Lens Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 witam, posiadam lenovo ideapad 100-iby i mam problem raz wyłączyłem laptop i parę dni póżniej włączam i pokazuje to : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zwierzaczek666 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 wydaje mi sie ze nagraj na pena i wrzuc od nowa na dysk. On cos pisze ze go nie widzi pliku startowego. Ale to moje przypuszczenie a jak nie to ustaw kolejnosc uruchamiania w bios Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Sprawdź dysk czy go widać w BIOS/UEFI przede wszystkim. Potem jeśli go widać to sprawdzenie statusu SMART i ewentualnie test powierzchni. Dopiero po tych operacjach można się brać za instalacje czy inne akcje. Obstawiam padnięty dysk, inaczej by wywaliło niebieskim ekranem lub recovery. Cytuj
Lens Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 30 minut temu, BartAcid napisał: Sprawdź dysk czy go widać w BIOS/UEFI przede wszystkim. Potem jeśli go widać to sprawdzenie statusu SMART i ewentualnie test powierzchni. Dopiero po tych operacjach można się brać za instalacje czy inne akcje. Obstawiam padnięty dysk, inaczej by wywaliło niebieskim ekranem lub recovery. problem bo nie wiem jak włączyć bios na laptopach lenovo Cytuj
Lens Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 wyświetla to w biosie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
monos Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] str 5 1 Przycisk Novo Przy wyłączonym laptopie, naciśnij przycisk: w oknie Menu wybierz Boot Menu i sprawdź czy dysk WD jest w nim widoczny i da radę z niego bootować, Czy posiadsz pena z bootowalnym systemem - WinPE, Linux? Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Dysk widzi. Pytanie czy nie jest uwalony. Ściągnij [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wrzuć na pena (jak? jest milion instrukcji tu na forum i w internecie. Można rufusem czy innymi narzędziami. W tym co ściągniesz też jest instrukcja) i odpal z niego. Jak ci się uruchomi to programy - diagnostics i Victoria i test powierzchni. Wrzuć screan. Cytuj
Lens Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 1 godzinę temu, BartAcid napisał: Dysk widzi. Pytanie czy nie jest uwalony. Ściągnij [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wrzuć na pena (jak? jest milion instrukcji tu na forum i w internecie. Można rufusem czy innymi narzędziami. W tym co ściągniesz też jest instrukcja) i odpal z niego. Jak ci się uruchomi to programy - diagnostics i Victoria i test powierzchni. Wrzuć screan. nie da się bootować nić nie ma do wyboru [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
borek9 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Widzi dysk, ale nie widzi systemu. Albo dysk do wymiany, albo przestawiona opcja "boot mode". Zmień ją na legacy/csm i sprawdź czy zadziała (system i pendrive z wgranym winpe). Cytuj
Lens Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 2 minuty temu, borek9 napisał: Widzi dysk, ale nie widzi systemu. Albo dysk do wymiany, albo przestawiona opcja "boot mode". Zmień ją na legacy/csm i sprawdź czy zadziała (system i pendrive z wgranym winpe). działa dzienki bardzo i co dalej ? a mogę zainstalować system normalnie ? Cytuj
borek9 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Co działa? System wystartował? Strelec? Możesz zainstalować system normalnie, ale jeżeli chcesz windows 7 to lepiej zostaw boot mode na legacy/csm w przypadku 8 lub 10 możesz spokojnie zmienić na uefi. Da się win7 zainstalować w trybie uefi, ale nie przynosi to żadnych korzyści. Uefi zostało zaprojektowane z myślą o systemach windows od 8 w górę. Cytuj
Lens Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 jest windows 8.1 na tym laptopie i działa wszystko zgrałem sterowniki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi