zdzisiek24 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Szykuję się do zakupu laptopa do ... jak w temacie. Kwota max 4500 PLN - nówka bo ma mi posłużyć do "grobowej deski" a może jeszcze wnukom przypominać o dziadku Kombinuje coś w ten deseń : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli ktoś obeznany w temacie proszę o opinie i ew. sugestie. Ps. z powodu covida nie latam po sklepach więc pomijając parametry ... coś o wykonaniu, materiałach itp. jarexpol lubi to Cytuj
jarexpol Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ten. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] brygada69 i zdzisiek24 lubią to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Jeśli wnuki mają grać, to MSI ma najlepsza kartę graficzną, największy dysk i najlepszą matrycę, ale proponuję coś innego z kartą RTX2060: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ok. Dzięki a jak z temperaturami tych RTX-ów , chłodzenie daje radę? Cytuj
brygada69 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Jak do grania to 16GB ramu i RTX2060 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol lubi to Cytuj
podlos Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ryzen 5 4600H z najwydajniejszym RTX 2060 (115W TGP). Duża bateria 80Wh. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Nie polecam Lenovo jako laptopów gamingowych - fatalny układ chłodzenia. Zawsze zalecam przed kupnem sprawdzić układ chłodzenia na YT wpisując model laptopa + disassembly. MSI GF65: Lenovo Legion 5: Lenovo mogę polecić jako farelkę na zimę albo termofor pod kołdrę. Wszystkie jego parametry zostaną zabite przez throttling. jarexpol, zdzisiek24 i brygada69 lubią to Cytuj
podlos Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Nie polecam Lenovo jako laptopów gamingowych - fatalny układ chłodzenia. Zawsze zalecam przed kupnem sprawdzić układ chłodzenia na YT wpisując model laptopa + disassembly. MSI GF65: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lenovo Legion 5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lenovo mogę polecić jako farelkę na zimę albo termofor pod kołdrę. Wszystkie jego parametry zostaną zabite przez throttling. No fajnie pooglądaliśmy heatpipy ale co to ma do realnych osiągów? 4600H z legiona 5 jest wstanie utrzymać około 3.3-3.5Ghz przy temperaturze do 90 stopni. To jak radzi sobie ten MSI? 4Ghz utrzymuje czy jak? Cytuj
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Tego bym woził [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Prawie już się zdecydowałem na msi z i7-10750/gtx1660. Do amd mam wstręt więc nawet nie biorę pod uwagę. Rtx-y są niezłe ale wydajnościowo z 1660 idą "łeb w łeb" a ray tracing akurat mnie nie podnieca. Temperatury CPU w okolicach 75-90 stopni troszkę "chłodzą" zapał ale cóż, trzeba z tym żyć Dzięki panowie Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 21 godzin temu, podlos napisał: 4600H z legiona 5 jest wstanie utrzymać około 3.3-3.5Ghz przy temperaturze do 90 stopni. Przejrzałem sobie polskie i zagraniczne testy tego laptopa z tym procesorem, ale różnymi kartami graficznymi: 4600H + GTX1650 - procesor 85 stopni, grafika 60 stopni - jeszcze dobrze 4600H + GTX1660Ti - procesor 94 stopnie, grafika 75 stopni - bardzo poważne problemy temperaturowe procesora 4600H + RTX2060 - procesor 94 stopnie, grafika 80 stopni - jak wyżej MSI GF65 i7 9750H + RTX 2060 - procesor 89 stopni przy 4,5GHz z zastosowanym throttle stop, grafika 80 stopni - oczywiście throttling procesora zaczyna występować powyżej 80 stopni, ale po zablokwoaniu procek daje radę. Nie mam oczywiscie zamiaru wywołać wojny Intel vs AMD - procesor jest bez wielkiego znaczenia. 21 godzin temu, podlos napisał: pooglądaliśmy heatpipy Te heatpipe mają największe znaczenie. 10 godzin temu, zdzisiek24 napisał: gtx1660 Naprawdę? - lepiej kupić z gorszym procesorem a kartą RTX 2060. Przecież RTX 2060 jest wydajniejszy, a na dodatek RTX jest tu sformułowaniem kluczowym. Za chwilę będą gry działające tylko na RTX. P.S. Ogólnie żaden z tych laptopów nie jest gamingowy. To są pseudo gamingowe modele mające poważne problemy temperaturowe. Trzeba przyjąć to do świadomości. Z biegiem lat będzie z nimi tylko gorzej - zużycie, zabrudzenie itp. Do kwoty 14k nie ma obecnie laptopów gamingowych. podlos lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 @wiktorynek ... przecież mówimy nie o laptopie gamingowym a jedynie do rozrywki. Co do porównania kart graficznych 5% to dla mnie żadna różnica a podejrzewam, że TDP o wiele większe. Ale to już szczegóły ... reszta to gusta z którymi się nie dyskutuje. Decyzje podjąłem. ps. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol lubi to Cytuj
jarexpol Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 5 minut temu, zdzisiek24 napisał: Decyzje podjąłem. Jaką. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 RTX 2060 Max-Q TDP 65W lub mocniejsza wersja 115W GTX 1660Ti Max-Q TDP 60W lub mocniejsza wersja 80W Obydwie na szynie 192 bit, 6GB GDDR6 Powtarzam RTX jest kluczowy. Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Wiki ... a dla mnie +3,5 dpt na każde oko jest kluczowe Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Heheheh... ok, rozumiem, ale cena tych laptopów z GTX1660Ti i RTX2060 jest podobna. Cytuj
podlos Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Przejrzałem sobie polskie i zagraniczne testy tego laptopa z tym procesorem, ale różnymi kartami graficznymi: 4600H + GTX1650 - procesor 85 stopni, grafika 60 stopni - jeszcze dobrze 4600H + GTX1660Ti - procesor 94 stopnie, grafika 75 stopni - bardzo poważne problemy temperaturowe procesora 4600H + RTX2060 - procesor 94 stopnie, grafika 80 stopni - jak wyżej MSI GF65 i7 9750H + RTX 2060 - procesor 89 stopni przy 4,5GHz z zastosowanym throttle stop, grafika 80 stopni - oczywiście throttling procesora zaczyna występować powyżej 80 stopni, ale po zablokwoaniu procek daje radę. Nie mam oczywiscie zamiaru wywołać wojny Intel vs AMD - procesor jest bez wielkiego znaczenia. Te heatpipe mają największe znaczenie. Naprawdę? - lepiej kupić z gorszym procesorem a kartą RTX 2060. Przecież RTX 2060 jest wydajniejszy, a na dodatek RTX jest tu sformułowaniem kluczowym. Za chwilę będą gry działające tylko na RTX. P.S. Ogólnie żaden z tych laptopów nie jest gamingowy. To są pseudo gamingowe modele mające poważne problemy temperaturowe. Trzeba przyjąć to do świadomości. Z biegiem lat będzie z nimi tylko gorzej - zużycie, zabrudzenie itp. Do kwoty 14k nie ma obecnie laptopów gamingowych. 4,5Ghz przy 89 stopniach ale przez jaki czas? Z tego co widzę po testach przy stałym obciążeniu spada do 3.5-3.7Ghz. Chyba że throttle stop jakoś magicznie działa? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Można zablokować: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W zasadzie nie o to chodzi, bo to sztuka dla sztuki. Aby karta pokroju RTX 2060 i słabsze nie zwolniła, wystarczy 2,5-3GHz na procku 4 rdzeniowym. Największym wyzwaniem jest, aby procesor i karta graficzna nigdy nie przekraczały 80 stopni podczas długiego grania. Takie temp zapewniają brak throttlingu i zmniejszają postarzanie sprzętu. podlos lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ja to tylko tu zostawię do poczytania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście zdecydowana większość obecnych gier korzysta z DLSS 2.0 - kupno nowej karty i nowego laptopa z kartą poniżej RTX2xxx mija się z celem. podlos lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 No i jest happy end Piszę już z nowego Leoparda i powiem szczerze nie spodziewałem się, że za taką kasę gęba będzie mi się cieszyć. Ale w końcu w tym parszywym czasie coś od życia się należy. A więc krótko ... wygląd i wykonanie ok, matryca jasna żyleta i za sprawą wąskich ramek czuję jakbym patrzył na 17''. Bebechy jak dla mnie wystarczające a i temperatury znośne - 45/60 /max 92. Największa wada to jedynie win10 , kamerka i duży szum wentylatorów przy "ostrych jazdach" ale to chyba we wszystkich modelach nawet typowo gamingowych. Bateria mogłaby być troszkę pojemniejsza ale i tak przenosiny z toshiby to jak mawiał Pawlak - "sziok". Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi