Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Chwilę czasu nie śledziłem rynku laptopowego i nie wiem jak wygląda sytuacja z tymi nowymi procesorami, mam przykre wspomnienia z i7-8750h z powodu osiągania wysokich temperatur podczas grania w wymagające gry nawet po undervoltingu i kupna podstawki chłodzącej - Coolermaster Notepal U3 Plus.

Znajomy potrzebuje laptopa i z tego względu zwracam się do Was z prośbą o podanie propozycji kupna laptopa - jak w tytule do 5000 zł. Jedyne warunki które przedstawił to żeby płynnie i sprawnie działał. W gierki jakieś pewnie będzie chciał pograć.

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego bez obrazy  za 5 tys  to Ty możesz  sobie !  do grania to od 15 tyś  w górę  a za  5 tyś  to nowoczesne " liczydło " .

Trudno jest teraz coś w 100 % polecić  bo co  sezon to coraz większe G.......o   robią.

Wydałem prawie  7 tyś  za laptopa  i wielkie G  to stary samsung   mało co ustępuje.

Musisz sam się napocić i naczytać  i wypośrodkować co i jak.

Opublikowano

Ale co za problem ?  budżet  do 5000 zł  wchodzisz do  któregoś sklepu i wybierasz co ci pasuje  np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak kolega wyżej g...o robią  kolega niech sam wybiera, bo w razie czego nie będzie na ciebie.

Opublikowano

Zdaję sobie w pełni sprawę z tego, że w takiej cenie cudów nie ma, on w jakieś najnowsze i bardzo wymagające gry nie będzie grał na niewiadomo jakich detalach, na pewno - League of Legends, ale znowu wymagająca gra jakoś to nie jest. Proszę tylko o sugestie z w miarę "dobrym" układem chłodzenia jeśli można to tak w ogóle nazwać...

Ten znajomy podesłał mi tego lapka - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (jeszcze nic nie kupił),  co o nim sądzicie?

Liczę na odpowiedź od @wiktorynek

Opublikowano

Wszystkie laptopy pseudo gamingowe do 5000pln będą miały ten sam problem - przegrzewanie i tandetne wykonanie, o jakości nie wspomnę.

Moja rada, co ja bym zrobił, ale nie musisz się tym w ogóle sugerować, bo to nie ja kupuję - ja bym kupił używanego MSI GT72 lub GT73 z procesorem i7 6 lub 7 gen + karta GTX1070/1080 + SSD NVMe + drugi dysk SATA dowolnie SSD lub HDD + dowolna ilość RAM wg potrzeb.

Konfiguracja dyskowa i RAM wg potrzeb użytkownika i można samemu modyfikować.

Taki laptop zadbany, czyszczony i konserwowany będzie służył latami i nie będzie się przegrzewał.

Opublikowano

Tu masz facet poci się nad tym laptopem   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

no niby  nie jest padło ?  ale dla mnie  to te wszystkie nowe  to jedna padlina  ,wszystko wlutowane  i jak coś padnie to tylko serwis nic nie zrobisz bez sprzętu.

Owszem koledze musisz pomóc  ale niech wybiera sam  bo jak będzie pluł  to niech pluje sobie w brodę a nie Tobie.

Jak bym miał dla siebie coś wybierać to też bym miał głowę spuchniętą od myślenia dzisiaj to naprawdę loteria trafisz dobrze będzie ok nie trafisz  będziesz zły na cały świat.

P.S

i tu  popieram w 100 % to co proponuje wiktorynek  

no ale kolega pewnie chce nówkę  tylko te  " nówki "   to padliny do tych np.  MSI GT72 lub GT73 ale decyduje on.

Opublikowano

Legion 5 5800H + RTX 3060 + Podstawka chłodząca. Do tego ryzen controller i ustawienie limitu temperaturowego do 75/80 stopni + undervolting karty i będzie to jakoś chodzić  w miarę normalnych temp.