Szymi12 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 Mam pytanie odnośnie radiatora jaki mam w laptopie, wygląda on tak: Kiedyś jak rozbierałem laptop to wygiąłem jedną z tych miedzianych rurek. Czy w znacznym stopniu ogranicza to możliwości odprowadzania ciepła? Zrobiło się takie zagłębienie na rurce, ale nie złamała się ona. A może jest jakiś sposób, żeby takie zgłębienie usunąć? Cytuj
Gość Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 5 minut temu, Szymi12 napisał: A może jest jakiś sposób, żeby takie zgłębienie usunąć? Nie ma i co będziesz się truł ?. Na przyszłość masz nauczkę i już takiego błędu nie zrobisz ? - dobra pasta , termopady i jedziesz z koksem na prędkość jazdy to nie wpływa. Cytuj
Widzior Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 O ile się rurka nie rozszczelniła, bo wtedy kaplica. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 6 minut temu, Widzior napisał: O ile się rurka nie rozszczelniła, bo wtedy kaplica. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Takiego przypadku nie biorę pod uwagę bo to oznacza " okno jak szeroko " i do sklepu po nowe chłodzenie - rzadko pęka przy lekkim wygięciu i wyprostowaniu no ale nigdy nić nie wiadomo. Cytuj
Widzior Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 No nie powinno pęknąć, to plastyczna miedź, ja tylko zasugerowałem najgorszy scenariusz. Cytuj
GT500s Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2021 owe rurki są wykonane z miedzi która pod wpływem temperatury nie zmienia swojej objętości ale staje się plastyczna. Jak umieścisz chłodzenie w lapie to się uformuje do swoich potrzeb. Co do sprawdzenia czy jest szczelna to wystarczy, że nagrzejesz np. pad odbierający ciepło z CPU i GPU suszarką do włosów to w parę sekund cała rurka będzie ciepła, wręcz gorąca. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 Takie chłodzenie na pewno można kupić na Allegro. Drugie rozwiązanie - jeśli jest miejsce, to możesz na te rurki nakleić kolejne, które poprawią odprowadzanie ciepła. Rurki mogą pochodzić od takiego samego chłodzenia lub innego zbliżonego kształtem (można trochę dogiąć). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi