Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!
Pytanie za 1000 punktów.
Nagle w moim laptopie przestał działać mi mikrofon. Ustawienia są wygaszone. Nie znajduje urządzenia wejściowego. W ogóle jak by przestał istnieć mikrofon dla mojego urządzenia.

Dzwoniłem do Della, podsyłali mi pełno sterowników. Poinstalowałem, nic z tego. Dzisiaj był technik, na gwarancji wymienił płytę główną i całą matrycę. Wszystko co mogło się popsuć.

Dodatkowo przeinstalowałem system.

Nic! dalej nie działa.
Czy ktoś ma pomysł co można z tym fantem zrobić?
Pilnie mikrofonu potrzebuje bo jestem nauczycielem...
Dodam że mikrofony zewnętrzne również nie są widziane przez system.

Opublikowano
6 minut temu, PeterAvatar napisał:

Dzisiaj był technik, na gwarancji wymienił płytę główną i całą matrycę. Wszystko co mogło się popsuć.

A mikrofonu nie wymienił? Matrycę? - po co? - raczej zaglądał do mikrofonu.

I co ten technik powiedział, na to, że mikrofon nie działa?

Po wymianie płyty i przeinstalowaniu systemu, nie działa mikrofon zewnętrzny? - niemożliwe.

Opublikowano

Mikrofon jest w matrycy u góry przy kamerce, podłączany kabelkiem do gniazda na płycie głównej, stąd wymiana matrycy bo jednocześnie wymienił cały mikrofon.

Powiedział że skoro nie działa po wymianie to trzeba przeinstalować system, a jeśli to nie pomoże to dalej kontaktować się z dellem.

Mikrofon jest zupełnie niewykrywalny. 

Nie mam pojęcia o co chodzi.

Dodam że kamerka działa. Głośniki itp. wszystko też.

Opublikowano

Sprawdź pod innym systemem - choćby jakieś LiveCD Linuxa czy mikrofon rusza.

Obstawiam, ze po prostu nie podłączył taśmy od mikrofonu/podłączył zbyt luźno.

Możesz to sprawdzić sam, ale tak, by nie rozwalić ramki matrycy.

Opublikowano
23 godziny temu, PeterAvatar napisał:

Mikrofon jest w matrycy u góry przy kamerce, podłączany kabelkiem do gniazda na płycie głównej, stąd wymiana matrycy bo jednocześnie wymienił cały mikrofon.

Mikrofon raczej nie jest w matrycy tylko w ramce matrycy, ale nie wykluczam obecnych rozwiązań jako całkowicie jednorazowych i czasem może się zdarzyć zintegrowanie mikronofu w matrycy, co i tak prowadzi do jednego, że wymieniając matrycę z mikrofonem i płytę główną, wyeliminował całkowicie problem po stronie sprzętu. Dodatkowo mikrofon zewnętrzny eliminuje problem mikrofonu wbudowanego.

System zainstalowałeś nowy, więc wyeliminowałeś ewentualny problem systemu.

Zostaje ostatnia rzecz - sterowniki. Aby to wyeliminować, zainstaluj jeszcze raz nowy Win 10, ale czysty (nie z partycji Recovery, choć i ten sposób powinien działać, bo mikrofon od nowości działał). System instaluj koniecznie w trybie offline. Sprawdź czy działa mikrofon. Następnie podłącz internet (pobierze sterowniki z WU) i w tym momencie widzę jedyną możliwość utraty mikrofonu.

P.S. A w Ustawienia - System - Dźwięk - Przetestuj mikrofon, reaguje na dźwięki? - niebieska kreska skacze?

Opublikowano

Win 10 i sterowniki dźwięku, to jest jakaś paranoja. W połowie laptopów po zainstalowaniu sterowników dźwięku, przestaje działać mikrofon lub jest bardzo cichy. Odinstalowanie sterowników, tak aby działał tylko na wbudowanych w system, rozwiązuje 100% problemów.

razor1995 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, PeterAvatar napisał:

Gdyby ktoś miał podobny problem, to chodziło o sterownik chipsetu.

Hmmm... większej bzdury nie czytałem i nie słyszałem. 2 możliwości:

- ściemniasz kolego cały temat aż miło

- serwisant Della może awansować na poziom master w ściemnianiu i nawijaniu makaronu na uszy kompletnie naiwnym.