Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
4 godziny temu, SirGon napisał(a):

U mnie nie ma tego dziadostwa co się nazywa Recall, system Windows 23H2.

Zostałeś wyróżniony :) ciesz się Kolego.

Co więcej, okazało się, że Windows Recall da się nie tylko wyłączyć, ale też całkowicie odinstalować. W tym celu wystarczy tylko kliknąć kombinację klawiszy "Win+R" i w oknie dialogowym wpisać "optionalfeatures"

Opublikowano

@zdzisiek24 to nie pośladki to czujność dbałość o braki w systemie :)

Bardzo dobrze że tego nie macie .

Recall powraca do Copilot+ PC. Microsoft obiecuje usprawnienia pod kątem bezpieczeństwa. Microsoft ogłosił na swoim blogu, że członkowie programu Windows Insider będą mogli skorzystać z zapoznawczej wersji Recall już w październiku. Twórcy obiecują, że usprawnione rozwiązanie będzie “godne zaufania i bezpieczne”.6 dni temu

pismo mówi:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Microsoft doda nowego szpiega do Windowsa. Ja się go nie boję, ale ty lepiej go usuń.

Windows Recall będzie śledzić każdy, ale to każdy ruch użytkownika we wszystkich używanych przez niego grach i aplikacjach. Co więcej, funkcja będzie wbudowana w Windowsa 11. Boisz się zdrady?

Nie ufasz zabezpieczeniom Microsoftu? To rozsądne podejście. Na szczęście w kwestii Recall sytuacja będzie rozwiązana dokładnie tak, jak trzeba Na szczęście będzie na to sposób.

AA1pLQS4.img?w=768&h=668&m=6

Opublikowano

To żebyście byli bardziej uszczęśliwieni

Niespodzianka! Microsoft sprawia, że ??kontrowersyjna funkcja Recall jest nieodinstalowalna

1 godzinę temu, Portalnet napisał(a):

a tak dopytam, bo słabo sledze temat, kiedy mniej więcej Ms planuje wydanie tego 24H2 oficjalnie dla wszystkich w windows update ? (wrzesień czy już raczej październik-listopad)

Pismo mówi 

JanKo66 lubi to
Opublikowano

Oni sami nie wiedzą  co jeszcze z czym się będzie jadło,ino patrzeć jak dodadzą  'RETBULA"

Należy zaznaczyć, że Windows Recall i tak póki co trafi do relatywnie niewielkiej liczby użytkowników. Funkcja wymaga komputera z co najmniej 16 GB RAM i 256 GB SSD (co akurat jest już powszechne), ale też i chipsetu z NPU o wydajności nie mniejszej niż 40 TOPS. Na dziś tylko układy Snapdragon X i Ryzen AI 300 spełniają to wymaganie i minie sporo czasu zanim użytkownicy wymienią komputery na te z nowoczesnymi chipami.

SirGon lubi to
Opublikowano

Trochę mnie śmieszy że ktoś używa totalnego szpiega czyli Windows 11, a płacze że kolejne "nowinki szpiegowskie" wprowadzają.

Choćbyście w poprzek stanęli to nie usuniecie szpiegowania czy innej telemetrii z windows 11, nie podoba się to zmienić system.

I żeby nie było, nie jestem fanem ms i mi ich polityka odnośnie prywatności bardzo się nie podoba no ale póki sam siedzę na windows 11 to liczę się z tymi wszystkimi niedogodnościami niestety.

Opublikowano

A co dzisiaj nie szpieguje (wszyscy się skupili na Windowsie) .

Telewizor szpieguje ,pralka szpieguje ,odkurzacz szpieguje ,telefon szpieguje, auto szpieguje.

Jedynie co się nie zmieniło od pokoleń to sąsiad całoroczny monitoring.

Nowe menu Start w Windows 11 wygląda jak koszmar sprzed lat

zdzisiek24 lubi to
Opublikowano

Czy ktoś wie kiedy oficjalnie pojawi się Windows 11 24H2 jako aktualizacja w WU,bo ma to być we wrześniu,ale czy to prawda,bo gdzieś w Internecie wyczytałem(jeśli to prawda),że Windows 11 23H2 będzie miał wsparcie do 8 października 2024?

Dodatkowo tak tylko z ciekawości zapytam: Warto już teraz zainstalować Windows 24H2 kompilacja: 26100.1591(instalacja nie na czysto z formatem dysku systemowego,a instalacja z pliku ISO na działającym i zainstalowanym Windows 11 23H2),może jednak nie instalować na razie Windows 11 24H2,odpuścić sobie instalację i  poczekać jak w WU pojawi się oficjalna aktualizacja do Windows 11 24H2?

Opublikowano

A Ty ciągle jak ten smerf maruda. Co miesiąc te same dylematy.     :doh:

W dniu 17.07.2024 o 19:14, lukcio31 napisał(a):

Tak mnie intryguje czy zainstalować już teraz Windows 11 24H2 (26100.1150) tak dla testu, by zobaczyć czy warto czekać na Windows 11 24H2 dostępny dla wszystkich?

Jednak  po instalacji Windows 11 24H2 (26100.1150)  wracam do  Windows 11 23H2 (22631.3951). Poczekam na dopracowany Windows 24H2 dostępny dla wszystkich.

Opublikowano
Rezultat Koniec obsługi
Program Microsoft Endpoint Configuration Manager, wersja 2403 22 października 2025 r.
Roczny kanał systemu Windows Server, wersja 23H2 24 października 2025 r.
Windows 11 Home and Pro, wersja 23H2 11 listopada 2025 r.
43 minuty temu, lukcio31 napisał(a):

Dodatkowo tak tylko z ciekawości zapytam: Warto już teraz zainstalować Windows 24H2 kompilacja: 26100.1591(instalacja nie na czysto z formatem dysku systemowego,a instalacja z pliku ISO na działającym i zainstalowanym Windows 11 23H2),może jednak nie instalować na razie Windows 11 24H2,odpuścić sobie instalację i  poczekać jak w WU pojawi się oficjalna aktualizacja do Windows 11 24H2?

Jak Tobie tak pilnie potrzebny to co ci szkodzi sprawdzić,a ocenić musisz sam u siebie.

Jak nie jest pilnie potrzebny to czekać cierpliwie.

Windows 11 23H2, wydany 31 października 2023, ma być obsługiwany do 11 listopada 2025 roku w edycjach Home i Pro. W tym roku ma jeszcze zostać wydana wersja 24H2, na razie dostępna tylko dla Copilot+ PCs.

Opublikowano

No i się staneło.     :eek:

Windows 11 wyprzedził windowsa 10 i stał się najczęściej używanym systemem operacyjnym wśród graczy.    (źródełko - Steam)

Pewną rolę odegrał fakt, że Windows 11 23H2 i 24H2 osiągnął poprawę wydajności na niektórych procesorach AMD.

Oczywiście w statystykach dla wszystkich komputerów sytuacja wygląda inaczej. Windows 10 jest reprezentowany na poziomie 64%, czyli dwukrotnie więcej niż Windows 11 na poziomie 31%.

Ale to normalne i tak pozostanie jeszcze przez jakiś czas.

Opublikowano

Firefox 130.0, 128.2.0 ESR i 115,15.0 ESR jako ostatnia wersja 115. Oznacza to, że zakończy się rozszerzone wsparcie i od przyszłego miesiąca będzie kontynuowane wyłącznie 128 ESR.

Automatyczna aktualizacja poprzez przeglądarkę Mozilla uruchomi się zapewne jutro 3 września. Oprócz poprawek bezpieczeństwa Firefox 130 ma teraz dodatkowe menu do eksperymentów w ustawieniach. Tym razem chatbot AI, obraz w obrazie otwiera się podczas zmiany kart i nie tylko. Można je również znaleźć poprzez about:preferences#experimental

Opublikowano
28 minut temu, zdzisiek24 napisał(a):

No i się staneło.     :eek:

Windows 11 wyprzedził windowsa 10 i stał się najczęściej używanym systemem operacyjnym wśród graczy.    (źródełko- Steam)

Jak by to powiedział Pawlak "nadejszła wiekopomna chwiła":D

Coś mi się wydaje że ta chwila jeszcze długo będzie szła.

Windows 11 podaje szacowany czas instalowania aktualizacji (build 27695 w Canary Channel)

W ten weekend Windows 11 Insider Preview otrzymał aktualizacje w kanałach Canary i Beta. Zaczynamy od tej pierwszej. Główne nowości dotyczą odzyskiwania hasła w Windows LAPS, widżetów, pokazywania szacowanego czasu instalowania aktualizacji, powiadomień od aplikacji i udostępniania na Androida. Pojawiło się też trochę poprawek błędów.

