norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Witam, potrzebuję win7/win10 pod lenovo g510. i7 4gb ramu ddr3 AMD Radeon GRAPHICS Tylko tyle informacji posiadam o nim. Laptop generalnie będzie służył do oglądania filmów, ewentualnie jakiś office. Z góry dzięki.
Arku3 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Do tego polecam ten system zaktualizować. Tutaj napisałem jak to zrobić:
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Napotkałem problem. Przy instalacji nie widzi mi pendriva. Przy instalacji 10 wszystko pokazało się tak jak trzeba, a przy 7 nie mogę ustawić bootowania. Przy próbie instalacji na innym laptopie działa.
Widzior Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Dzień w dzień to samo, po kilka takich postów. Ludzie, jak nie macie elementarnej wiedzy, to po co się za coś zabieracie? Miałeś wcześniej winzgrozę 10? Dysk GPT czy MBR? Bootowanie ustawione na UEFI czy Legacy? Jak zrobiłeś pendiva - MBR/BIOS czy GPT/UEFI?
Nieobecny Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Dramat. Brak elementarnej wiedzy, a zabierają się. Dodatkowo wsadził na pewno do portu USB 3.0, a nie przestawił sobie w biosie kompatybilności (akurat ten laptop posiada).
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Pendriva robiłem dawno temu i używałem konsoli i komend. Jeśli chodzi o systemy to dziś rano miałem na laptopie win8, zainstalowałem 10, ale po kilku minutach zawiesza się i system jest uszkodzony. Co do bootowania to UEFI. Na temat dysku nic nie powiem, bo nie wiem. Od kupienia nie było nic robione z nim. A przynajmniej takie zostałem informacje.
Nieobecny Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 2 minuty temu, norekk13 napisał: dziś rano miałem na laptopie win8, zainstalowałem 10, ale po kilku minutach zawiesza się i system jest uszkodzony. Co do bootowania to UEFI. Na temat dysku nic nie powiem, bo nie wiem. Od kupienia nie było nic robione z nim. A przynajmniej takie zostałem informacje. I po co się podejmujesz i zabierasz?
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Bo lubię. Widzę ktoś tu ma ból, że laik wziął się za instalację. A co do USB 3.0 to nie trafiłeś.
Nieobecny Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Doceniem, że chcesz się nauczyć, ale zacznij od podstaw. Różnica między Win 7 a Win 8 wzwyż jest ogromna. To wiąże się z ustawieniami w biosie, wykonaniem w odpowiedni sposób pendrive, tablicami partycji na dysku, sterownikami itp itd
Widzior Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Sprawa jest prosta jak drut - na tym sprzęcie nie ma kompletnie żadnego problemu z zainstalowaniem Win7. Ale jak ktoś nie wie jak to zrobić, to trudno. Moja złota zasada - nie używam GPT/UEFI.
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Sprzęt jest ustawiony pod win8, bo tak był kupiony i wydaje mi się że ustawienia BIOSu są pod 8 dlatego nie miałem problemu z instalacją 10. Dlatego z 7 jest problem.
Widzior Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zainstaluj 8.1 i masz po problemie, wg różnych opinii to najlepszy system na ten sprzęt.
zdzisiek24 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ludzie spokojnie ... człowiek chce się pobawić a wy zaraz, że bez wódki to nie da rady Podpowiedzcie jaka będzie najlepsza zakąska i popitka a zobaczycie jak zacznie być wesoło. Widzę w koledze potencjał więc "stare wygi" ... poluzować majty jarexpol i norekk13 lubią to
Nieobecny Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 9 minut temu, norekk13 napisał: Sprzęt jest ustawiony pod win8, bo tak był kupiony i wydaje mi się że ustawienia BIOSu są pod 8 dlatego nie miałem problemu z instalacją 10. Dlatego z 7 jest problem. Dokładnie tak. Wejdź do biosu i zmień UEFI na Legacy oraz wyłącz Secure Boot, ustaw kompatybilność USB 3.0 z USB 2.0 lub instaluj z portu 2.0 lub użyj systemy ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0, zatwierdź zmiany i restart. Wejdź ponownie do biosu i zmień w ostatniej zakładce z Win 8 na OtherOS, zatwierdź zmiany i restart. Teraz wyzeruj dysk lub przekonwertuj z GPT na MBR. Wykonaj pendrive wg schematu NTFS + MBR dla Bios + UEFI. norekk13 lubi to
saataniel Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Dokładnie tak. Wejdź do biosu i zmień UEFI na Legacy oraz wyłącz Secure Boot, ustaw kompatybilność USB 3.0 z USB 2.0 lub instaluj z portu 2.0 lub użyj systemy ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0, zatwierdź zmiany i restart. Wejdź ponownie do biosu i zmień w ostatniej zakładce z Win 8 na OtherOS, zatwierdź zmiany i restart. Teraz wyzeruj dysk lub przekonwertuj z GPT na MBR. Wykonaj pendrive wg schematu NTFS + MBR dla Bios + UEFI. Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś i działa. Siódemka się należy. Dzięki wielkie!
norekk13 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Dokładnie tak. Wejdź do biosu i zmień UEFI na Legacy oraz wyłącz Secure Boot, ustaw kompatybilność USB 3.0 z USB 2.0 lub instaluj z portu 2.0 lub użyj systemy ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0, zatwierdź zmiany i restart. Wejdź ponownie do biosu i zmień w ostatniej zakładce z Win 8 na OtherOS, zatwierdź zmiany i restart. Teraz wyzeruj dysk lub przekonwertuj z GPT na MBR. Wykonaj pendrive wg schematu NTFS + MBR dla Bios + UEFI. Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś i działa. Siódemka się należy. Dzięki wielkie!
Rekomendowane odpowiedzi