Guest Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Jaka to będzie najlepsza grafika zintegrowana z procesorem dostępnym na rynku? Czy to będzie Radeon Vega Graphics 11 i procesor AMD Ryzen 5 3400G? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Ryż 5 3400G jak patrzeć na grafikę jedynie. Choć nie wiem jak tam te nowe Intele z Xe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Coś ktoś jeszcze może dodać do tematu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi505 Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Poszukaj w necie testów Intel Uhd 630 vs AMD Radeon Vega 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Już szukałem AMD Radeon Vega 11 jest wydajniejsza kartą graficzną od Intel UHD 630. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Nie zapomnij tylko o szybkim RAM 3600mhz lub wyżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 ...koniecznie w układzie Dual Channel, bo grafiki zintegrowane w Ryzenach są na to bardzo wyczulone. Niekiedy różnica wynosi 100%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 I dodam by pamięci najszybsze możliwe dla CPU brać i jak najmniejszych opóźnieniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Teraz to usuń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 30, 2021 Report Share Posted January 30, 2021 W dniu 29.01.2021 o 14:31, P1O napisał: w układzie Dual Channel, bo grafiki zintegrowane w Ryzenach są na to bardzo wyczulone. Niekiedy różnica wynosi 100%. Różnica w wydajności grafiki 100% przy dual channel może wynieść? Bo akurat mam RAM 16GB w jednym listku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted January 30, 2021 Report Share Posted January 30, 2021 P1O likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 30, 2021 Report Share Posted January 30, 2021 No i jest prawie 100% różnicy. P1O likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 Możecie mi powiedzieć co to jest na zdjęciu zaznaczone czerwoną strzałką? Czy to jest taktowanie karty graficznej? Mam Ryzen 5 3400G i Radeon Vega Graphics 11. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 North Bridge Frequency. Taktowanie magistrali mostka północnego do komunikacji z CPU. U AMD to będzie bodaj wartość dla Infinity Fabric, u Intela dla magistrali pierścieniowej bodaj tak ją tam zwą. Nie jest tożsama z pamięciami. Ale jak u AMD jest, to masz tryb synchroniczny czyli największa efektywność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 1, 2021 Report Share Posted February 1, 2021 W nowym CPU-Z zmieniła mi się ta nazwa na Uncore Frequency, i szczerze mówiąc nikt do końca nie wie, co to jest. W Ryzenach to najpewniej IF, ale często pokazuje jakieś głupoty. Tu jest kilka postów ze screenami - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Ale te timingi to masz fatalne, dla 3200MHz to nawet moje syfiaste Hynix'y mają 16-18-18-36-54 w XMP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 @Widzior a można timingi ram ustawić w BIOS? Moja płyta główna to: Gigabyte A520M S2H Jak tak to tylko w zakładce: Zaawansowane ustawienia pamięci Zaawansowane ustawienia pamięci - rozwinięcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Jeży, co to dokładnie są za pamięci? Producent i model. Bo w XMP takie nastawy to sugerują jakieś badziewia niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 To ZEUS 2X8GB DDR4 3200Mhz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] trochę lepiej w biosie ustawiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 No mówiłem że jakaś bieda. Próbuj czy uda się coś jeszcze z nich wycisnąć. Za 50zł więcej do kupienia można trafić Goodramy IRDX 2x8GB 3200 CL16. Dodatkowe nawet kilka klatek może być. Nie mogę teraz znaleźć testów pod kontem opóźnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 A nie zauważyliście że w tym zapisanym profilu XMP, czy tam AMP, jest napięcie 1,20V ??? Pierwszy raz wiedzę kości, co przy 3200MHz mają 1,2V. Albo to jakiś szajs, co przy 1,35V się spali, albo to kwestia braku radiatorów, bo ze zdjęć wygląda mi to na jakieś naklejki. Niech autor lepiej już niżej nie zjeżdża z timingami, jeśli ma nadal napięcie 1,2V. I tak dziwne, że te 18-20-20 chodzi stabilnie na takim napięciu (może trafił akurat jakieś dobre kostki?). No chyba, że po czasie się okaże, że nie jest stabilne. Ja bym odpalił Thaiphoon Burner i sprawdził z ciekawości, co tam zamontowali, o ile producent nie zablokował tych informacji, bo czasem tak robią, np. syfiasty GoodRam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 28 minut temu, Widzior napisał: Niech autor lepiej już niżej nie zjeżdża z timingami, jeśli ma nadal napięcie 1,2V. I tak dziwne, że te 18-20-20 chodzi stabilnie na takim napięciu (może trafił akurat jakieś dobre kostki?). A jak deczko podwyższę napięcie to mógłbym jeszcze zjechać w dół z timingami? Bo przy tym napięciu jak zjadę z timingami to ram jest niestabilny. Nie wiem ile zjechać niżej: Cyde Time i Bank Cyde Time Możesz mi powiedzieć ile? To mnie trapi ile zjechać w dół? Jest teraz na auto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Heh to jest kosmicznie czasochłonna robota, nie da się z powietrza powiedzieć, jakie nastawy są najlepsze. Tych timingów jest multum, bo oprócz tych najważniejszych pierwszorzędnych są jeszcze drugorzędne + parametry kontrolera pamięci. Nie wiem jakie masz zastosowane kostki, nie wiem czy masz radiator czy tylko nalepkę, więc nie będę wróżył. Normalnie pamięci z trybami XMP mają radiatory i chodzą na 1,35V, a można je podnosić nawet do 1,45V. Tu masz taką krótką lekturę z podstawowymi info w tym temacie, którą często wrzucam - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A jak Thaiphoon Burner pokaże ci rodzaj zastosowanych kości, to możesz pobawić się Ryzen DRAM Calculator - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Cyde Time - obniżyłem o 8 i Bank Cyde Time -obniżyłem o 8 Co Ty na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Tak na marginesie strasznie egzotyczne te pamięci kupiłeś. Standardowo to cl 16, 3200mhz przy napięciu 1,35 Ale najważniejsze żeby Ci to stabilnie działało. PS pokaż zakładkę SPD w cpuz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Kości Microna, ale jakie konkretnie, to CPU-Z nie powie. Może nawet E-Die, ale te, które nie przeszły testów, i takie firmy je wtedy skupują i robią z nich pamięci o gorszych parametrach. Bez radiatora 1,35V nie ma co nawet próbować. Te timingi o które pytałeś nie są bardzo ważne, szczególnie tRC. Sporo ważniejszy jest tRFC. Jak nie masz doświadczenia w OC, to zostaw tak jak masz teraz, to jest dobry wynik przy napięciu 1,2V. I co ważne, masz CR=1T, aż jestem w szoku, że nie 2T przy takich chińczykach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Cyde Time - obniżyłem o 8 z 46 Bank Cyde Time - obniżyłem o 8 z 68 Zupełnie nie wiem ile te dwa parametry co są wyżej jak ustawić. ...i jest tak jak na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 Widziałem już wyżej, zostaw i kilka dni przetestuj, czy stabilne to ustawienie. Jak chcesz poznać wszystkie ustawienia, to tu masz malutki, genialny program - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted February 2, 2021 Report Share Posted February 2, 2021 3 godziny temu, Widzior napisał: I co ważne, masz CR=1T, aż jestem w szoku, że nie 2T przy takich chińczykach. To nie jest takie proste. Topowe Crucial Ballistix Sport, G.Skill Ripjaws czy Hyperx Impact też mają 2T. Często jest to uzależnione od biosu. Napiszę więcej - ten parametr nie ma żadnego znaczenia dla wydajności podsystemu pamięci (przynajmniej tam gdzie dla topowych pamięci ustawiany jest parametr 2T). Przyznam szczerze, że nie znam powodu dlaczego tak się dzieje. Pozostaje jeszcze jedna możliwość - przekłamanie w programie CPU-z. Co do innych parametrów, to faktycznie zwłaszcza te z pierwszego rzędu mają spore znaczenie dla wydajności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts