darude123 Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Godzinę temu, IceDrink napisał(a): Bardziej chciałbym oddzielić systemową od reszty, bo jak się systemowa wykrzaczy to te 100-200GB łatwiej sformatować, a resztę plików z drugiej partycji nie muszę gdzieś przerzucać wiadrami Więc jak jest po staremu, to bardzo miło. Rozumiem, że coś z przedziału 100-200 GB jedenastce wystarczy? Bardziej 200gb żeby mieć spokojną głowę, ale to kwestia indywidualna. Co do dzielenia to czytałem dyskusje że no ssd się nie powinno dzielić na partycje bo potem się nierównomiernie komórki zużywają i niby dysk szybciej pada tylko jakoś tego nie rozumiem bo sama instalacja windy robi sobie od razu dodatkowe partycje przy instalacji. Moim zdaniem dzielenie zawsze miało sens żeby nie stracić wszystkich danych jak się system wykrzaczy i trzeba będzie formatować dysk niepodzielony na partycje. LAGUNA lubi to Cytuj
ampa Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 I to jest podstawowe myślenie przy podziale na partycje i ma sens jak najbardziej. Systemy padają, dyski padają. O ile na padnięcia dysku w większej części wpływu się nie ma to już na padnięcie systemu, tak. Zaraz ktoś napisze aby robić kopie i to ma sens ale dużo łatwiej (szybciej) jest robić kopie partycji z systemem 500GB niż 1 TB (jeśli się ma miejsce na taką kopię) a i w razie czego mniej strat jeśli na tej mniejszej jest tylko system i programy a reszta plików (w tym dokumenty i tym podobne) na innej partycji (dysku). Dalej uważam że bez podziału na partycje preferują laptopowcy bo ci mało obyci albo nie wiedzą jak podzielić na partycje dysk z już zainstalowanym systemem albo im się nie chce bo taki dostali. Więc dziel dysk i nie przejmuj się opiniami że coś tam się będzie więcej czy mniej zużywać. Najlepszą opcją na ten moment (ceny dysków) jest zakup osobnego dysku 500GB na system bo 250GB jak się okazuje może być w tej samej lub większej cenie (przynajmniej jeśli chodzi o NVME). Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @IceDrink W dniu 13.01.2024 o 23:40, IceDrink napisał(a): ale sobie spokojnie poczekam na microsoft jak udostępni nowe iso ze strony. Możliwe że gdzieś w okolicach lutego. W dniu 14.01.2024 o 00:17, IceDrink napisał(a): Bardziej chciałbym oddzielić systemową od reszty, bo jak się systemowa wykrzaczy to te 100-200GB łatwiej sformatować, a resztę plików Daj sobie to 200-250 GB przy Twoim dysku. Sam Microsoft w wymaganiach określił dla systemu Windows 11, że niezbędna przestrzeń dyskowa wynosi 32 GB dla 32-bitowego lub 64 GB dla 64-bitowego systemu operacyjnego. Rekomendujemy podwojenie przestrzeni 64 GB dla 32-bitowego lub 128 GB dla 64-bitowego systemu operacyjnego. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 13.01.2024 o 23:40, IceDrink napisał(a): System zmieniam po 12 latach z W7 na W11, i nie wiem czy coś się zmieniło, czy jest po staremu. Jak ktoś ma jakieś dobre rady w czasie pierwszej instalacji W11, to chętnie wysłucham. Krok za krokiem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @ampa O kochany, nie znieważaj laptopowca, któren wraz z chłopem i inteligentem pracującym stanowią zdrową siłę narodu. Co do meritum jestem innego wyznania. System najlepiej mieć na osobnym dysku bez podziału a jedynie z tymi tworzonymi podczas instalacji. Z wielkością tego dysku nie ma co przesadzać ... 250 -500GB i odpada martwienie się wolnym miejscem. Jeśli dysk zacznie padać to na wszystkich partycjach więc argument utraty danych tylko na jednej , znika. Kopia dysku systemowego na drugim jest najlepszą opcją i wbrew pozorom wielkość jak i czas tworzenia (i na odwrót) w zależności od wielkości tego dysku nie jest jakaś znacząca. Hells Angels i LAGUNA lubią to Cytuj
