Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Na razie wyłączyłem wszelkie ochrony w defenderze oraz nie wyłączałem programu na stałe(nadal mam ikonę tarczy na pasku zadań) i jak zdecyduję się go  używać to właczę tylko ochronę w czasie rzeczywistym i dodam pewne wyjątki . Czy w defenderze można do wyjątków dodać np: pulpit i posiadane w komputerze dyski twarde,jak przprowadzić skanowanie w celu sprawdzenia czy nie ma żadnych wirósów i jak uaktualnić bazę wirusów jeśli to możliwe?

Pytam,bo nigdy nie używałem Windows Defendera jak program antywirusowy

Opublikowano
Godzinę temu, lukcio31 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Na razie wyłączyłem wszelkie ochrony w defenderze oraz nie wyłączałem programu na stałe(nadal mam ikonę tarczy na pasku zadań) i jak zdecyduję się go  używać to właczę tylko ochronę w czasie rzeczywistym i dodam pewne wyjątki . Czy w defenderze można do wyjątków dodać np: pulpit i posiadane w komputerze dyski twarde,jak przprowadzić skanowanie w celu sprawdzenia czy nie ma żadnych wirósów i jak uaktualnić bazę wirusów jeśli to możliwe?

Pytam,bo nigdy nie używałem Windows Defendera jak program antywirusowy

Możesz jak najbardziej.

Używam defendera od lat i jest ok

Opublikowano

:)

A po co? Obojętnie jaki zainstalujesz defender i tak czuwa w tle.

Poza tym najważniejszym zabezpieczeniem jest sam użytkownik, przed niewiedzą nie uchroni Cię nawet komputer odłączony od netu-też możesz złapać wirusa.

Opublikowano

Mam takie pytanie, jak wiadomo to klucze z 7/8.1 już nie aktywują windy 11 od 23h2.

A jeśli ten klucz już na tym samym kompie działał na 11 od 22h2 to rozumiem że jak go wpiszę podczas instalacji to przejdzie czy jednak nie ma to znaczenia i wszystkie takie klucze są zablokowane?

Będę instalował 24h2 na czysto i nie chciałbym używać konta ms tylko lokalne, a muszę podać ten klucz przy instalacji, przejdzie to czy nie?

I nie piszcie że nawet jak nie wpiszę klucza to potem sam się windows aktywuje bo to ja wiem ale nie o to mi chodzi.

Opublikowano

Aktualizacja KB5046732 dla systemu Windows 11 23H2
21 listopada 2024 roku pojawiła się nowa aktualizacja zbiorcza KB5046732 dla systemu Microsoft Windows 11 w wersji 23H2. Kompilacje systemu operacyjnego to 22621.4541 oraz 22631.4541.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

zdzisiek24 i JanKo66 lubią to
Opublikowano

To wleciało przed chwilą 24h2

2024-11 Podgląd aktualizacji skumulowanej dla systemu Windows 11 Version 24H2 w przypadku systemów opartych na architekturze x64 (KB5046740)

2024-11 Aktualizacja zbiorcza (wersja Preview) dotycząca środowiska .NET Framework 3.5 i 4.8.1 dla systemu Windows 11, version 24H2 opartego na architekturze x64 (KB5048162)

26100.2454

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Ja dziś 24.11.2024 dostałem w WU aktualizację: Podgląd aktualizacji skumulowanej dla systemu Windows 11 Version 24H2 w przypadku systemów opartych na architekturze x64 (KB5046740)

Zainstaluję i zobaczymy co będzie po instalacji :)

Opublikowano
Godzinę temu, sasik007 napisał(a):

U mnie ta aktualizacja zmieniła jezyk z pl na angielski

No bo w rejestrze nie zmieniłeś, skopiuj zapisz jako j.polski.reg i scal, następnie zrób reset.

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\MUI\UILanguages\pl-PL]
"LCID"=dword:00000415
"DefaultFallback"="en-US"
"en-US"=hex(7):00,00,00,00
"Type"=dword:00000092

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\Language]
"InstallLanguage"="0415"
"Default"="0415"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\Locale]
@="00000415"
"(Default)"="00000415"

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"PreferredUILanguages"=hex(7):70,00,6c,00,2d,00,50,00,4c,00,00,00,00,00

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\MuiCached]
"MachinePreferredUILanguages"=hex(7):70,00,6c,00,2d,00,50,00,4c,00,00,00

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Hmm no patrzylem ale te co mam sa o wiele krotsze i niby podobnie wygladaja to co to moze byc ? Moze ktos pomoze rozwiazac ta zagadke?

Moze chodzi o kodowanie? jutro sprawdze jak mi to zapisuje mize jtos sprawdzic jak byc powinno? ANSI ,utf-8 czy moze jeszcze cos innego? Czy to wogile ma znaczenie?

Opublikowano

To co podał @stens  w poście napisanym 2 goodziny temu

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\MUI\UILanguages\pl-PL]
"LCID"=dword:00000415
"DefaultFallback"="en-US"
"en-US"=hex(7):00,00,00,00
"Type"=dword:00000092

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\Language]
"InstallLanguage"="0415"
"Default"="0415"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Nls\Locale]
@="00000415"
"(Default)"="00000415"

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"PreferredUILanguages"=hex(7):70,00,6c,00,2d,00,50,00,4c,00,00,00,00,00

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\MuiCached]
"MachinePreferredUILanguages"=hex(7):70,00,6c,00,2d,00,50,00,4c,00,00,00

Otwierasz notatnik,kopiujesz do niego treść. Potem Zapisz jako i zanim zapiszesz plik w polu Zapisz jako typ wybierasz: Wszystkie pliki. Teraz podajesz nazwę pliku: spolszczenie.reg

Po zapisaniu pliku klikasz dwa razy na plik i dodajesz dane do rejestru. Restart komputera i zobacz czy wszystko masz po polsku

LAGUNA lubi to
Opublikowano
17 godzin temu, sasik007 napisał(a):

U mnie ta aktualizacja zmieniła jezyk z pl na angielski i nie dalo sie juz go ponownie zmienic wycofalem aktualizacje i eureka jezyk polski jest z powrotem ( używam win od fbconan )

Ewentualnie  pobrać jeszcze raz pakiet językowy (po takich aktualizacjach)

stens i sasik007 lubią to
Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli cenisz najnowocześniejsze funkcje i chcesz poznać nowe środowisko Windows, 24H2 oferuje ekscytujący zestaw aktualizacji . Jeśli bardziej zależy Ci na stabilności i prostocie, 23H2 nadal Cię zadowoli.

zdzisiek24 lubi to