razor1995 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Trochę się tego naszukałem, ale mam i działa - ostatnia dobra wersja WPS Office 2016 dla Linuxa, ze spolszczeniem i Polskim słownikiem. Co tu dużo mówić - kto zna, tego nie trzeba przekonywać że to klon niemal 1:1 M$ Office - kompatybilność z Office XML jest wzorowa. UWAGA! Wymagana instalacja niezbędnych czcionek, zgodnie z instrukcją tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (skrypt jest dla Archa - z niego nie korzystamy, niżej jest manualna instrukcja). Pobieranie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalacja słownika: wypakowujemy do folderu pl_PL folder pl_PL należy skopiować (jako root) do /opt/kingsoft/wps-office/office6/dicts/spellcheck/ Paczka SNAP: Obecnie polecam skorzystać z paczki snap, która posiada wszystko co powyżej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zalety: - łatwość instalacji, - all in one - mamy dodane spolszczenie i słowniki, - nie powoduje problemów przy ciemnych stylach, Aby WPS z powyższego snap widział drukarki należy doinstalować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oraz usunąć biblioteki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6, jackiechan1993, jarexpol i 1 inny lubią to Cytuj
razor1995 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Domyślnie, w ciemnych motywach okna dialogowe będą wyglądać niezbyt estetycznie: Najpierw należy zainstalować Edytor menu vel menulibre: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aby temu zapobiec - do aktywatora programu dodajemy człon style, jak niżej: /usr/bin/et %f -style=adwaita WPS Presentation: /usr/bin/wps %f -style=adwaita WPS Spreadsheets: /usr/bin/wps %f -style=adwaita WPS Writer: /usr/bin/wps %f -style=adwaita Rezultat: G77 lubi to Cytuj
G77 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 kolego zainstalowalem ten wps ,smiga w PL a idzie zrobic adwaita black (czarny) ? ps. a z innej beczki razor mam prosbe zrob tutka dobrego jak odpalic na linux mint czy linux lite wifi te nieszczesne i BCM 4352 ac bo mi tylko na 4.19 kenrelu dzialalo co prawda udalo mnie sie znalezc w czelusci internetu stery do kernele 5.8(smigam na xanmod) i dziala ,ale powyzej 5.8 juz nie Cytuj
razor1995 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, G77 napisał: a idzie zrobic adwaita black (czarny) ? Próbowałem - u mnie to nie działa. Aplikacja skórowana jest przez silnik Qt i na środowiskach GTK będą takie kwiatki - to samo jest np. z VirtualBox, gdzie też trzeba stosować obejśnie bo wygląda beznadziejnie. 2 godziny temu, G77 napisał: ps. a z innej beczki razor mam prosbe zrob tutka dobrego jak odpalic na linux mint czy linux lite wifi te nieszczesne i BCM 4352 ac bo mi tylko na 4.19 kenrelu dzialalo Przecież jest. Piszmy tam, żeby nie śmiecić w tym temacie. Cytuj
razor1995 Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2022 Aktualizacja linków. JanKo6 lubi to Cytuj
razor1995 Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2022 Aktualizacja linków oraz informacje o paczce snap. JanKo6 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi