Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ależ Koledzy po co te życzenia z tymi sumami ?

Wejdzie Admin i Wam zrobi sumy kontrolne:)

Windows Media Creation Tool co to jest i jak go używać ?
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows 11 26H1. Microsoft udostępnia kolejne funkcje

29 minut temu, zen888 napisał(a):

Zawsze używam najnowszej ale ten komunikat pojawia się już od kilku wersji wstecz.

pojawia pojawia tylko że:

To nie jest błąd. To proste ostrzeżenie informujące, że praktycznie wszystkie ładowarki rozruchowe UEFI systemu Microsoft Windows sprzed maja 2023 roku są podatne na lukę w zabezpieczeniach Black Lotus Secure Boot i w związku z tym są w trakcie odwoływania przez Microsoft (jeśli Microsoft dotrzyma harmonogramu, wszystkie te ładowarki rozruchowe powinny zostać jawnie odwołane do I kwartału 2024 roku). Próba uruchomienia nośnika za pomocą tych podatnych na ataki ładowarek rozruchowych może narazić Cię na ryzyko, nawet jeśli masz włączony Secure Boot, w przypadku uzyskania obrazu systemu Windows z niewiarygodnego źródła...

@stens tam dobrze wie o co i do czego chodzi, tylko On podchodzi bardziej rozrywkowo.

zen888, Chris58 i stens lubią to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
8 godzin temu, VACek napisał(a):

Ciekawe czy lapek podoła :D

Lapek uciągnie tylko czy Windosowy wytrzyma?:D

Windows 11 zada ci pytanie. Lepiej się nie zgadzaj
Microsoft potwierdził, że Windows 11 będzie prosił o zgodę użytkowników, zanim udostępni botom informacje przechowywane w komputerze. Nie będzie tu żadnej samowolki.

Do systemu Windows 11 zmierza istotna aktualizacja, która zakłada wprowadzenie tzw. agentów bazujących na sztucznej inteligencji. Te mają wykonywać określone czynności w imieniu użytkownika. Na liście obsługiwanych zadań ma być także obsługa plików składowanych na komputerze. Także tych mniej lub bardziej prywatnych, których raczej nie chcemy pokazywać sztucznej inteligencji. Na szczęście zostanie to zabezpieczone.

zen888 lubi to
Opublikowano
15 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Lapek uciągnie tylko czy Windosowy wytrzyma?:D

Windows 11 zada ci pytanie. Lepiej się nie zgadzaj
Microsoft potwierdził, że Windows 11 będzie prosił o zgodę użytkowników, zanim udostępni botom informacje przechowywane w komputerze. Nie będzie tu żadnej samowolki.

Do systemu Windows 11 zmierza istotna aktualizacja, która zakłada wprowadzenie tzw. agentów bazujących na sztucznej inteligencji. Te mają wykonywać określone czynności w imieniu użytkownika. Na liście obsługiwanych zadań ma być także obsługa plików składowanych na komputerze. Także tych mniej lub bardziej prywatnych, których raczej nie chcemy pokazywać sztucznej inteligencji. Na szczęście zostanie to zabezpieczone.

Ale przeca pierwsze wersje copilota mogły ingerować w system, ale to po czasie zmienili i płaczu nie było :D Co za problem wyłaczyć internet jak używasz AI na plikach lokalnie 

Opublikowano
W dniu 18.12.2025 o 11:30, VACek napisał(a):

Ciekawe czy lapek podoła :D

Oho :D Okaże się , co to za paździerz masz Mati ? 

Opublikowano
1 minutę temu, gumish93 napisał(a):

Oho :D Okaże się , co to za paździerz masz Mati ? 

Ja odkąd nie narzekam i używam czystego systemu + własna optymalizacja to nie mam problemów :D 

Opublikowano
3 minuty temu, VACek napisał(a):

Ja odkąd nie narzekam i używam czystego systemu + własna optymalizacja to nie mam problemów :D 

Hah, racja. > Sam grzebiesz, wiesz co zmieniłeś. Zero obaw że masz jakąś kinder niespodzianke :D 

Opublikowano
Teraz, gumish93 napisał(a):

Hah, racja. > Sam grzebiesz, wiesz co zmieniłeś. Zero obaw że masz jakąś kinder niespodzianke :D 

Usilne kastrowanie systemu dla 2fps więcej gdzie sens? Lapka używam do YT, a PC mam w miare mocny że mi kastrowane systemy nic nie dają.

Opublikowano
3 godziny temu, VACek napisał(a):

Ale przeca pierwsze wersje copilota mogły ingerować w system, ale to po czasie zmienili i płaczu nie było :D

Teraz wszystko można wyłączyć i płacza nie będzie :D

ogólnie to całe AL spóźnione o 45 lat

My już w  80-siątym mieli rozmowy kontrolowane "Przeżylim"

Gigant ma nas w opiece:D

zen888 lubi to
Opublikowano

Microshit wprowadził natywną obsługę dysków nvme przez W11 od 25h2. Na razie jest to w fazie rozwijania i nie działa na każdym komputerze. Aby to uruchomić należy wprowadzić w powershell-u jako administrator te komendy:

Jeżeli zadziała to w menadżer urzadzeń pojawia sie nowa opcja "storage disk" z nową ikoną. Na dwóch kompach to sprawdziłem i na laptopie działa na stacjonarnym nic sie nie dzieje.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
29 minut temu, LAGUNA napisał(a):

i serwera też

Windows Server 2025 z natywną obsługą dysków SSD NVMe ...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale tutaj chyba chodzi o dyski SSD NVme wpięte w kartę PCIe (a karta w gniazdo PCIe) a nie w gniazdo M2 na płycie głównej.  Dobrze kumam?

Takie coś?

image.png.184a9d0ab31ab1fc1cbffbc3e98eb37c.png

LAGUNA lubi to
Opublikowano
Teraz, LAGUNA napisał(a):

w sumie one się nie wykluczają wzajemnie.

No tak ale czy ta aktualizacja daje też kopa zwykłym dyskom NVme wpiętym w gniazdo M2? Wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
24 minuty temu, zen888 napisał(a):

No tak ale czy ta aktualizacja daje też kopa zwykłym dyskom NVme wpiętym w gniazdo M2? Wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić.

a to Cię przepraszam bo deczko inaczej zrozumiałem ( tak jak się robi 3-y roboty jednocześnie):)

Podejrzewam ze tak masz rację,

ale jak Kolega wyżej pisze 

20 minut temu, olo320i napisał(a):

Mnie to działa na laptopie na stacjonarnym nie chce się uruchomić.

możliwe że to jeszcze tak do końca nie jest dopracowane.

P.S

kurcze coś mi te komendy nie wchodzą 

Serwer 23H2

zen888 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, zen888 napisał(a):

ale tutaj chyba chodzi o dyski SSD NVme wpięte w kartę PCIe

Nie. Tłumaczenie z artykułu od MS:

Cytat

Dlaczego natywne NVMe i dlaczego właśnie teraz?

Nowoczesne urządzenia NVMe — takie jak korporacyjne dyski SSD PCIe Gen5 zdolne do 3,3 mln IOPS lub kontrolery HBA dostarczające ponad 10 mln IOPS na jednym dysku — przesuwają granice możliwości systemów storage. Przetwarzanie operacji I/O oparte na SCSI nie nadąża za tym rozwojem, ponieważ wykorzystuje model pojedynczej kolejki, zaprojektowany pierwotnie dla dysków talerzowych. Protokoły takie jak SATA obsługują tylko jedną kolejkę z maksymalnie 32 poleceniami. Dla porównania, NVMe zostało zaprojektowane od podstaw z myślą o pamięciach flash i obsługuje do 64 000 kolejek, z których każda może jednocześnie przetwarzać do 64 000 poleceń.

Dzięki natywnemu NVMe w Windows Server 2025 stos pamięci masowej jest tworzony specjalnie z myślą o nowoczesnym sprzęcie — eliminuje warstwy translacji oraz ograniczenia wynikające z przestarzałych rozwiązań. Oto, co to oznacza w praktyce:

• Ogromny wzrost IOPS: Bezpośredni, wielokolejkowy dostęp do urządzeń NVMe pozwala wreszcie osiągnąć rzeczywiste granice wydajności sprzętu.

• Niższe opóźnienia: Tradycyjne stosy oparte na SCSI polegają na współdzielonych blokadach i mechanizmach synchronizacji w jądrze systemu. Natywne NVMe umożliwia uproszczone, pozbawione blokad ścieżki I/O, co znacząco skraca czasy operacji.

• Lepsza efektywność CPU: Lżejszy, zoptymalizowany stos zwalnia zasoby obliczeniowe na potrzeby aplikacji, zamiast marnować je na obsługę storage.

• Gotowość na przyszłość: Natywna obsługa zaawansowanych funkcji NVMe, takich jak wielokolejkowość i bezpośrednie wysyłanie poleceń, zapewnia przygotowanie na kolejne generacje technologii pamięci masowej.

W skrócie? "Dawniej" obsługa NVMe każda jedną operację tłumaczyła na SCSI, co działo się z narzutem na wydajność.

Obecnie natywna obsługa NVME została zaimplementowana w jądrze systemu tak, jak powinno to być zrobione, bez żadnej warstwy translacji. I dotyczy to każdego dysku NVME.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
11 godzin temu, olo320i napisał(a):

Mnie to działa na laptopie na stacjonarnym nie chce się uruchomić. Sprawdz to sam, te komendy nie uszkodzą ci kompa.

U mnie działa na stacjonarnym,  po wrzuceniu wpisów do systemu zrestartowałem komputer i ta opcja się pojawiła.msa.jpg.954cd2556c72ec7c6619b6178321ec66.jpg

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Trudno powiedzieć czy jest jakaś różnica. Zresztą ja mam ograniczenie bo płyta tylko gen2 (Pcie2.0) więc w sumie nie wiem, może przy kopiowaniu będzie coś widać ale raczej w mojej konfiguracji nie ma to zbytnio znaczenia chyba.

Opublikowano
12 godzin temu, olo320i napisał(a):

Mnie to działa na laptopie na stacjonarnym nie chce się uruchomić.

też tak mam:)

a właśnie tak z ciekawości na tym serwer 23 robiłem i cisza.

@Portalnet  jak działa ten od kolegi @olo320i  to się jego trzymaj,

natomiast ten pojedynczy też powinien załapać

Opublikowano

Udało mi się to uruchomić na stacjonarnym. Według tej strony microsoftu którą podał Razor1995 to aby te wpisy rejestru zadziałały, dyski nvme muszą działać na sterowniku który jest w windows. Jeżeli po zainstalowaniu systemu zaktualizowaliście sterownik do dysku na taki ze strony producenta czy jakikolwiek modzony to wtedy wpisy rejestru nie działają. U mnie akurat wszystkie dyski m.2 mam samsunga i też sterowniki samsunga miałem zainstalowane  dlatego nie działało. Po przywróceniu sterownika na ten windowsowy od razu pojawił się ten nowy ficzer w menadżer urzadzeń. Wszystko działa ale coś jednak przestało działać. Do dysków samsunga, samsung daje program do obsługi Samsung Magician. Ten program przestał działać. Nie widzi żadnego dysku. Mam tą najnowszą wersję 9. Nie wiem czy to naprawią później czy może wystarczy to przeinstalować.

LAGUNA lubi to