Skocz do zawartości

Migotanie monitora (zmiana portu sygnału)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Komputer dziecka parametrów nie znam ma już kilka lat.

Komputer podpięty do monitora był przewodem HDMI i działał idealnie.

Teraz dzieciak kupił sobie tablet do malowania z wejściem HDMI.

Czyli musiałem zmienić porty i podpiąłem tablet do PC przez HDMI, a monitor przewodem VGA ale przy PC zastosowałem jeszcze starszą przejściówkę DVI (teraz widzę że jest kilka rodzai tego wyjścia)

DVi-A, DVi-I, DVi-D, Więc naprawdę nie wiem jaką podłączyłem nie mam teraz dostępu do tego PC, ale pamiętam że ten przewód i ta przejściówka sparowały się bardzo dobrze jeszcze 2 lata temu jak to nie zmieniłem zestawu na HDMI.

Obecnie działa to i to ale monitor sobie pulsuje takie fale idą.

Na na graniu nie widać tego aż tak dokładniej

Jaki przewód kupić by obraz nie migotał przejściówkę DVI do HDMI - bo to gniazdo w monitorze jest wolne czy szukać takiego przewodu.?

Opublikowano

Zmienić z powrotem na HDMI i obserwować. Jeśli migotanie wystąpi, monitor do naprawy a raczej wymiany bo się mało opłaca naprawaiać. Możesz spróbować zmienić też przewód, przejściówkę VGA. Sprawdzić sterowniki lecz one tu raczej nie powinny mieć znaczenia. Również warto uprzednio sprawdzić odświeżanie choć będzie to przekłamywane ze względu na adapter. Może też być już zużyta elektronika w monitorze w sekcji sygnału VGA.

Jeśli masz klasyczną przejściówkę dvi-vga to masz w kompie złącze DVI-A lub DVI-I które mają otwory na bolce przy tej "blaszcze" dla przesyłania sygnału VGA. Złącze DVI-D jest w pełni cyfrowe i do niego nie da się wpiąć adaptera VGA. Trzeba w razie czego używać konwerterów sygnału. Tak samo jak z HDMI do VGA się robi.

Jeśli na kablu HDMI migotanie ustanie, kup przewód DVI-HDMI, ewentualnie popatrz dokładnie czy masz jakieś inne złącza w karcie graficznej i monitorze. Możesz mieć w karcie graficznej DisplayPort. Wtedy możesz też kupić kabel DisplayPort-HDMI jeśli byś nie miał w monitorze gniazda DP. Ja bym szedł najbardziej w takie rozwiązanie w pełni cyfrowego przesyłania obrazu z grafiki do monitora.

Opublikowano

Komputer - monitor na HDMI nie migocze. i tak było podpięte cały czas Tablet ma od 3 dni

Tylko że ten tablet wymaga HDMI od karty graficznej. To tablet graficzny z monitorem do działania potrzebuje komputer sam w sobie nie działa.

Jak postaram się sprawdzić porty jakie są w tej karcie graficznej.

Opublikowano

Bez podania wszystkich portów wyjściowych w grafice i wejściowych w monitorze, nie ma sensu gdybać. Wystarczy też podać dokładne modele karty i monitora. Aha, sprawdź, czy pulsuje jak tablet jest odłączony, bo może to on wprowadza jakieś zakłócenia.

Opublikowano
Kata Graficzna: geforce gtx 960
Złącza:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]DisplayPort 3, DVI 1, HDMI 1  - tak piszą na stronie

Monitor LG IPS 235
Złącza: VGA, HDMI, DVI-D - tak piszą na stronie

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Opublikowano

Ponownie mam problem zmienił się komputer. I teraz jak podpinam tym przewodem DP do HDMI - mam obraz w zanim zaczyna się uruchamianie Windowsa (czyli mam logo producenta mogę wejść do biosu) ale jak tylko Win zaczyna się uruchamiać to obraz przestaje być wyświetlany. HDMI - HDMI działa bez problemu ale ten przewód potrzebny jest do tabletu graficznego a zaś tamten do działania PC z monitorem grafika 1660 ti. Windows 11, Ryzen 3 3600, Gigabyte B450 najnowszy bios, sterownik grafiki najnowsze. 3 x display port sprawdzone i na wszystkich tak samo.

Opublikowano

To nie wina kabla, tylko tego niedorobionego Win11. Poza tym już na Win10 sporo osób miało problemy, jak były jednocześnie podpięte dwa odbiorniki pod DP i HDMI. Pytanie zasadnicze - czy jest obraz na monitorze jak tylko on sam jest podpięty poprzez DP, bez tableta pod HDMI?