Skocz do zawartości

Rozrywkowy laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szykuję się do zakupu laptopa do ... jak w temacie. Kwota max 4500 PLN - nówka bo ma mi posłużyć do "grobowej deski" a może jeszcze wnukom przypominać o dziadku    :tooth:

Kombinuje coś w ten deseń :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli ktoś obeznany w temacie proszę o opinie i ew. sugestie.

Ps. z powodu covida nie latam po sklepach więc pomijając parametry ... coś o wykonaniu, materiałach itp.

jarexpol lubi to
Opublikowano

Jeśli wnuki mają grać, to MSI ma najlepsza kartę graficzną, największy dysk i najlepszą matrycę, ale proponuję coś innego z kartą RTX2060:

Opublikowano

Nie polecam Lenovo jako laptopów gamingowych - fatalny układ chłodzenia. Zawsze zalecam przed kupnem sprawdzić układ chłodzenia na YT wpisując model laptopa + disassembly.

MSI GF65:

Przechwytywanie.jpg

Lenovo Legion 5:

Przechwytywanie1.jpg

Lenovo mogę polecić jako farelkę na zimę albo termofor pod kołdrę. Wszystkie jego parametry zostaną zabite przez throttling.

Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Nie polecam Lenovo jako laptopów gamingowych - fatalny układ chłodzenia. Zawsze zalecam przed kupnem sprawdzić układ chłodzenia na YT wpisując model laptopa + disassembly.

MSI GF65:

Lenovo Legion 5:

Lenovo mogę polecić jako farelkę na zimę albo termofor pod kołdrę. Wszystkie jego parametry zostaną zabite przez throttling.

No fajnie pooglądaliśmy heatpipy ale co to ma do realnych osiągów?  4600H z legiona 5 jest wstanie utrzymać około 3.3-3.5Ghz przy temperaturze do 90 stopni. To jak radzi sobie ten MSI? 4Ghz utrzymuje czy jak?

Opublikowano

Prawie już się zdecydowałem na msi z i7-10750/gtx1660. Do amd mam wstręt więc nawet nie biorę pod uwagę. Rtx-y są niezłe ale wydajnościowo z 1660 idą "łeb w łeb" a ray tracing akurat mnie nie podnieca. Temperatury CPU w okolicach 75-90 stopni troszkę "chłodzą" zapał ale cóż, trzeba z tym żyć   ;)

Dzięki panowie

Opublikowano
21 godzin temu, podlos napisał:

4600H z legiona 5 jest wstanie utrzymać około 3.3-3.5Ghz przy temperaturze do 90 stopni.

Przejrzałem sobie polskie i zagraniczne testy tego laptopa z tym procesorem, ale różnymi kartami graficznymi:

4600H + GTX1650 - procesor 85 stopni, grafika 60 stopni - jeszcze dobrze

4600H + GTX1660Ti - procesor 94 stopnie, grafika 75 stopni - bardzo poważne problemy temperaturowe procesora

4600H + RTX2060 - procesor 94 stopnie, grafika 80 stopni - jak wyżej

MSI GF65 i7 9750H + RTX 2060 - procesor 89 stopni przy 4,5GHz z zastosowanym throttle stop, grafika 80 stopni - oczywiście throttling procesora zaczyna występować powyżej 80 stopni, ale po zablokwoaniu procek daje radę.

Nie mam oczywiscie zamiaru wywołać wojny Intel vs AMD - procesor jest bez wielkiego znaczenia.

21 godzin temu, podlos napisał:

pooglądaliśmy heatpipy

Te heatpipe mają największe znaczenie.

10 godzin temu, zdzisiek24 napisał:

gtx1660

Naprawdę? - lepiej kupić z gorszym procesorem a kartą RTX 2060. Przecież RTX 2060 jest wydajniejszy, a na dodatek RTX jest tu sformułowaniem kluczowym. Za chwilę będą gry działające tylko na RTX.