TheStraight Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @ampa Aż musiałem trzy razy przeczytać wypowiedź ampy żeby zrozumieć o co mu chodziło. W dzisiejszych czasach jaki sens ma dzielenie dysku na partycje poza tym że ktoś chce mieć coś poukładane. W przypadku awarii samego Windowsa albo go naprawisz albo i tak będziesz musiał się wspomagać WinPE czy innymi narzędziami do zgrania plików z niego. Chcesz być pewny że nic nie stanie się z dyskiem to kup sobie osobny na OS i osobny na dane wtedy będziesz bezpieczny innego wyjścia nie widzę. Zresztą kopię danych prędzej czy później i tak się przydają... Hells Angels lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Tylko autor pytania wyraźnie napisał że ma. Dysk 2 TB tylko. "Czy mogę spokojnie 2 TB podzielić, na partycję systemową " Tak . darude123 i Hells Angels lubią to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Dla niecierpliwych ... KB5034204 dla 22h2, 23h2 poprzeczka 22x.3078 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmiany: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i JanKo66 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Jadą z bulionerami [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ryzenek lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Windows 11 zapewni transfer szybki jak błyskawica. Wsparcie dla najnowszego standardu już wkrótce [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2024 Jeszcze o podziale na partycje. Oczywiście jestem zwolennikiem jak wyżej pisałem. Tylko jednej rzeczy nie dopowiedziałem. Jeśli ktoś ma jeden dysk ssd czy m2 to niech sobie podzieli, system i reszta. Jedno ale. Przy obecnej technologii te dyski wszystkie będą padać jak muchy więc jeśli ktoś nie chce mieć drugiego dysku talerzowego na dane tylko ssd to lepiej wziąć dysk systemowy na m2 i oddzielny dysk ssd na sata dla danych wtedy może dłużej to podziała. I nie ma co gadać o trwałości bo wiem jaka była trwałość ssd na początku, a jak teraz to producenci wykombinowali. Mam talerzowy dysk z 2009 roku i działa dalej, czy obecnie kupiony ssd z tą technologią co jest wytrzyma tyle czasu z danymi? Wątpię. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crypt lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2024 Wytrzyma Starsze talerzowce były trwalsze od tych dzisiejszych. Dyski SSD są mało awaryjne. Widać to w szerszej perspektywie, gdy spojrzymy na statystyki z 2020, 2021 i 2022 roku – przez trzy lata łącznie awarii uległo tylko 46 dysków na 2906 zamontowanych nośników. Uszkodzenie pamięci flash to najczęstsza usterka w dyskach SSD. Co ciekawe, awaria taka nie zawsze związana jest z usterkami stricte fizycznymi, jak np. zalanie czy wysoka temperatura, a czasami po prostu z fizyczno/chemicznymi zjawiskami pseudolosowymi. Dla pamięci SLC parametr ten jest na poziomie 100000 cykli, MLC to już około 10000, pamięci QLC to już jedynie około 500 do 1000 cykli. Wszystkie te zmiany w konstrukcji pamięci powodują, że mikrokontroler pamięci zaczyna się więcej zajmować korektą danych, niż ich przetwarzaniem. Nowy Windows 11 upomni się o RAM. Cena za AI [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Będą nas powiadamiać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] USB 80Gbps i poprawki w Windows 11 23H2 (build 22635.3066 w Beta Channel) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Insider Preview otrzymał dziś aktualizację w kanale Beta. Trafiła do niej nowość znana już z Dev Channel, czyli wsparcie dla nowego standardu USB 80Gbps. Dostępnych jest też kilka poprawek błędów, głównie związanych z wysypywaniem się aplikacji. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Microsoft testuje potężny pakiet aktualizacyjny, zmieni się sporo w Windows 11, a może to już będzie Windows 12? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, plusik, zdzisiek24 i 1 inny lubią to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2024 Z tym windowsem to obiecanki-cacanki a jak zawsze zdziśkowi g... o. Co do energii odnawialnej ... czy warto psuć tak piekne okoliczności przyrody dla zysku energetycznego? Jak patrzę na te pola w panelach to szlag mnie trafia. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2024 29 minut temu, zdzisiek24 napisał(a): Z tym windowsem to obiecanki-cacanki a jak zawsze zdziśkowi g... o. Zdzisiu nic się nie martw jak Cię przeczytają to dostaniesz specjalną wersję nie do zajechania. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2024 ▲ I oby tak było. Po tym mógłbym już zejść z tego świata z uśmiechem na ustach. Cytuj
IceDrink Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2024 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc w nich zawarte. Widzę, że microsoft ostro leci z tymi okienkami. Ciekawy jestem jak to "SI" zamuli 3570k, o ile uda się to zainstalować. Jedenaste okno o dziwo jakoś śmiga i ma podobny wygląd, jak siódemka xD LAGUNA lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 Toż to szok ... w środę z rana zaskakują aktualizacjami. Chyba, że komuś się zaspało? Fakt, tylko podgląd ale zawsze. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 7 minut temu, zdzisiek24 napisał(a): Toż to szok ... w środę z rana zaskakują aktualizacjami. Mówiłem Zdzisiu to specjalnie dla Ciebie Adyć toto idzie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 ▲ Idzie tylko, że ta KB5034204 z początku stycznia dawała 3078 a ta z rana 3085. Cóś dołożyli. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 No właśnie na to drugie śniadanie coś dodali ,nie wiem czy tutaj nie więcej jest o tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] według tego parę deko jest. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 @LAGUNA a ja się przesiadł znowu na Win 11 no i chyba jest lepiej niż było LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 @Franz Maurer Bo pracują nad 12-stką więc nie pierniczą 11-nastki @zdzisiek24 I to by chyba było to. Styczniowa aktualizacja z poprawkami dla Windows 11 23H2 (build 22631.3085) Podobnie jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], tak również [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] otrzymał wczoraj wieczorem aktualizację opcjonalną "C" z poprawkami niezwiązanymi z bezpieczeństwem (co odróżnia ją od Patch Tuesday) oraz ulepszeniami. Również tutaj Microsoft pracuje nad zapewnieniem zgodności z Aktem o rynkach cyfrowych (DMA), co oznacza więcej korzyści dla użytkowników z Europy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Franz Maurer lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 @LAGUNA Pewnie tak, tylko ciekawi mnie jak to wygląda w historii aktualizacji. Dwie poprawki o tym samym numerze KB5034204 ... widnieją jako jedna, zdublowane czy jeszcze inaczej? Nie sprawdzę bo poprzednia kopia wyszła i nie wróciła. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 Hm u mnie jest tak: 10.01.2024 (KB5034123) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i dzisiaj 24.01.2024 (KB5034204) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie chcę za dużo wklejać,ale możo to o to biega z tymi poprakami. Przygotowana przez Microsoft aktualizacja dla Windows 11 to poprawa aż ośmiu wykrytych przez użytkowników błędów. Trafiła ona już do Windows Update i nosi oznaczenie KB5034204. Zanim zdecydujesz się na jej pobranie, zobacz, jakie zmiany obiecuje wprowadzić. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 Wiem bo Ty przeskoczyłeś z 22631.3007 na 22631.3085. Tylko,że w między czasie wyszła już poprawka KB5034204 podnosząca build do 22631.3078. Dlatego moje zdziwienie. Ale cóż ... Ms miesza i teraz przez warunki unijne będziemy mieli osobne wydania np. Patch Wednesday for Europe. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 A widzisz faktycznie zapomniałem o UNI. ale faktycznie to co napisał @Franz Maurer też zauważyłem że jakoś to szybciej-płynniej biega. zdzisiek24 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2024 A jednak są i one Koszmar powrócił. Od tego błędu Windows 11 boli mnie już głowa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 Dostaliście dzisiaj(ewentualnie wczoraj) coś takiego. Aktualizacja analizy zabezpieczeń dla Microsoft Defender Antivirus — KB2267602 (Wersja 1.403.2678.0) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 No jak nie, jak tak. Tylko co w tym dziwnego? Normalna aktualizacja definicji. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 11 minut temu, zdzisiek24 napisał(a): Tylko co w tym dziwnego? Normalna aktualizacja definicji. Wiem wiem ,tylko za wczas wyłączyłem komputer. Wszystko się już zgadza prawie jak w sejmie Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2024 Naprawdę widzicie, słyszycie i czujecie, że 11ka chodzi szybciej i płynniej? Ja jak czasami przesiądę się na 10kę to dopiero czuję różnicę. Na eleven stara bida. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź