Skocz do zawartości

laptop lenovo 100-iby nie chcę się bootować do systemu (temat zamknięty)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, posiadam lenovo ideapad 100-iby i mam problem raz wyłączyłem laptop i parę dni póżniej włączam i pokazuje  to

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Sprawdź dysk czy go widać w BIOS/UEFI przede wszystkim. Potem jeśli go widać to sprawdzenie statusu SMART i ewentualnie test powierzchni. Dopiero po tych operacjach można się brać za instalacje czy inne akcje.

Obstawiam padnięty dysk, inaczej by wywaliło niebieskim ekranem lub recovery.

Opublikowano
30 minut temu, BartAcid napisał:

Sprawdź dysk czy go widać w BIOS/UEFI przede wszystkim. Potem jeśli go widać to sprawdzenie statusu SMART i ewentualnie test powierzchni. Dopiero po tych operacjach można się brać za instalacje czy inne akcje.

Obstawiam padnięty dysk, inaczej by wywaliło niebieskim ekranem lub recovery.

problem bo nie wiem jak włączyć bios na laptopach lenovo

Opublikowano

str 5
1 Przycisk Novo
Przy wyłączonym laptopie, naciśnij przycisk:
w oknie Menu wybierz Boot Menu i sprawdź czy dysk WD jest w nim widoczny i da radę z niego bootować,
Czy posiadsz pena z bootowalnym systemem - WinPE, Linux?

Opublikowano

Dysk widzi. Pytanie czy nie jest uwalony.

Ściągnij

wrzuć na pena (jak? jest milion instrukcji tu na forum i w internecie. Można rufusem czy innymi narzędziami. W tym co ściągniesz też jest instrukcja) i odpal z niego. Jak ci się uruchomi to programy - diagnostics i Victoria i test powierzchni. Wrzuć screan.

Opublikowano
1 godzinę temu, BartAcid napisał:

Dysk widzi. Pytanie czy nie jest uwalony.

Ściągnij

wrzuć na pena (jak? jest milion instrukcji tu na forum i w internecie. Można rufusem czy innymi narzędziami. W tym co ściągniesz też jest instrukcja) i odpal z niego. Jak ci się uruchomi to programy - diagnostics i Victoria i test powierzchni. Wrzuć screan.

nie da się bootować nić nie ma do wyboru

Opublikowano

Widzi dysk, ale nie widzi systemu. Albo dysk do wymiany, albo przestawiona opcja "boot mode". Zmień ją na legacy/csm i sprawdź czy zadziała (system i pendrive z wgranym winpe).

Opublikowano
2 minuty temu, borek9 napisał:

Widzi dysk, ale nie widzi systemu. Albo dysk do wymiany, albo przestawiona opcja "boot mode". Zmień ją na legacy/csm i sprawdź czy zadziała (system i pendrive z wgranym winpe).

działa dzienki bardzo

i co dalej ?

a mogę zainstalować system normalnie ?

Opublikowano

Co działa? System wystartował? Strelec?

Możesz zainstalować system normalnie, ale jeżeli chcesz windows 7 to lepiej zostaw boot mode na legacy/csm w przypadku 8 lub 10 możesz spokojnie zmienić na uefi.

Da się win7 zainstalować w trybie uefi, ale nie przynosi to żadnych korzyści. Uefi zostało zaprojektowane z myślą o systemach windows od 8 w górę.