Opublikowano
4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):
Rezultat Koniec obsługi
Program Microsoft Endpoint Configuration Manager, wersja 2403 22 października 2025 r.
Roczny kanał systemu Windows Server, wersja 23H2 24 października 2025 r.
Windows 11 Home and Pro, wersja 23H2 11 listopada 2025 r.

Jak Tobie tak pilnie potrzebny to co ci szkodzi sprawdzić,a ocenić musisz sam u siebie.

Jak nie jest pilnie potrzebny to czekać cierpliwie.

Windows 11 23H2, wydany 31 października 2023, ma być obsługiwany do 11 listopada 2025 roku w edycjach Home i Pro. W tym roku ma jeszcze zostać wydana wersja 24H2, na razie dostępna tylko dla Copilot+ PCs.

To windows 11 ma mieć wsparcie do 11 listopada 2025 r.? a potem Windows 12 ? :D kurde szybko coś :trollface:

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Wiesz ja tak po cichu sobie myślę że jednak się opóźni wydanie tego Windowsa12.

Mnie specjalnie nie zależy czy on będzie w 2025 czy w 2027,ale tak mi coś mówi że wydanie się opóźni.:)

Nowe układy Desktop Spotlight w Windows 11 23H2 (build 22635.4145 w Beta Channel)
 Insider Preview otrzymał aktualizacje w kanałach Canary i Beta. Przechodzimy do tej drugiej. Główne nowości dotyczą Windows Spotlight, szybkiego dostępu do Copilota dla Microsoft 365, ustawień myszy oraz udostępniania do Notatnika i Clipchampa. Odnotowano też trochę poprawek błędów.

Opublikowano

Microsoft wyjaśnia , co wpływa na szybkość uruchamiania Windows. Ale przy okazji zdradza coś ciekawego

Na stronie MS pokazał się tekst dotyczący optymalizacji uruchamiana systemu Windows. Jeśli ktoś korzysta z niego więcej niż kilka lat, może się poczuć potraktowany jak dziecko, ponieważ są tam same banały, które każdy średniozaawansowany użytkownik doskonale zna. Jednak dzięki temu mamy wyjaśnienie ciekawej kwestii.

Opublikowano

Steam sierpień 2024 r. – Windows 11 wyprzedza Windows 10 wśród graczy

steam-august-2024-windows-11-ueberholt-w

Nie chcę teraz mówić o najpopularniejszym systemie operacyjnym. Ale być może dyskusja o tym, że Windows 11, 23H2 i 24H2 mimo wszystko osiągnął poprawę wydajności na niektórych procesorach AMD.

Opublikowano
19 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

W tym roku ma jeszcze zostać wydana wersja 24H2, na razie dostępna tylko dla Copilot+ PCs

Co to jest ten Copilot+ PCs? Muszę nowy komputer kupować? Mój Ryzen 5 3400G pójdzie na złom?

Opublikowano
2 godziny temu, SirGon napisał(a):

Co to jest ten Copilot+ PCs? Muszę nowy komputer kupować? Mój Ryzen 5 3400G pójdzie na złom?

Copilot+ PCs to nowa kategoria komputerów z systemem Windows 11, wyposażonych w zaawansowany Neural Processing Unit (NPU), który umożliwia wykonywanie ponad 40 bilionów operacji na sekundę.

Firma Microsoft potwierdza, że ??funkcja Windows 11 Recall AI nie jest opcjonalna — błąd spowodował, że pojawiła się w aktualizacji Windows 11 24H2 KB5041865

Opublikowano

Windows 11 24H2 na zwykłym PC otrzymuje comiesięczne aktualizacje

Wczoraj wieczorem zaczęły krążyć doniesienia, że Microsoft rozpoczął udostępnianie Windows 11  24H2 dla wszystkich PC, a nie tylko dla Copilot+ PCs. I choć faktycznie są raporty od osób, które otrzymały taką aktualizację, to oficjalnie nie ma jeszcze takiej drogi pobrania nowej wersji systemu. A co z czystą instalacją?

zdzisiek24 i JanKo66 lubią to