Ryzenek Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2023 1 godzinę temu, Bo_dzio napisał(a): Czterech liter ten Tiny11 nie urywa zainstalowałem o wiele lepszy. Zainstalowany ponad tydzień temu coś data się nie zgadza. Czy iso jest instalowany po polsku? Cytuj
stens Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 7 godzin temu, Bo_dzio napisał(a): Czterech liter ten Tiny11 nie urywa zainstalowałem o wiele lepszy. Po spolszczeniu nie włącza się msconfig, netplwiz no i nigdzie nie można wyświetlić właściwości. Cytuj
seba007 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 cytat - To, co przede wszystkim NTDEV wyrzucił z Windows 11, tworząc tiny11, to Windows Component Store (WinSxS). Bez tego komponentu użytkownicy nie będą w stanie instalować w systemie dodatkowych pakietów językowych ani nowych funkcji A screny od - @Bo_dzio - nie są z Tiny 11 - tylko z jego systemu. Ten Tiny to faktycznie nic takiego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A ponad 8gb na dysku po instalacji - przy tak obciętym modzie - wieeele innych ma mniej i są bardziej funkcjonalne. Tu więcej na ten temat - - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 lubi to Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 11 godzin temu, Ryzenek napisał(a): Zainstalowany ponad tydzień temu coś data się nie zgadza. Czy iso jest instalowany po polsku? 5 godzin temu, stens napisał(a): Po spolszczeniu nie włącza się msconfig, netplwiz no i nigdzie nie można wyświetlić właściwości. Chyba źle to odczytaliście ten Tiny11 to jest wersja WIN 11 22621.525 czyli w wydaniach MS " zabytek " a ja pokazałem wersję WIN 11 22621.1192 od woj_ani217 i po mimo różnic znacznych w rozmiarze ISO i po instalacji ten Tiny11 nie dorasta do " pięt " temu co ja pokazałem. Testowałem też i wersję FULL czyli z wszystkimi pierdołami ale dobrze wyczyszczoną ze śmieci , telemetrii itd.. i ta wersja zajmuje 10 GB z ogonkiem mniej procesów i poboru ram i działa lepiej i szybciej niż ten Tiny 11. Wstawiłbym te modyfikacje tu ale nie mam takiego pozwolenia , wiem że wystawiał wersje angielskie i mają wzięcie jak " ciepłe bułeczki ". seba007 i Jerzy68 lubią to Cytuj
Jerzy68 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 16 godzin temu, Bo_dzio napisał(a): Czterech liter ten Tiny11 nie urywa zainstalowałem o wiele lepszy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a jutro będę instalował WIN 11 22621.1250_pl_pro ponoć jeszcze lepszy . WIN 11 22621.1250 Pl Pro Light, zainstalowałem, rewelacja, pracuje super szybko, zajmuje na dysku 5,07 GB i jest idealny. Cytuj
seba007 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 @Jerzy68 - NIEKTÓRZY - wiedzą co to za systemy i od kogo Ale - DLA MNIE - zawsze były bardzo dobre - oprócz niektórych rzeczy - których mi brakowało - np. brak dodatkowych klawiatur. Jestem pod wrażeniem screnów - na dysku -2,74 gb - szacun. Tylko co w nim działa , a co nie? ZAWSZE -JEST COŚ ZA COŚ. I to nie atak na ciebie - bo tak traktowałeś niektóre moje wpisy. A do - Bodzia - - nigdy nic nie miałem. Wręcz przeciwnie - jestem pod wrażeniem - jak jego mody poprawiły się w ciągu ostatnich lat. Szkoda że już nie wstawia - chociaż jego mody miały zawsze największą - oglądalnosć ? - i najwięcej dyskusji - SZKODA Coś się działo na tym forum - a nie tylko - jaki windows na mojego złoma. A tak dodatkowo na temat małego zajęcia dysku zaraz po instalacji - to jest zaraz po instalacji - sa tzw. - kombinacje? - wył pliku stronicowania, - prawie wszystkie mają - kompaktowanie lzx - także - i inne kombinacje. Albo usunięcie WinSxS - który zajmuje kilka gb - ale to tragedia!! By ładnie wyglądało. A po instalacji sterów i programów - nagle ma kilkanaście gb Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2023 Odchudzona wersja systemu operacyjnego firmy Microsoft zawiera podstawowe elementy, takie jak ułatwienia dostępu, kalkulator, notatnik i program Paint. Zachowuje również Microsoft Store, więc użytkownicy mogą instalować dowolne dodatkowe oprogramowanie Microsoftu, którego potrzebują. System jest domyślnie dostarczany z kontami lokalnymi, ale może również korzystać z kont internetowych Największą niedogodnością związaną ze zmniejszeniem rozmiaru systemu Windows 11, to wycięcie Windows Component Store (WinSxS). Bez niego użytkownicy nie będą mogli instalować nowych języków ani głównych funkcji, jednak system może otrzymywać sterowniki i definicje zabezpieczeń za pośrednictwem usługi Windows Update. NTDEV zapewnia, że Tiny11 nie zawiera niczego ze źródeł innych niż Microsoft. Cytuj