P.S. Ogólnie żaden z tych laptopów nie jest gamingowy. To są pseudo gamingowe modele mające poważne problemy temperaturowe. Trzeba przyjąć to do świadomości. Z biegiem lat będzie z nimi tylko gorzej - zużycie, zabrudzenie itp. Do kwoty 14k nie ma obecnie laptopów gamingowych.

podlos lubi to
Opublikowano

@wiktorynek ... przecież mówimy nie o laptopie gamingowym a jedynie do rozrywki. Co do porównania kart graficznych 5% to dla mnie żadna różnica a podejrzewam, że TDP o wiele większe. Ale to już szczegóły ... reszta to gusta z którymi się nie dyskutuje. Decyzje podjąłem.

ps.

jarexpol lubi to
Opublikowano
1 godzinę temu, wiktorynek napisał:

Przejrzałem sobie polskie i zagraniczne testy tego laptopa z tym procesorem, ale różnymi kartami graficznymi:

4600H + GTX1650 - procesor 85 stopni, grafika 60 stopni - jeszcze dobrze

4600H + GTX1660Ti - procesor 94 stopnie, grafika 75 stopni - bardzo poważne problemy temperaturowe procesora

4600H + RTX2060 - procesor 94 stopnie, grafika 80 stopni - jak wyżej

MSI GF65 i7 9750H + RTX 2060 - procesor 89 stopni przy 4,5GHz z zastosowanym throttle stop, grafika 80 stopni - oczywiście throttling procesora zaczyna występować powyżej 80 stopni, ale po zablokwoaniu procek daje radę.

Nie mam oczywiscie zamiaru wywołać wojny Intel vs AMD - procesor jest bez wielkiego znaczenia.

Te heatpipe mają największe znaczenie.

Naprawdę? - lepiej kupić z gorszym procesorem a kartą RTX 2060. Przecież RTX 2060 jest wydajniejszy, a na dodatek RTX jest tu sformułowaniem kluczowym. Za chwilę będą gry działające tylko na RTX.

P.S. Ogólnie żaden z tych laptopów nie jest gamingowy. To są pseudo gamingowe modele mające poważne problemy temperaturowe. Trzeba przyjąć to do świadomości. Z biegiem lat będzie z nimi tylko gorzej - zużycie, zabrudzenie itp. Do kwoty 14k nie ma obecnie laptopów gamingowych.

4,5Ghz przy 89 stopniach ale przez jaki czas? Z tego co widzę po testach przy stałym obciążeniu spada do 3.5-3.7Ghz. Chyba że throttle stop jakoś magicznie działa?

Opublikowano

Można zablokować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W zasadzie nie o to chodzi, bo to sztuka dla sztuki. Aby karta pokroju RTX 2060 i słabsze nie zwolniła, wystarczy 2,5-3GHz na procku 4 rdzeniowym.

Największym wyzwaniem jest, aby procesor i karta graficzna nigdy nie przekraczały 80 stopni podczas długiego grania. Takie temp zapewniają brak throttlingu i zmniejszają postarzanie sprzętu.

podlos lubi to
Opublikowano

Ja to tylko tu zostawię do poczytania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczywiście zdecydowana większość obecnych gier korzysta z DLSS 2.0 - kupno nowej karty i nowego laptopa z kartą poniżej RTX2xxx mija się z celem.

podlos lubi to
Opublikowano

No i jest happy end  :)

Piszę już z nowego Leoparda i powiem szczerze nie spodziewałem się, że za taką kasę gęba będzie mi się cieszyć. Ale w końcu w tym parszywym czasie coś od życia się należy.

A więc krótko ... wygląd i wykonanie ok, matryca jasna żyleta i za sprawą wąskich ramek czuję jakbym patrzył na 17''. Bebechy jak dla mnie wystarczające a i temperatury znośne - 45/60 /max 92. Największa wada to jedynie win10 , kamerka i duży szum wentylatorów przy "ostrych jazdach" ale to chyba we wszystkich modelach nawet typowo gamingowych. 

Bateria mogłaby być troszkę pojemniejsza ale i tak przenosiny z toshiby  to jak mawiał Pawlak  - "sziok".

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc