest system. Tak już będzie i nigdy nic nie zmieni się. Trzeba przyzwyczaić się do potencjalnych problemów. Obydwa systemy są niedopracowane i posiadają w sobie zbyt dużo śmieci po starszych systemach, do czego przyznaje się sam Microsoft. Ostatnio szukali starych programistów pracujących przy Win 95, gdyż obecnie żaden z zatrudnionych nie potrafi usunąć z Win 10 pozostałości po Win 95, które powodują problemy. Ma to też swoje zalety, gdyż dzięki temu mamy częściową kompatybilność wsteczną do Win 95 właśnie.

Najczęściej występujące problemy, to brak możliwości zainstalowania sterowników, przesunięcie wydruku, którego nie da się skorygować ustawieniami, brak możliwości zapisania ustawień.

Najbardzie żenujące jest, to że ta sama drukarka z tymi samymi sterownikami, prawidłowo drukuje ten sam dokument pod Win 7 czy nawet XP. Cóż... życie.

Posted

Po kolejnych aktualizacjach Windows 11 i po dzisiejszej aktualizacji softu mojej drukarki HP 5075 w dalszym ciągu aby drukować przez USB drukarka musi być uruchomiona przed uruchomieniem komputera, inaczej występuje błąd drukowania.

Posted
17 minut temu, kris51 napisał:

Po kolejnych aktualizacjach Windows 11 i po dzisiejszej aktualizacji softu mojej drukarki HP 5075 w dalszym ciągu aby drukować przez USB drukarka musi być uruchomiona przed uruchomieniem komputera, inaczej występuje błąd drukowania.

No ja mam to samo. Spróbuj zainstalować system na nowo i daj znać.

Posted

Ja mam to samo, ale z Canonem. W poprzednim Build_zie napisałem do Canona  oni przysłali mi sterowniki i wszystko działało, no a teraz powróciło.

Ja wklepuje w wyszukaj "znajdź i rozwiąż problemy z drukowaniem" i uruchamiam no i naprawia.

Posted

Znalazłem półrozwiązanie, trzeba zresetować bufor wydruku i opróżnić.

Cytat

@echo off
echo Czyszczenie bufora wydruku
net stop spooler
echo Trwa usuwanie dokumentow w kolejce drukowania
del /q /f /s "%systemroot%\system32\spool\PRINTERS\*.*"
net start spooler
echo Pomyslnie wykonano wszystkie czynnosci
exit

wklepać w notatnik i zapisać "reset wydruku.bat" i uruchomić jako admin.

Posted

u mnie w ,,mój komputer ,, sieć widnieje drukarka HP ( wchodzę w nią przechodzi do strony konfiguracyjnej i drukuje normalnie stronę startową) ale jak wejdę np w paint i daje opcje drukuj to nie ma tej drukarki tam daje wyszukuj otwiera się mój komp. i nie ma tej drukarki .To jest ten błąd czy u mnie coś pochrzanione?

Posted

przeinstalowałem sterowniki i poszło działa normalnie jak na razie , swoją drogą nie jestem w stanie znaleźć samego sterownika do drukarki jedynie z całym oprogramowaniem od HP którego i tak nie używam ale bez tego nie mam sterownika heh może ma ktoś namiar na takie stery ? albo wie jak teraz wyciągnąć ten sterownik usunąć oprogramowanie i zainstalować sam sterownik? HP laser Jet 1102w .

Posted
25 minut temu, sasik007 napisał:

laserjet 1102w wszędzie tylko całe oprogramowanie nigdzie samego sterownika

Bo źle szukasz  Ty nie szukaj po nazwie tylko po ID  tego sterownika ja mam też Hp laser  ale już zabytek do Twojego i też zawsze były problemy  ze sterownikami.

Problemów nie było w Win 7 i Win 8.1  chociaż w Win 8.1 nie jestem do końca  pewny.

Osiem  " pięter "  wyżej   wiktorynek   napisał dokładnie  tylko trzeba  poczytać.

Szukaj po ID  i  u rusków .

Posted

Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstaluj i się ciesz. 

Masz tutaj jeszcze do Pro [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

niestety nie zadzialalo z tym sterownikiem  nie moge go wogole zainstalowac po id chcialem ale brak tej zakladki z id

image.png.c4d7f2af45932615479722f97d4b6ad2.png[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]