Max91 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Witam. W grudniu 2019r kupilem podzespoły na morele i xkom. Po roku pojawił się problem z płytą główną. Nie chcę trzymać profilu xmp pamięci RAM dodatkowo nie chce uruchomić się z zegarami obniżonymi. Następuje wielokrotny restart komputer trwa on ok. 8 minut i komputer albo uruchomi się z najniższymi nastawami pamięci lub pojawi się komunikat odnośnie braku zapisanych stabilnych ustawień w bios. Próbowałem ręczne nastawy pamięci nie przynosiło to skutu. Wysłałem płytę na gwarancję pierwszy raz została odesłana po wymianie biosu z uwagą że wygrany był bios w wersji beta i to on kolidował z pamięciami. Płyta wróciła problem nie rozwiązany. Nagrałem wideo wysłałem ją kolejny raz serwis nie stwierdza usterki i odeślą ja do sklepu. Testowałem pamięci na 2 płycie działa (bez i z włączonym) profilem xmp bez problemu. Sklep odpisał mi że skoro serwis nie stwierdził usterki to nie dostanę zwrotu pieniędzy/nowy towar. Ręce już mi opadają gdyż każda ich odpowiedź jest prosto z Excela. Prosiłbym o pomoc jak mogę rozwiazac problem z tym sklepem jakie kroki mam poczynić aby uzyskać zadośćuczynienia. PŁYTA: Aorus master z390 PROCESOR: i9900ks RAM: Corsiar domiantor platinum 3200mhz. Cytuj
BartAcid Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś pamięci że ta sztuka zestawu nie działa prawidłowo z twoją płytą. Niech ci wymienią na to samo tylko inne sztuki. Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Pierwsza rada na przyszłość - nie kupuje się płyt GigaShita. Druga rada - jak nie chcesz mieć problemów z kompatybilnością pamięci, to kupuje się modele z listy producenta (choć w 99% przypadków spoza listy też działają bezproblemowo). Dziwna sprawa, że u ciebie dopiero po roku zaczęły się problemy. Tak bez niczego czy coś grzebałeś, zmieniałeś, upgrejdowałeś? Może nowszy BIOS wgrywałeś? Sprawdzałeś w innych bankach pamięci? Albo na jednym module? W wolnej chwili przydałoby się też puścić MemTest'a. Cytuj
Max91 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Testowałem pamięci brak błędów. Działaj na drugiej płycie normalnie. Nic nie zmieniałem nie kręciłem ich wyżej. Cały czas komputer używałem bez żadnego OC. Wyłączyłem go i z dnia na dzień nie ruszył. Sprawdzałem konfigurację 1 bank 2 banki 4 bank i każda kość z każdą. Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 A nie masz możliwości wsadzić innych ramów na jakiś czas dla testu? Chociaż skoro piszesz, że to się zaczęło dziać z dnia na dzień, bez żadnych zmian i modyfikacji, to ewidentnie jest to problem z hardware, czyli najpewniej z płytą, bo nie sądzę, żeby kontroler pamięci w procesorze nagle ześwirował. Nie wiem co ci poradzić w kwestii reklamacji, ale ja bym ich zamęczył na śmierć. Pytanie tylko, czy płytę kupiłeś w X-KOM czy morele, bo jak w tym drugim, to słabo to widzę, nic tam nie kupuję i innym odradzam. Cytuj
sabrex11 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 6 godzin temu, Widzior napisał: Pierwsza rada na przyszłość - nie kupuje się płyt GigaShita. Teraz kupuje się "vinyle"? Nie rozumiem Twojego uprzedzenia do Gigabyte... o wszystkich można pisać źle, ale ja mam dobre doświadczenia z tą Firmą. Ale to tak poza tematem. Cytuj
Max91 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Płyta jest u nich. Producent a bardziej serwis odesłał ja do sklepu (morele). Czekam na odpowiedź co nowego napiszą mi jutro po tym jak nie zgodziłem się żeby odesłali mi ją i miałbym kupić inne ramy. Te corsairy są wspierane przez płytę dlatego będę z nimi walczył. Pytanie jakie kroki poczynić gdy odeślą mi ją znowu niesprawną. Pismo z kancelaria o przed sądowym wezwaniu do wymianu towaru na nowy lub zwrot gotówki ze względu na brak naprawy ma sens? Cytuj
BartAcid Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 Załatw sobie wymianę ramów na inną sztukę. Raczej po czasie takie coś nie wyskakuje ale się zdarza, że konkretna sztuka pamięci z jakiegoś powodu z konkretną sztuka płyty nie chce się dogadać. Nie ważne co jest na liście zgodności bo chodzi o konkretną sztukę. Cytuj
Max91 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 Płyta jedzie do mnie wysłałem 2 kości ramu na gwarancję 2 zostawiłem. W weekend jadę na test płyty z innymi pamięciami jeżeli na innych płyta nie wstanie to będę miał dowód że serwis jest niekompetentny i już nie będą mogli się wymigać od wydania nowego produktu bądź zwrotu pieniędzy. Cytuj
Max91 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2021 Wymieniłem pamięci na nowe. Corsairy poszly na gwarancję wróciły nowe płyta nie działa. Z pamięciami znajomego płyta również nie działa. Pozostało złożyć wniosek do sądu i czekać na zadośćuczynienia ze względu na brak wymiany wadliwego produktu. J**** MORELE.NET Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Max91 napisał: J**** MORELE.NET Ja to już wiem od dawna, i nic mnie nie zmusi do kupienia tam czegokolwiek, bo jest taniej. Szkoda zdrowia i nerwów dla kilku PLNów. Czyli miałem racje, GigaShit kaput, za dużo tego w swoim życiu widziałem. Zrób dobrą dokumentację z fotami i filmikami, i dowal tym szmaciarzom z Morele. W między czasie bym ich informował i dręczył, dla zasady Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi