Skocz do zawartości

Zaszyfrowany dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie, ostatnio chciałem zrobić secure erase 2 dysków — HDD, SSD.

No więc pobrałem parted magic, zbootowałem z pendrive i wybrałem opcje secure erase.

Dysk SSD poprawnie się „sformatował”, ale dysk HDD już nie, a dokładnie wyskoczył błąd.

Po tym incydencie uruchomiłem komputer ponownie i nagle pojawił się napis, że dysk HDD ma hasło.

Próbowałem ponownie wykonać secure erase — bez skutków, wpisywać puste hasło, wpisywać „null”

Niestety nic to nie dało.

Pozdrawiam.

Opublikowano

no tak zaszyfrowany dysk zaszyfrowany temat ale po konsultacji z chemikami 

• [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wywoływany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (niebieszczeje). no i efekt jest 
  • Zrzut-ekranu-550.png
Opublikowano
7 godzin temu, Garyr napisał:

chciałem zrobić secure erase 2 dysków — HDD, SSD

Jakie opcje dalej? Inne są dla każdego typu dysku, a dodatkowe dla SSD też są możliwe inne opcje w zależności od kontrolera.

Zerowanie HDD, to usunięcie tablic partycji i nadpisanie niskopoziomowo całej powierzchni zerami.

Zerowanie SSD to określenie nieprofesjonalne. Wyróżnia się 2 opcje: Secure Erase i Sanitize (dokładniejsze). Polega na elektrycznym opróżnieniu zapisanych komórek.

7 godzin temu, Garyr napisał:

pojawił się napis, że dysk HDD ma hasło

Mógł ulec uszkodzeniu.

Opublikowano

Nie koniecznie uszkodzony. Jakaś komenda erase naruszyła zabezpieczenie dysku i elektronika zablokowała do niego dostęp,

Myślę, że hdparm to ogarniesz (jest w obrazie PartedMagic):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]