Skocz do zawartości

Nowy monitor do 25 cali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jaki monitor polecacie do domowego użytku? Tzn. przeglądanie internetu, jakieś tam zadania na kompie i gry strzelanki, samochodówki, wszystko w single.

Wielkość ekranu do 25 cali, rozdzielczość 1920x1080, matryca IPS czy VA? Myślałem o monitorze 75Hz, ponieważ wydajność rtx2070 na maksymalnych ustawieniach przy 75fpsach powinna wtedy wystarczyć na dłuższy czas. Mogę wydać na to 700 zł chyba, że warto brać 144Hz to te 300-400 zł można dołożyć.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mam taki tylko że 21,5 cala i jest OK :)

Opublikowano
2 godziny temu, karamba napisał:

Witam. Jaki monitor polecacie do domowego użytku? Tzn. przeglądanie internetu, jakieś tam zadania na kompie i gry strzelanki, samochodówki, wszystko w single.

Wielkość ekranu do 25 cali, rozdzielczość 1920x1080, matryca IPS czy VA? Myślałem o monitorze 75Hz, ponieważ wydajność rtx2070 na maksymalnych ustawieniach przy 75fpsach powinna wtedy wystarczyć na dłuższy czas. Mogę wydać na to 700 zł chyba, że warto brać 144Hz to te 300-400 zł można dołożyć.

A w tej cenie nie lepiej poszukac (nawet najtanszy) monitor UWHD? np. LG 29WL500-B (869zł)??
Uwierz ze komfort sporo wiekszy w uzytkowaniu :) Sam chce wymienic mojego starego BENQa 24 na UWGHD 34 :)

Opublikowano

Jak nie jesteś wymagającym pro gamerem, to te Philipsy w zupełności wystarczają, brat takiego ma, na forum poleciłem chyba dwóm osobom i też zadowoleni. Kilka wersji jest, różnią się wejściami video i wbudowanymi głośnikami. FullHD przy 24" jest idealne, nie chciałbym nawet za darmo 1440p, i 75Hz też mi styka. A czy IPS, czy VA, to temat rzeka. Każdy ma swoje plusy i minusy. Ja akurat mam AMVA Iiyama i chyba drugi raz bym nie kupił, bo smużenie na ciemnym obrazie jest straszne, ale za to filmy się super ogląda, czerń idealna i mega kontrast.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Dziękuję każdemu za udzielenie odpowiedzi.
Jeśli chodzi o wielkość ekranu to te 24/25 cali będzie idealne. UWHD może kiedyś w innej lokacji.
Miałem już styczność z jakimś bliźniaczym modelem tych philpsów i w przypadku obrazu wrażenia miałem całkiem ok, ale był to chyba taki plastik fantastik. Mam na ten cel większy budżet, więc mogę trochę zaszaleć.
Zaciekawił mnie ten MSI, ale on właśnie działa w 144Hz. Vsync na ile klatek się ustawi jeśli w grze grafika nie wyrobi tych 144fps? Czy jednak Vsync mam mieć wyłączone i aktywne tylko g-sync? Doczytałem, że freesync/g-sync dostosowuje odświeżanie do wyświetlanych fpsów i obraz się nie rozrywa, więc chyba spoko opcja.

Opublikowano

Jeżeli z tańszych to polecam Benq z tej linii:

BL lub GW

Mam Philips z linii polecanej przez @Widzior i Benq.

Niby matryca ta sama ale Benq wydaje się lepszy.

Chyba lepsza elektronika.

Syn używa do gier i nie narzeka.