Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Windows 12 - kiedy możemy się go spodziewać?

Oficjalna data premiery dwunastej odsłony okienek nie została w żaden sposób potwierdzona, więc możemy przekazać jedynie spekulacje. Pierwsze doniesienia wskazywały, że nowa wersja systemu operacyjnego ukaże się w sierpniu lub wrześniu 2024 r. Dzisiaj jednak wiadomo już, że nie jest to prawda. W zamian za to użytkownicy Jedenastki otrzymają potężną aktualizację w postaci wersji Windows 11 24H2.

Istnieje spora szansa, że Windows 12 ukaże się jednak dopiero w przyszłym roku jesienią. Skąd takie opóźnienie? Jak wskazuje Microsoft, spośród 1.4 miliarda aktywnych użytkowników zaledwie 400 milionów korzysta z Jedenastki. Główną przyczyną jest brak możliwości update’u systemu z uwagi na przestarzały hardware. Dalsza dywersyfikacja na rynku systemów operacyjnych mogłaby doprowadzić do sytuacji, kiedy Windows 12 od samego początku miałby marginalne znaczenie.

SirGon lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@darude123  Jak dobrze pamiętam miałeś kłopoty z paskiem.

Jeśli by Ciebie interesowało to wydają coś takiego:

Klienci ostatnio narzekali na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który bez większego powodu się blokował, co tak naprawdę utrudniało korzystanie z komputera. Wtedy też nie pozostawało nic innego niż ponowne uruchomienie sprzętu. Tym samym dochodziło do pętli mogącej doprowadzić do białej gorączki. Microsoft nareszcie postanowił zareagować – wydał właśnie ważną aktualizację o numerze KB5039302. Na razie jest ona jednak dostępna wyłącznie w wersji zapoznawczej.

Wkrótce nowości powinny trafić do wszystkich zainteresowanych konsumentów, więc warto uzbroić się w odpowiednią dawkę cierpliwości. Mimo wszystko warto wiedzieć, że producent nareszcie zlikwidował bolączkę nękającą klientów od dłuższego czasu. Poprzedni update został natomiast wycofany pod koniec ubiegłego miesiąca, ponieważ dochodziło do notorycznego uruchamiania się ponownie niektórych urządzeń.

zdzisiek24 lubi to
Opublikowano

Czas na pogodę 

Pogoda i widżety ekranu blokady w Windows 11 (build 26252 w Canary Channel)

Pod dłuższej przerwie  Windows 11 Insider Preview otrzymał w końcu nową aktualizację. W tym tygodniu jako pierwszy dostał ją Canary Channel. Zmiany obejmują widżety na ekranie blokady, przypinanie aplikacji z menu Start, widoczność daty wygaśnięcia kompilacji i rekomendacje wyłączenia HDR w Ustawieniach. Lista zmian poniżej.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Świeżaki 

Microsoft wypuścił świeży obraz ISO Windows 11 24H2
Po blisko dwutygodniowej przerwie Windows Insider Program wraca na właściwe tory. Po wczorajszej aktualizacji w Canary Channel dziś ukazały się jeszcze wydania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w kanałach Beta i Release Preview oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w Release Preview (listy zmian opublikujemy wkrótce). Dziś również Microsoft zaktualizował oficjalne obrazy ISO na stronie Windows Insider.

Opublikowano

Pasek zadań bez pełnej daty i godziny? Windows 11 23H2 (build 22635.3930 w Beta Channel)
Pod koniec zeszłego tygodnia Windows 11 Insider Preview zaliczył kilka aktualizacji. Teraz przyjrzymy się zmianom w ostatniej z nich. Do kanału Beta zawitała nowa kompilacja w ramach wersji 23H2. Nowości dotyczą Eksploratora, paska zadań i zasobnika systemowego, Windows Studio Effects, udostępniania, Narratora i nie tylko.

zdzisiek24 lubi to
Opublikowano

Windows 11 będzie otrzymywał aktualizacje zbiorcze z punktem kontrolnym
Microsoft poinformował, że udoskonala sposób dostarczania nowości dla systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poprzez nowy rodzaj aktualizacji – aktualizacje zbiorcze z punktem kontrolnym ("checkpoint cumulative updates"). Pod koniec 2024 roku ta optymalizacja trafi automatycznie na wszystkie urządzenia z Windows 11 24H2 (i nowszymi wersjami) oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ma to zapewnić mniejsze, szybsze i bardziej zrównoważone uaktualnienia bez potrzeby działania ze strony użytkownika. Sam zaś Windows 11 24H2 będzie dostarczony jako tradycyjna aktualizacja funkcji.

