Skocz do zawartości

Radiator w laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie radiatora jaki mam w laptopie, wygląda on tak:

obraz.png.4d878ac9f105984042fe577d615a8b1e.png

Kiedyś jak rozbierałem laptop to wygiąłem jedną z tych miedzianych rurek. Czy w znacznym stopniu ogranicza to możliwości odprowadzania ciepła? Zrobiło się takie zagłębienie na rurce, ale nie złamała się ona.

A może jest jakiś sposób, żeby takie zgłębienie usunąć?

Opublikowano
5 minut temu, Szymi12 napisał:

A może jest jakiś sposób, żeby takie zgłębienie usunąć?

Nie ma  i co będziesz się truł ?.

Na przyszłość  masz nauczkę i już takiego błędu nie zrobisz ? - dobra pasta , termopady   i jedziesz z koksem  na prędkość jazdy to nie wpływa.

Opublikowano
6 minut temu, Widzior napisał:

O ile się rurka nie rozszczelniła, bo wtedy kaplica. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Takiego przypadku nie biorę pod uwagę bo to oznacza  " okno jak szeroko "  i do sklepu po nowe chłodzenie  - rzadko  pęka przy lekkim wygięciu i wyprostowaniu no ale  nigdy nić nie wiadomo.

Opublikowano

owe rurki są wykonane z miedzi która pod wpływem temperatury nie zmienia swojej objętości ale staje się plastyczna. Jak umieścisz chłodzenie w lapie to się uformuje do swoich potrzeb. Co do sprawdzenia czy jest szczelna to wystarczy, że nagrzejesz np. pad odbierający ciepło z CPU i GPU suszarką do włosów to w parę sekund cała rurka będzie ciepła, wręcz gorąca.

Opublikowano

Takie chłodzenie na pewno można kupić na Allegro. Drugie rozwiązanie - jeśli jest miejsce, to możesz na te rurki nakleić kolejne, które poprawią odprowadzanie ciepła. Rurki mogą pochodzić od takiego samego chłodzenia lub innego zbliżonego kształtem (można trochę dogiąć).