Ryzenek Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i JanKo66 lubią to Cytuj
TheStraight Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 12 minutes ago, Ryzenek said: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przecież podpowiadanie losowego bezpiecznego hasła w Edge jest od dawna nie wiem jak w innych Chromiumowych. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Nowe doświadczenie wyszukiwania szerzej dostępne w Windows 11 Windows 11 Insider Preview zaliczył dziś aktualizację w Dev Channel. Tym razem wśród nowości znajdziemy nową zasadę zarządzania dotyczącą nowych funkcji dla firm, przycisk kopiowania kodów uwierzytelniania dwuskładnikowego, szerszą dostępność nowego doświadczenia wyszukiwania na pasku zadań i nie tylko. Pełna lista zmian w naszym opracowaniu poniżej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 13 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2023 Nie używam Windows 11 i nie zamierzam. Powodów jest naprawdę dużo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Windows 11 wyświetli kolejny irytujący znak wodny. Nie ma żadnego sensu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Widżety na Windows 11 nie wymagają już konta Microsoft [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ampa Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Rzeczywiście działa bez logowania ale dalej nie widzę sensu tego używać jak mam zaraz obok przycisk od edge a to to samo. LAGUNA i Ryzenek lubią to Cytuj
kp1971 Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 28 minut temu, ampa napisał(a): Rzeczywiście działa bez logowania ale dalej nie widzę sensu tego używać jak mam zaraz obok przycisk od edge a to to samo. Bo poza Microsoftem nikt nie widzi sensu używania tego ustrojstwa, dlatego obniżają wymagania. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Lutowy Patch Tuesday aktualizacje zabezpieczeń Windows 11 22H2 i 21H2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 KB5022845 Windows 11 22H2 [Pobierz ręcznie] Aktualizacja zabezpieczeń (22621.1265) Pobierz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i JanKo66 lubią to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Nie wiem czemu ale po raz pierwszy wywala u mnie taki błąd z WU. Cytuj
Dziadek13 Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 U mnie bez zająknięcia poszła. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 @Ryzenek Spróbuj sobie wstrzymać aktualizacje, a potem ponowić pobieranie.(może to coś da) Cytuj
LAGUNA Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2023 Obraz ISO i zmiany w układach przyciągania. Windows 11 build 25300 w Dev Channel [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2023 KB5022914 Windows 11 22H2 [Pobierz ręcznie] (22621.1325 i 22623.1325) Poprawki w systemie Windows 11 22623.1325: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli instalujesz ręcznie, potrzebujesz małego narzędzia Win10UI i wszystkich trzech plików. Instrukcje i pobieranie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zawsze zwracaj uwagę na bieżącą wersję) Pamiętaj, że ta aktualizacja dotyczy wersji beta. