PeterAvatar Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Witajcie! Pytanie za 1000 punktów. Nagle w moim laptopie przestał działać mi mikrofon. Ustawienia są wygaszone. Nie znajduje urządzenia wejściowego. W ogóle jak by przestał istnieć mikrofon dla mojego urządzenia. Dzwoniłem do Della, podsyłali mi pełno sterowników. Poinstalowałem, nic z tego. Dzisiaj był technik, na gwarancji wymienił płytę główną i całą matrycę. Wszystko co mogło się popsuć. Dodatkowo przeinstalowałem system. Nic! dalej nie działa. Czy ktoś ma pomysł co można z tym fantem zrobić? Pilnie mikrofonu potrzebuje bo jestem nauczycielem... Dodam że mikrofony zewnętrzne również nie są widziane przez system. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 6 minut temu, PeterAvatar napisał: Dzisiaj był technik, na gwarancji wymienił płytę główną i całą matrycę. Wszystko co mogło się popsuć. A mikrofonu nie wymienił? Matrycę? - po co? - raczej zaglądał do mikrofonu. I co ten technik powiedział, na to, że mikrofon nie działa? Po wymianie płyty i przeinstalowaniu systemu, nie działa mikrofon zewnętrzny? - niemożliwe. Cytuj
PeterAvatar Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Mikrofon jest w matrycy u góry przy kamerce, podłączany kabelkiem do gniazda na płycie głównej, stąd wymiana matrycy bo jednocześnie wymienił cały mikrofon. Powiedział że skoro nie działa po wymianie to trzeba przeinstalować system, a jeśli to nie pomoże to dalej kontaktować się z dellem. Mikrofon jest zupełnie niewykrywalny. Nie mam pojęcia o co chodzi. Dodam że kamerka działa. Głośniki itp. wszystko też. Cytuj
Miastowy Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 System nie ma nic do rzeczy, wymiana płyty też nie. Być może "spec" uszkodził mikro/kabelek z niego idący, być może dobrze nie styka. To są jedyne mozliwości. Cytuj
PeterAvatar Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Ale mikrofon przestał działać już przed wymianą. Cytuj
Miastowy Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 No to masz uszkodzony mikrofon, to są grosze. Cytuj
PeterAvatar Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Nie działa też żaden mikrofon zewnętrzny jak go podłączę. Cytuj
razor1995 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Sprawdź pod innym systemem - choćby jakieś LiveCD Linuxa czy mikrofon rusza. Obstawiam, ze po prostu nie podłączył taśmy od mikrofonu/podłączył zbyt luźno. Możesz to sprawdzić sam, ale tak, by nie rozwalić ramki matrycy. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 23 godziny temu, PeterAvatar napisał: Mikrofon jest w matrycy u góry przy kamerce, podłączany kabelkiem do gniazda na płycie głównej, stąd wymiana matrycy bo jednocześnie wymienił cały mikrofon. Mikrofon raczej nie jest w matrycy tylko w ramce matrycy, ale nie wykluczam obecnych rozwiązań jako całkowicie jednorazowych i czasem może się zdarzyć zintegrowanie mikronofu w matrycy, co i tak prowadzi do jednego, że wymieniając matrycę z mikrofonem i płytę główną, wyeliminował całkowicie problem po stronie sprzętu. Dodatkowo mikrofon zewnętrzny eliminuje problem mikrofonu wbudowanego. System zainstalowałeś nowy, więc wyeliminowałeś ewentualny problem systemu. Zostaje ostatnia rzecz - sterowniki. Aby to wyeliminować, zainstaluj jeszcze raz nowy Win 10, ale czysty (nie z partycji Recovery, choć i ten sposób powinien działać, bo mikrofon od nowości działał). System instaluj koniecznie w trybie offline. Sprawdź czy działa mikrofon. Następnie podłącz internet (pobierze sterowniki z WU) i w tym momencie widzę jedyną możliwość utraty mikrofonu. P.S. A w Ustawienia - System - Dźwięk - Przetestuj mikrofon, reaguje na dźwięki? - niebieska kreska skacze? Cytuj
razor1995 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Ano właśnie. Przejdź do Ustawień Windows 10 i zobacz, czy mikrofon samoczynnie się nie wyłączył. Miałem wiele takich przypadków w laptopach, niezależnie od wersji systemu. Cóż, dycha tak ma. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 Win 10 i sterowniki dźwięku, to jest jakaś paranoja. W połowie laptopów po zainstalowaniu sterowników dźwięku, przestaje działać mikrofon lub jest bardzo cichy. Odinstalowanie sterowników, tak aby działał tylko na wbudowanych w system, rozwiązuje 100% problemów. razor1995 lubi to Cytuj
nudzija Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 sprawdź czy masz włączony mikrofon i dostęp do mikrofonu w ustawienia/prywatność/mikrofon Cytuj
Wyróżniony komentarz PeterAvatar Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Wyróżniony komentarz Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Był technik 2 raz, sprawa rozwiązana. Gdyby ktoś miał podobny problem, to chodziło o sterownik chipsetu. razor1995 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2021 Godzinę temu, PeterAvatar napisał: Gdyby ktoś miał podobny problem, to chodziło o sterownik chipsetu. Hmmm... większej bzdury nie czytałem i nie słyszałem. 2 możliwości: - ściemniasz kolego cały temat aż miło - serwisant Della może awansować na poziom master w ściemnianiu i nawijaniu makaronu na uszy kompletnie naiwnym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez PeterAvatar,
1 reakcja
Pokaż odpowiedź