gasparus Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 Cześć, coś takiego jak AMD Athlon Silver/Intel Pentium Silver w nowym (maksymalnie budżetowym lapku) to raczej totalnie odpada, a coś takiego jak AMD Ryzen 3 3250U? Czy to podobna półka "braku" wydajności na przyszłość? Teoretycznie to podobno odpowiednik i3-10110U Na ogół nie rozglądam się poniżej i5 jeśli chodzi o Intela. Aczkolwiek obecne i3-10xxx czy teraz już chyba nawet i3-11xxx są raczej godne polecenia i starczą na kilka lat do przodu, do podstawowej obsługi i jakiś zdalnych posiedzeń typu zoom/ms teams. Pod takie właśnie zastosowanie poszukuję urządzenia - dla znajomej, z ograniczonym budżetem. Przyjmując mniej więcej okolice 2000zł +/- Musi być nowe, najlepiej mniejsze (13 - 14 cali) (Aczkolwiek będę namawiał raczej na poleasing/używkę żeby zejść niżej z ceną, ale chcę mieć jakieś rozeznanie i pole manewru ) 8GB ram, zintegrowana grafa itd. wystarczy Kwestia tylko CPU. Czy brać pod uwagę w ogóle coś poniżej i3-10xxx generacji? Może coś z AMD? Jeszcze do końca nie mam zbyt dobrego rozeznania jeśli chodzi o mobilne ryzeny, a ktoś z was może przerabiał już podobny temat. Tak wstępnie przeglądając: 1) Taki Lenovo - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2) Taki HP - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale być może są dużo lepsze typy Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 W żadnym wypadku nie bierz procka 2/4, tylko musowo 4/8. Ja bym brał coś z minimum Ryzenem 3500U, ale i5-1035G1 jest o dobre 20% szybszy, tylko cena też wyższa o tyle samo. Ramu 8GB styknie, i warto dopłacić, bo modele do 2k najczęściej mają 4GB. No i dysk koniecznie SSD - w tej cenie pewnie 250-256GB będzie, ale lepsze to niż 1TB HDD 5400rpm. gasparus lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 10 godzin temu, gasparus napisał: Aczkolwiek obecne i3-10xxx czy teraz już chyba nawet i3-11xxx są raczej godne polecenia i starczą na kilka lat do przodu Nawet i5 10210U/10310U mają gorszą wydajność niż 6-7 letnie 4 rdzeniowe i7 3 i 4 gen. Chyba przeceniasz możliwości nowych procesorów U - są bardzo nisko taktowane i wbrew pozorom przegrzewają się, zwłaszcza w tanich laptopach. U AMD w kategorii budżetowej i U jest jeszcze gorzej. Jeśli chodzi o procesory i5 1035G1 to masz do wyboru kilka opcji: - otworzyć sobie żyły - otworzyć szeroko okno - przez kolano na pół i dla pewności przez okno, żeby nie przeszła Tobie przez głowę myśl o naprawie. O i3 1005G1 nawet nie wspomnę, bo to na dzisiejsze czasy odpowiednik AMD C50. Muszę cię poważnie zmartwić - wybrałeś sobie najgorszy możliwy moment na kupno latopa. Ceny powalają. Godne laptopy biurowe zaczynają się od 4500pln. Paradoksem jest, to że nieco taniej kupisz o wiele lepiej wyposażony latop pseudo gamingowy. gasparus lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 Wiki zjedz snickersa, bo gwiazdorzysz Nie jest tak źle, bo przegrzewające się nowe intele są na poziomie dobrego i7 4gen, a gdyby je lepiej schłodzić, to już go zjadają, co widać po sporo większej wydajności 1-core (i lawinowo spadającej po użyciu większej liczby rdzeni - efekt przegrzewania się) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
gasparus Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 @wiktorynek stety, muszę się zgodzić. Moment na zakup laptopa (z resztą nie tylko, bo w sumie ogólnie PC i części) jest beznadziejny - i najgorsze, że nie wiadomo kiedy się sytuacja wyklaruje. Aczkolwiek, mimo wszystko przystąpiłem do rozeznania się chociaż orientacyjnie jak to wygląda na dzień dzisiejszy, zarówno jeśli chodzi o dostępność, oraz ceny. Nie chciałem zostawić znajomej w potrzebie obiecałem, że wybadam temat, to badam Tylko wiecie jak to jest... Ktoś chce dokonać zakupu teraz, już i niezbyt go obchodzi, że sytuacja jest taka a nie inna, bo też nie każdy śledzi trendy. Nie każdy rozumie dlaczego tak to obecnie wygląda, szczególnie jak ktoś nie jest zbytnio zaznajomiony z komputerami, technologiami itd. Ale to jest temat na inne, długie rozmowy Bo wam, czy mi osobiście może się wydawać to oczywiste, że należałoby poczekać z zakupem, ale patrzymy przez pryzmat tego, że trochę się w tym obracamy, czytamy, znamy itd. że tak to ujmę w skrócie. Szczerze mówiąc do takich pierdół codziennych, to nawet ten i3-1005G1 jej wystarczy. Praktycznie office / e-mail / teamsy czy tam zoom do zdalnych i to wsio co tam będzie robione na tym sprzęcie. Aby nie czuć, że praca na tym laptopie to za karę jest haha. Popatrzę jeszcze coś na takim AMSO czy cuś, jakieś OLXy. Może coś ciekawego ze starszej generacji wpadnie w oko. Pod kątem wspomnianych przez Ciebie i7 albo i5 ze starszych generacji. Fakt - są "pseudo gamingowe" w kolicach 3 - 4 tys - niektóre nawet niegłupie... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 23 minuty temu, Widzior napisał: Wiki zjedz snickersa, bo gwiazdorzysz Nie jest tak źle, bo przegrzewające się nowe intele są na poziomie dobrego i7 4gen, a gdyby je lepiej schłodzić, to już do zjadają, Mówisz? Hmmm... Najsłabszy i7 4 gen robi miazgę totalną z i5 10210U. 24 minuty temu, Widzior napisał: a gdyby je lepiej schłodzić, to już do zjadają Czym? 1 rurką cieplną grubości gazety i wielkości listka wierzbowego? 23 minuty temu, gasparus napisał: Szczerze mówiąc do takich pierdół codziennych, to nawet ten i3-1005G1 jej wystarczy. Praktycznie office / e-mail / teamsy czy tam zoom do zdalnych i to wsio co tam będzie robione na tym sprzęcie. Aby nie czuć, że praca na tym laptopie to za karę jest haha. Właśnie, że będzie, to praca za karę. Mam nówkę służbowego z i5 10210U + 16GB RAM DDR4 2666MHz dual channel + SSD NVMe i nie jest to komfortowa praca. Jak dostanie trudniejsze zadanie, to wentylator wyje, a wydajność nie powala. Słabiutki i3 z 8GB RAM w single channel zostanie zabity współczesnym oprogramowaniem. Zwracam też uwagę na baterię: 3-komorowa, 3470 mAh Jeszcze gorzej jest z laptopami używanymi. Dobry egzemplarz Dell E6540 czy HP 450 G1 (obydwa 4 gen) kosztuje ok. 2500pln i na dodatek są tylko pojedyncze sztuki, najczęściej z naklejkami na klawiaturze i bateriami do wymiany/regeneracji. Mowa o laptopach 6-7 - letnich! Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 Może i masz racje, a może twój egzemplarz jest wyjątkowo wujowo chłodzony. Na userbenchmark jest średnia z 20k+ przypadków i tym się sugerowałem. Cytuj
gasparus Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2021 9 godzin temu, wiktorynek napisał: Mówisz? Hmmm... Najsłabszy i7 4 gen robi miazgę totalną z i5 10210U. Czym? 1 rurką cieplną grubości gazety i wielkości listka wierzbowego? Właśnie, że będzie, to praca za karę. Mam nówkę służbowego z i5 10210U + 16GB RAM DDR4 2666MHz dual channel + SSD NVMe i nie jest to komfortowa praca. Jak dostanie trudniejsze zadanie, to wentylator wyje, a wydajność nie powala. Słabiutki i3 z 8GB RAM w single channel zostanie zabity współczesnym oprogramowaniem. Zwracam też uwagę na baterię: 3-komorowa, 3470 mAh Jeszcze gorzej jest z laptopami używanymi. Dobry egzemplarz Dell E6540 czy HP 450 G1 (obydwa 4 gen) kosztuje ok. 2500pln i na dodatek są tylko pojedyncze sztuki, najczęściej z naklejkami na klawiaturze i bateriami do wymiany/regeneracji. Mowa o laptopach 6-7 - letnich! Lubię takie newsy, bo przynajmniej są sprawdzone z pola walki, a nie z suchych, syntetycznych testów, a to daje bardziej do myślenia. Aczkolwiek też nie można popaść w paranoję, bo dojdziemy do miejsca, że nieopłacalne jest kupowanie czegokolwiek, a tym bardziej nowego. Jedynie stare używaki, albo nówki za 6 tys. +++ (edit: chociaż przeglądając Twoje testy to 6tys. to mało, a raczej 14 - 20 tys.) Na pewno dużo bardziej wykorzystujesz sprzęt, do większej ilości zadań i bardziej złożonych niż przeciętna osoba w domowym zaciszu. Ale nie zmienia to faktu, że to co piszesz, to cenne wskazówki i informacje w temacie poszukiwania takich urządzeń. Szczególnie w dolnych widełkach cenowych. Cytuj
WolframPL Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2021 Jeśli chodzi o ilość pamięci RAM, 4GB to trochę za mało (na Windowsie 10), pokusiłbym się o 8GB. Kolejnym aspektem jest wydajność procesora - w miarę możliwości cenowych nie brałbym nic starszego niż Intel 8 generacji. Ultra budżetowa konstrukcja, do spokojnego użytkowania (i sporadycznego pogrania) powinna odznaczać się przynajmniej 300 punktami uzyskanymi w Cinebench'u R15 (taka moja prywatna opinia, możecie mnie za to zjechać, ale takie osiągi mi spokojnie wystarczają).pozdroWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaByć może coś takiego?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]albo[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka brygada69 i gasparus lubią to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2021 5 godzin temu, gasparus napisał: Aczkolwiek też nie można popaść w paranoję, bo dojdziemy do miejsca, że nieopłacalne jest kupowanie czegokolwiek, a tym bardziej nowego. Jedynie stare używaki, albo nówki za 6 tys. +++ (edit: chociaż przeglądając Twoje testy to 6tys. to mało, a raczej 14 - 20 tys.) Paranoja, to się dzieje wokół nas zwłaszcza z laptopami i ich cenami. Boli nas głowa od cen laptopów biznesowo-biurowych, które oferują naprawdę niewiele. Tymczasem za dużo mniejsze pieniądze można kupić dużo wydajniejszy sprzęt: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do wyboru, do koloru - dowolna konfiguracja ze wzglęu na dyski, pamięć RAM, system, a sam procesor i5 10300H po prostu rozwala w pył i miazgę i5 10210U. Teraz najlepsze - żeby nie było, że tylko HP czy Dell poszaleli z cenami, to daję przykład biurowego laptopa MSI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dużo gorszy, a droższy. Trzeba się tylko zdecydować i zaakceptować wygląd gamingowy i czerwone podświetlenie klawiatury. jarexpol, gasparus i brygada69 lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi