Skocz do zawartości

Jaki router wybrać do GIER ? POMOC W DOBORZE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w doborze routera typowo pod gry który będzie miał stabilne łącze i zminimalizuje opóźnienia w grach aby przyśpieszyć reakcje.  Głównie połączenie odbywałoby się poprzez Sieć Wi-Fi w przyszłości może poprowadzę kabel bezpośrednio do PC. W mojej sieci aktualnie mam podłączone 10 urządzeń na Wi-Fi (nie są zawsze połączone, maksymalnie 3 urządzenia włączone są w jednym czasie).  Problem w tym że jak ktoś odpali np. youtube na tel. to ja automatycznie mam pingi, lossy % zdarza się to nawet bez podłączonych innych urządzeń do sieci tylko wtedy skaczą mi same loss pakiety (dostawca internetu Orange - FunBox 3.0). 

Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych czterech routerów jeśli jest ktoś w stanie coś mi doradzić to byłbym bardzo wdzięczny ;). 

1).Asus ROG Rapture GT-AC2900  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2).Asus ROG Rapture GT-AC5300  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3).Asus RT-AX82U  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4).Asus [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  -  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Z Góry bardzo dziękuje za poświęcony czas i pomoc :)

Opublikowano
8 minut temu, vegeta80 napisał:

A jaką prędkość masz netu ?

Niestety tylko 100Mb/s jeszcze na starej umowie w orange kiedyś była taka opcja. Najchętniej wymieniłbym go na światłowód innego dostawcy ale mieszkam w domku i  obecnie nie ma u mnie  połączenia do światłowodu żadnej firmy.

Opublikowano
7 minut temu, vegeta80 napisał:

a z programu popc nie ma tam infrastruktury?

Niestety nie ma.

"Świetnie!
Jesteś w zasięgu Neostrady
Maksymalna prędkość:
do 80Mb/s" 

Opublikowano
1 minutę temu, Etopet napisał:

Niestety nie ma.

"Świetnie!
Jesteś w zasięgu Neostrady
Maksymalna prędkość:
do 80Mb/s" 

lepiej zadzwoń tam bo to na stronie co mają do sprawdzania to zawodzi . albo zapytaj się na fb

Opublikowano
Teraz, vegeta80 napisał:

lepiej zadzwoń tam bo to na stronie co mają do sprawdzania to zawodzi . albo zapytaj się na fb

Dzwoniłem do nich osobiście 2 miesiące temu jak rozglądałem się za ofertami innych dostawców 

Opublikowano

Patrzyłem na stronie Panwybierak i wyskakują mi tylko same oferty z Internetem Domowym LTE ale z Limitem danych w niektórych ofertach piszę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale jak się wykorzysta limit to później transfer strasznie spada i ten net też nie chodzi tak jak powinien więc tu jest lipa

Opublikowano
10 godzin temu, Etopet napisał:

potrzebuję pomocy w doborze routera typowo pod gry

Ruter uzależniony od Twojego łącza.

będzie miał stabilne łącze

To raczej problem operatora/dostawcy.

zminimalizuje opóźnienia w grach aby przyśpieszyć reakcje

Gra się i tak po kablu LAN, więc nie ma opóźnień wynikających z powodu połączenia czy rutera - za wszystko odpowiedzialny jest operator/dostawca.

W mojej sieci aktualnie mam podłączone 10 urządzeń na Wi-Fi (nie są zawsze połączone, maksymalnie 3 urządzenia włączone są w jednym czasie).  Problem w tym że jak ktoś odpali np. youtube na tel. to ja automatycznie mam pingi, lossy % zdarza się to nawet bez podłączonych innych urządzeń do sieci tylko wtedy skaczą mi same loss pakiety

Jak wyżej, ty musisz mieć połączenie kablowe co już samo w sobie ustawia priorytet. Dodatkowo w ruterze możesz skonfigurować tak, że ograniczysz łącze innym urządzeniom w tym telefonom. Cudów nie ma - jak masz podłączonych kilka urządzeń, to muszą współdzielić łącze i jego przepustowość, a nie masz czym szaleć:

9 godzin temu, Etopet napisał:

do 80Mb/s

W związku z powyższym cud ruter nic nie pomoże. Wystarczy Funbox 3.0, tylko podłącz się kablem i nadaj w ustawieniach ograniczenie łącza wifi dla innych urządzeń (hmm.... czy Funbox ma takie możliwości? - aby to zrobić potrzebne jest jeszcze filtrowanie MAC i przypisanie konkretnego MAC pod wewnętrzne IP). Jedyna przesłanka kupna innego rutera, to możliwości konfiguracyjne. Tylko nie kupuj przesadnego wypasa, bo nie dasz sobie rady z konfiguracją. :D

Etopet i vegeta80 lubią to
Opublikowano

@wiktorynek` wiem że problem raczej stoi po stronie dostawcy ale gdy podłączyłem drugi router huaweia B818 w trybie mostka to nie mam żadnych problemów z pingami. Póki co nie chcę poprowadzać kabla bezpośrednio do kompa bo jest trochę zabawy z tym, router mam podłączony na parterze do konsoli a ja mieszkam na drugim piętrze.

Opublikowano
5 godzin temu, wiktorynek napisał:

Gra się i tak po kablu LAN, więc nie ma opóźnień wynikających z powodu połączenia czy rutera - za wszystko odpowiedzialny jest operator/dostawca.

Dlaczego gra się po kablu LAN? Na 5Ghz ping powinien być max kilka ms.

jiri1955 lubi to
Opublikowano

Będę miał wkrótce do sprzedania Asusa AX86U, kupiony 2 miesiące temu z uwagi że wyszedł wreszcie router na który czekałem AX89X, jeżeli ktoś będzie chętny to się  dogadamy

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 2.05.2021 o 15:14, podlos napisał:

Dlaczego gra się po kablu LAN? Na 5Ghz ping powinien być max kilka ms.

Po wifi na 5GHz mam ping 5-6ms, a po kablu mam 0-1ms, dodatkowo transfer też jest wyższy po kablu - dla mnie nie ma różnicy, ale dla maniaków gier tak. :D

podlos lubi to