Garyr Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Witam ponownie, ostatnio chciałem zrobić secure erase 2 dysków — HDD, SSD. No więc pobrałem parted magic, zbootowałem z pendrive i wybrałem opcje secure erase. Dysk SSD poprawnie się „sformatował”, ale dysk HDD już nie, a dokładnie wyskoczył błąd. Po tym incydencie uruchomiłem komputer ponownie i nagle pojawił się napis, że dysk HDD ma hasło. Próbowałem ponownie wykonać secure erase — bez skutków, wpisywać puste hasło, wpisywać „null” Niestety nic to nie dało. Pozdrawiam. Cytuj
renatan Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 piszesz sympatycznym atramentem ? jarexpol lubi to Cytuj
balusiek Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Kwestia motywu. U mnie tak to wygląda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
nudzija Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 spróbuj wyzerować hdd Cytuj
renatan Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 no tak zaszyfrowany dysk zaszyfrowany temat ale po konsultacji z chemikami [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wywoływany [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (niebieszczeje). no i efekt jest Cytuj
Garyr Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 haha przepraszam, już poprawiam! Cytuj
renatan Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jarexpol lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 7 godzin temu, Garyr napisał: chciałem zrobić secure erase 2 dysków — HDD, SSD Jakie opcje dalej? Inne są dla każdego typu dysku, a dodatkowe dla SSD też są możliwe inne opcje w zależności od kontrolera. Zerowanie HDD, to usunięcie tablic partycji i nadpisanie niskopoziomowo całej powierzchni zerami. Zerowanie SSD to określenie nieprofesjonalne. Wyróżnia się 2 opcje: Secure Erase i Sanitize (dokładniejsze). Polega na elektrycznym opróżnieniu zapisanych komórek. 7 godzin temu, Garyr napisał: pojawił się napis, że dysk HDD ma hasło Mógł ulec uszkodzeniu. Cytuj
GT500s Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Nie koniecznie uszkodzony. Jakaś komenda erase naruszyła zabezpieczenie dysku i elektronika zablokowała do niego dostęp, Myślę, że hdparm to ogarniesz (jest w obrazie PartedMagic): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 @Gietek - ale jemu się zablokował HDD i hdparm nie pomoże. Cytuj
GT500s Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Też kiedyś mi brakło napięcia i się zablokował. hdparm go odblokował. Cytuj
jarexpol Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Poczytaj. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi