Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Od paru wersji jest to samo.

Na win10 byłem happy bo bateria trzymała 8,5 godziny w trybie oszczędzania energii, teraz na win 11 jak wytrzyma 4-5 godzin to będzie dobrze. 

Zastanawiam się czy instalacja na czysto coś by zmieniła, bo teraz mam aktualizację z win10 do win11 plus kolejne aktualizacje z WU samego win11

crypt lubi to
Opublikowano

Wydaje mi się, że dużo czasu upłynie, zanim zużycie baterii będzie na poziomie win10. Na pewno nie będzie to w następnych wersjach czy pierwszej finalnej. Jakby chcieli to już dawno by to naprawili. W końcu win11 to poprawiony win10

egoiszt lubi to
Opublikowano

Powrót do Win10 i dowód na to, że zarządzanie baterią działa na 10 w porównaniu z 11tką. Na 11tce jaki bym nie ustawił plan zasilania to bateria jednolicie leci w oczach. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

egoiszt lubi to
Opublikowano

Odpowiedz sobie na pytanie: czy zostały wydane sterowniki pod Win 11 dla Twojego laptopa, w tym dotyczące zarządzaniem energią? Zgaduję, że nie. Oczywiście sterowniki kart graficznych, kart sieciowych, mass storage też mają znaczenie i muszą korelować z systemem. Instalując system w fazie beta, ze sterownikami w fazie beta lub w ogóle bez dedykowanych, należy się liczyć z negatywnymi konsekwencjami.

Opublikowano

Masz całkowitą rację, ale plany zasilania dostępne w win11, powinny jakoś działać na sterownikach dostarczonych z systemem. A tutaj jakbym nie ustawił zużycie baterii jest takie samo.

Nie oceniam samego Windowsa źle, po prostu uważam, że jeszcze co niektórzy powinni poczekać, w tym ja. 

Opublikowano

Plany zasilania po zainstalowaniu sterowników dedykowanych zmieniają się w zależności od sprzętu więcej lub mniej. Poczekaj na system final i dedykowane sterowniki jeśli w ogóle producent wyda takowe dla Twojego sprzętu. Jeśli to w miarę nowy sprzęt posiadający sterowniki do Win 10, to w przypadku braku wsparcia od producenta, można jeszcze szukać rozwiązań na forach producenckich. Czasem ludzie podają świetne rozwiązania problemów. Nie ma reguły, trzeba czekać i szukać.

Bartos lubi to
Opublikowano

Ja akurat mam teraz laptop DELL Latitude i na Windowsie 8.1 czy tez 10 nie instalowałem nigdy jakiś zewnętrznych (producenta) sterowników do zasilania, tylko systemowe z windowsów. Nigdy nie miałem na nich problemów z baterią laptopa. 

egoiszt lubi to
Opublikowano

Ja jedynie chciałbym nadmienić że mimo czystej instalacji w11 beta nie działa mi wciąż lupka widnieje błąd NIEPRAWIDŁOWE uprawnienia w katalogach usługi WINDOWS SEARCH - z wszystkich dostępych pomysłów i wskazówek żadna nie działa - cmd , poweshell nic :) , i klawiatura ekranowa nie funkcjonuje tak jak powinna w trybie tabletu 

Opublikowano

Wszelakie problemy "w temacie" tworzą ... człowiek, sprzęt lub system i kolejność ta wcale nie jest przypadkowa.

Skoro innym działa to dalsze dywagacje chyba nie mają sensu ... tyczy się pierwszego problemu.

Co do kwestii tabletu to sprawa mniej oczywista i rozwiązania należy się spodziewać po oficjalnej premierze W11 i udostępnieniu nowych sterowników.

Wystarczy troszeczkę poczekać i będzie wiadomo ... albo i nie   :tooth: 

a propos

Mały Mosze do ojca:

Tatooo, koledzy się śmieją bo nie mam tableta

Napleta synu, napleta !

foxhound88 i egoiszt lubią to
Opublikowano

Cofam wszystkie problemy , odpalam właśnie tego małego laptopika z w11 , podczas logowania długo mieliło i opisywane problemy ZNIKNĘŁY

Lupka działa , klawiatura ekranowa w trybie tabletu pojawia się prawidłowo - chyba coś się u mnie zregenerowało i teraz działa tak jak chce :D

Magia hahaha 

Opublikowano

Dobra pany na Win10 klikałem lewy przycisk myszki na obrazek znajdujący się na jakiejś stronie ciągłem do do paska zadań do otwartgo katalogu i miałem zapisany obrazek.

Na Win11 tego już się nie da zrobić i trzeba tradycyjnie prawy guzik / zapisz itp.

Opublikowano
15 minut temu, TediPower napisał:

Na Win11 tego już się nie da zrobić i trzeba tradycyjnie prawy guzik / zapisz itp.

Wrócili do porządnego rozwiązania. :D

A nie jakieś kalectwo:

16 minut temu, TediPower napisał:

klikałem lewy przycisk myszki na obrazek znajdujący się na jakiejś stronie ciągłem do do paska zadań do otwartgo katalogu i miałem zapisany obrazek.

Opublikowano

Dlaczego skoro przeciąganie zajmował mi mniej czasu jak klikanie i szukanie opcji zapisz.

Po co sobie utrudniać życie zapisz obrazek jako.. / zapisz element docelowy jako .. i się głów co wybrać co lepsze.

ok działa to moje kalectwo ale teraz jest nepeł.... musi być przeglądarka nie na pełny ekran i otwarty folder i to działa na win1o działało na full oknie przeglądarki.

Opublikowano

Dziś zniknęło mi konto lokalne którym się posługiwałem do tej pory a pozostało tylko konto MS i nim jestem zalogowany...kapnąłem się jak wszedłem w ustawienia i pod nazwą pojawił się adres email i widżety zaczęły działać a na pewno na lokalnym nie działały...może to po ostatniej aktualizacji się stało ale wątpię bo jednak wzrokowcem jestem i rzuciło mi się to w oczy dopiero dziś. Czyżby to koniec konta lokalnego? zostało ono usunięte lub scalone?, da się nim jakoś zalogować bo mi się wydawało że była taka opcja w ustawieniach konta a teraz nie ma choć w panelu sterowania w koncie pokazuje  konto lokalne administratora i żadnego innego...To taka uwaga mi się nasuwa że MS wcale nie ingeruje w system na naszym komputerze:D