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2023 Jak zainstalować system Windows 11 MS prosi o zainstalowanie W11 na nieobsługiwanych komputerach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cytując : Firma Microsoft zaleca, aby nie instalować systemu Windows 11 na urządzeniu, które nie spełnia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Jeśli zdecydujesz się zainstalować system Windows 11 na urządzeniu, które nie spełnia tych wymagań, i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], możesz utworzyć następujące wartości klucza rejestru i pominąć sprawdzanie pod kątem modułu TPM 2.0 (wymagany jest co najmniej moduł TPM 1.2) oraz rodziny i modelu procesora CPU. Klucz rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup Nazwa: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU Typ: REG_DWORD Wartość: 1 Uwaga: w przypadku nieprawidłowej modyfikacji rejestru przy użyciu Edytora rejestru lub innej metody mogą wystąpić poważne problemy. Te problemy mogą wymagać ponownego zainstalowania systemu operacyjnego. Firma Microsoft nie może zagwarantować, że te problemy można rozwiązać. Zmodyfikuj rejestr na własne ryzyko. co jeszcze wymyślą ? LAGUNA i Spirit lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2023 Teraz się zajmują twarzą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plusik lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 Aktualizacja Microsoft Moment 3 dla Windows 11 w wersji 22H2 może wkrótce zostać udostępniona Beta Channel Insiders, ponieważ nadchodząca kompilacja 22624 (KB5023595) została odkryta przez użytkowników na chińskim forum. Wygląda na to, że Moment 3 może zostać wydany za pomocą pakietu aktywującego (KB5023595). Numery kompilacji 2262x są wdrażane przez Microsoft dla kanału beta, a nadchodząca aktualizacja funkcji Moment 2 używa "22623". Stąd 22624 najprawdopodobniej oznacza moment 3, jak sugerują spekulacje. Ma to sens, ponieważ wcześniejsze raporty sugerowały, że Windows 11 22H2 Moment 3 może pojawić się w maju tego roku. Dalsze raporty sugerują, że później pojawi się Moment 4 (Windows 11 wersja 23H2) LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 Ukryte ustawienia klawiatury i dysków wirtualnych w Windows 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ryzenek Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2023 Windows 11 22624 w drodze... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2023 Windows 11 ma przykrą niespodziankę dla tych, co obeszli ograniczenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA i Kosiara lubią to Cytuj
Kosiara Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2023 Godzinę temu, Ryzenek napisał(a): Windows 11 ma przykrą niespodziankę dla tych, co obeszli ograniczenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ciekawy jestem czy kumplowi wyskoczy, bo ostatnio stawiał na i76500U i w sumie ma TPM2.0, 8GB ram. Jedynie ten procesor niewspierany, ale na razie się nie skarżył. Ryzenek lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2023 Windows 11 21H2 z poprawkami w aktualizacji opcjonalnej (build 22000.1641) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zaliczył wczoraj nie tylko aktualizację w kanale Release Preview w ramach wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale też publiczną aktualizację opcjonalną w ramach wydania oryginalnego 21H2. Jak przystało na aktualizację "C" (Preview), zawartość stanowią poprawki niezwiązane z bezpieczeństwem. Pojawiła się też jedna nowa funkcjonalność. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 16 minut temu, Kosiara napisał(a): Ciekawy jestem czy kumplowi wyskoczy, bo ostatnio stawiał na i76500U i w sumie ma TPM2.0, 8GB ram. Jedynie ten procesor niewspierany, ale na razie się nie skarżył. Straszą na zapas znam komputery z 2008 roku i nic nie pyta. Windows 11 22H2 Moment 2 Update w Release Preview Channel (build 22621.1343) Wiele wskazuje na to, że aktualizacja Moment 2 dla Windows 11 22H2 jest już na ukończeniu i całkiem niedługo stanie się ogólnodostępna, a do Beta Channel trafi Moment 3 Update. Ostatnim przystankiem w programie Windows Insider jest Release Preview Channel. Ukazała się w nim aktualizacja KB5022913, która wprowadza kilkanaście nowości, o których więcej przeczytacie poniżej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kosiara i plusik lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź