Jump to content

Najlepsza zintegrowana grafika z procesorem?

Guest

Recommended Posts

W dniu 29.01.2021 o 14:31, P1O napisał:

w układzie Dual Channel, bo grafiki zintegrowane w Ryzenach są na to bardzo wyczulone. Niekiedy różnica wynosi 100%.

Różnica w wydajności grafiki 100% przy dual channel może wynieść?

Bo akurat mam RAM 16GB w jednym listku.

North Bridge Frequency. Taktowanie magistrali mostka północnego do komunikacji z CPU. U AMD to będzie bodaj wartość dla Infinity Fabric, u Intela dla magistrali pierścieniowej bodaj tak ją tam zwą.

Nie jest tożsama z pamięciami. Ale jak u AMD jest, to masz tryb synchroniczny czyli największa efektywność.

W nowym CPU-Z zmieniła mi się ta nazwa na Uncore Frequency, i szczerze mówiąc nikt do końca nie wie, co to jest. W Ryzenach to najpewniej IF, ale często pokazuje jakieś głupoty. Tu jest kilka postów ze screenami - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Ale te timingi to masz fatalne, dla 3200MHz to nawet moje syfiaste Hynix'y mają 16-18-18-36-54 w XMP.

A nie zauważyliście że w tym zapisanym profilu XMP, czy tam AMP, jest napięcie 1,20V ??? Pierwszy raz wiedzę kości, co przy 3200MHz mają 1,2V. Albo to jakiś szajs, co przy 1,35V się spali, albo to kwestia braku radiatorów, bo ze zdjęć wygląda mi to na jakieś naklejki. Niech autor lepiej już niżej nie zjeżdża z timingami, jeśli ma nadal napięcie 1,2V. I tak dziwne, że te 18-20-20 chodzi stabilnie na takim napięciu (może trafił akurat jakieś dobre kostki?). No chyba, że po czasie się okaże, że nie jest stabilne. Ja bym odpalił Thaiphoon Burner i sprawdził z ciekawości, co tam zamontowali, o ile producent nie zablokował tych informacji, bo czasem tak robią, np. syfiasty GoodRam.

28 minut temu, Widzior napisał:

Niech autor lepiej już niżej nie zjeżdża z timingami, jeśli ma nadal napięcie 1,2V. I tak dziwne, że te 18-20-20 chodzi stabilnie na takim napięciu (może trafił akurat jakieś dobre kostki?).

A jak deczko podwyższę napięcie to mógłbym jeszcze zjechać w dół z timingami?

Bo przy tym napięciu jak zjadę z timingami to ram jest niestabilny.

Nie wiem ile zjechać niżej:

Cyde Time

i

Bank Cyde Time

Możesz mi powiedzieć ile?

To mnie trapi ile zjechać w dół?

Jest teraz na auto.

Heh to jest kosmicznie czasochłonna robota, nie da się z powietrza powiedzieć, jakie nastawy są najlepsze. Tych timingów jest multum, bo oprócz tych najważniejszych pierwszorzędnych są jeszcze drugorzędne + parametry kontrolera pamięci. Nie wiem jakie masz zastosowane kostki, nie wiem czy masz radiator czy tylko nalepkę, więc nie będę wróżył. Normalnie pamięci z trybami XMP mają radiatory i chodzą na 1,35V, a można je podnosić nawet do 1,45V.

Tu masz taką krótką lekturę z podstawowymi info w tym temacie, którą często wrzucam - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A jak Thaiphoon Burner pokaże ci rodzaj zastosowanych kości, to możesz pobawić się Ryzen DRAM Calculator - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kości Microna, ale jakie konkretnie, to CPU-Z nie powie. Może nawet E-Die, ale te, które nie przeszły testów, i takie firmy je wtedy skupują i robią z nich pamięci o gorszych parametrach. Bez radiatora 1,35V nie ma co nawet próbować.

Te timingi o które pytałeś nie są bardzo ważne, szczególnie tRC. Sporo ważniejszy jest tRFC. Jak nie masz doświadczenia w OC, to zostaw tak jak masz teraz, to jest dobry wynik przy napięciu 1,2V. I co ważne, masz CR=1T, aż jestem w szoku, że nie 2T przy takich chińczykach.

3 godziny temu, Widzior napisał:

I co ważne, masz CR=1T, aż jestem w szoku, że nie 2T przy takich chińczykach.

To nie jest takie proste. Topowe Crucial Ballistix Sport, G.Skill Ripjaws czy Hyperx Impact też mają 2T. Często jest to uzależnione od biosu. Napiszę więcej - ten parametr nie ma żadnego znaczenia dla wydajności podsystemu pamięci (przynajmniej tam gdzie dla topowych pamięci ustawiany jest parametr 2T). Przyznam szczerze, że nie znam powodu dlaczego tak się dzieje. Pozostaje jeszcze jedna możliwość - przekłamanie w programie CPU-z.

Co do innych parametrów, to faktycznie zwłaszcza te z pierwszego rzędu mają spore znaczenie dla wydajności.