Opublikowano

Tak mnie intryguje czy zainstalować już teraz Windows 11 24H2 (26100.1150) tak dla testu, by zobaczyć czy warto czekać na Windows 11 24H2 dostępny dla wszystkich?

Jednak  po instalacji Windows 11 24H2 (26100.1150)  wracam do  Windows 11 23H2 (22631.3951). Poczekam na dopracowany Windows 24H2 dostępny dla wszystkich.

Opublikowano

A to ci nowina 😀

Windows 11 23H2 wreszcie ogólnodostępny dla wszystkich

Windows 11 23H2 (2023 Update) to jak dotąd najnowsza wydana wersja systemu Windows (nie licząc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]). Wczoraj, niecałe 9 miesięcy od premiery, Microsoft ogłosił jego pełną dostępność. Oznacza to, że każdy klient z kwalifikującym się urządzeniem może otrzymać aktualizację do 23H2 bez czekania.

Szczegółowe informacje znalazły się w komunikacie na stronie znanych błędów i powiadomień dotyczących wersji 23H2 na portalu Microsoft Learn. Jego treść głosi:

Stan obecny na 17 lipca 2024

zdzisiek24 lubi to
Opublikowano

Aktualizacja okienka 'Otwórz za pomocą' w Windows 11 23H2 (build 22635.3936 w Beta Channel)

Windows 11  Insider Preview otrzymał w tym tygodniu aktualizację w Beta Channel. Build 22635.3936 wprowadza zmiany w okienku dialogowym "Otwórz za pomocą" oraz na pasku zadań, a także trochę poprawek związanych z wprowadzaniem. Dla Insiderów w tym kanale jest też dostępna aktualizacja Microsoft Store, o której niedawno pisaliśmy.

zdzisiek24, JanKo66 i crypt lubią to
Opublikowano
W dniu 19.07.2024 o 12:27, zdzisiek24 napisał(a):

Wiem, że używacie to macie. (Latest)     :)

I co niby usprawni wyłączenie tych opcji?

Opublikowano

▲  To nie jest progs do usprawniania czegokolwiek (może troszkę  pośrednio). Jeśli angielski jest Ci obcy, użyj translatora i dowiesz się do czego służy.

Jeśli nadal będziesz miał wątpliwości to znaczy, że nie jest przeznaczony dla Ciebie.

Opublikowano
39 minut temu, zdzisiek24 napisał(a):

▲  To nie jest progs do usprawniania czegokolwiek (może troszkę  pośrednio). Jeśli angielski jest Ci obcy, użyj translatora i dowiesz się do czego służy.

Jeśli nadal będziesz miał wątpliwości to znaczy, że nie jest przeznaczony dla Ciebie.

To nie chodzi że czegoś nie rozumiem tylko nie wiem od czego te poszczególne funkcje służą no może oprócz kamery

Opublikowano

duplikowanie kart Eksploratora w Windows 11 (build 26257 w Canary Channel)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Insider Preview otrzymał aktualizację w Canary Channel. Do builda 26257 dotarły ulepszenia Eksploratora plików, obsługi myszy, obsługi sieci, paska zadań i ustawień tekstu, a także poprawki błędów.

Opublikowano

Allo mam albo miałem.
Kupiłem kiedyś Windows 8 aktualizowałem go do 10 i do 11
na 11 działał mi aktywator bez problemu, ale 2 dni temu robiłem aktualizację biosu i po tym mam problem

System Windows nie został aktywowany

Zrzutekranu(398).png.ae7bf2b341886237dfd1fa6f9620678b.png

rozwiąż problem nie pomaga

aaaa zapomniałem zmieniłem też kartę graficzną z 570 na 1660 ale to w zeszłym tyg

Opublikowano

Nowe funkcje w Windows 11 24H2 (build 26100.1297 w Release Preview Channel)

Windows 11  24H2 otrzymał w tym tygodniu aktualizację w kanale Release Preview. Wprowadza ona wyjątkowo dużo nowych funkcji w obszarach ekranu blokady, menu Start, Eksploratora plików, emoji, udostępniania, kopii zapasowej, ustawień, Menedżera zadań, Azure Virtual Desktop i nie tylko.

@TediPower zerknij jeszcze jak coś tutaj.