Skocz do zawartości

Nie wysuwa się kieszeń napędu optycznego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie Dell E 6430 u kolegi nie wysuwa się kieszeń napędu optycznego.Laptop kupiony rok temu,ale nie korzystał z napędu aż do dziś.Dioda się zapala ale po naciśnięciu przycisku kieszeń się nie wysuwa.Proszę o pomoc.

Opublikowano

A słychać dźwięk pracującego silniczka? Ja akurat nie znam się za bardzo na laptopowych DVD-ROM'ach, ale w odtwarzaczach CD/DVD do wież audio czy PC'towych napędach CD/DVD to w 90% winna była wyślizgana, rozciągnięta gumka robiąca za taki pasek klinowy. Ale cienkie napędy do lapków mają chyba inną konstrukcję.

Opublikowano
7 minut temu, Widzior napisał:

A słychać dźwięk pracującego silniczka? Ja akurat nie znam się za bardzo na laptopowych DVD-ROM'ach, ale w odtwarzaczach CD/DVD do wieży audio to w 90% winna była wyślizgana, rozciągnięta gumka robiąca za taki pasek klinowy.

Tego nie wiem,ale nie ma zaznaczonej stacji dysków w moim komputerze.

Opublikowano

Szpilkę w dziurkę i kieszeń wyjdzie  - jest zapaskudzony jak rok nie używany  ale i niektóre typy tak mają  jak da się wyczyścić  ( tylko delikatnie żeby lasera nie uszkodzić )  to  ok jak nie to okno szeroko i pilota puścić , kupić nowy  - groszowa sprawa.

Opublikowano
Pierwszą rzecz, którą należy sprawdzić to prawidłowe podłączenie stacji CD-ROM. Jeżeli jesteśmy pewni, że kable nie są poluzowane i wszystko powinno działać - sprawdźmy sterowniki. W tym celu klikamy prawym przyciskiem myszki na ikonę Mój Komputer i wybieramy pozycję "właściwości". Przechodzimy do zakładki Sprzęt -> Menedżer urządzeń i znajdujemy pozycję "stacje dysków CD-ROM". Ważne jest, aby nie było przy nich żółtych wykrzykników - które oznaczają brak lub niewłaściwe sterowniki. Jeżeli sterowniki mamy zainstalowane poprawnie, przejdźmy do rejestru : start -> uruchom -> regedit i znajdźmy klucz HKEY_LOCAL_MACHINE/System/Curretcontrolset/Control/Class/{4d36e965-e325-11ce-bfc1-08002be10318} Jeżeli w oknie po prawej stronie znajdują się wpisy UpperFilters, oraz LowerFilters należy je usunąć i uruchomić system ponownie. Jeżeli nadal nie mamy ikony stacji CD-ROM w oknie Mój Komputer, należy sprawdzić czy w napędzie nie mamy przypadkiem włączonego trybu DMA, którego on nie obsługuje (możemy zerknąć do BIOSU czy DMA ustawione jest na AUTO). Kolejną czynnością, którą możemy wykonać jest usunięcie stacji CD-ROM z menedżera urządzeń i ponowne uruchomienie komputera. System powinien automatycznie wykryć i zainstalować posiadaną stację. Warto sprawdzić odpowiednie rozmieszczenie zworek - jeżeli dysk twardy i napęd, podłączone są pod jedną taśmę - zworka dysku powinna być w pozycji "master", natomiast zworka stacji cd w pozycji "slave".
senior38 lubi to
Opublikowano

Jeśli lampka się zapala i słyszysz jaki kol wiek dźwięk z napędu jak by chciał, a  nie mógł się otworzyć to:

Wymontuj napęd z lapka, weź najlepiej spinacz (szpilką też da radę) ale ja preferuję spinacz, mniej się palce kłują. Igła to już totalnie ostateczność. Otwórz go awaryjnie i obejrzyj go, poruszaj tacką czy chodzi płynnie, nie ma zacięć, czy nie jest pogięta zewnętrzna blacha. Zamontuj go śmiało możesz montować na działającym systemie) i jeszcze raz sprawdź guzik. Jak się nie otworzy, to spinaczem/szpilką otwórz go awaryjnie i włóż płytkę. Miej przygotowaną płytę CD oraz DVD. Sprawdź czy obie działają. Jeśli płyty czyta to możesz bawić się w próbę naprawy napędu, albo zaoszczędzić czas i za ok 70-90 zł kupić nówkę sztukę w sklepie komputerowym.

Chyba, że znajomy akurat znalazł płytkę i przez kolejny rok napędu nie użyje to olać sprawę i nosić ze sobą spinacz.

Oczywiście guzik dusił mocno, w różnych kierunkach.

senior38 lubi to