Skocz do zawartości

Znikający GTX1050 Acer Nitro An515

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomóżcie bo chyba już zmysły tracę.

Acer Nitro AN515-51 z i7-7700HQ na pokładzie. Po instalacji systemu (W10-20h2, W7) zgłaszają się dwie karty graficzne. Intel z CPU i dodatkowa GTX1050. Próba instalacji sterownika do GTX powoduje jego zniknięcie z listy w menadżerze urządzeń w W10, w W7 jest ale aero nie chce się odpalić, Furmark też nie wyświetla w żadnym systemie GTX. Tylko znajduje Intela.

Wrzuciłem stery z SDI na świeżym systemie - grafa znikła. Usunąłem stery za pomocą DDU. Grafa dalej zniknięta. Sterowniki ze strony przy próbie instalacji mówią, iż nie mam odpowiedniego dla nich sprzętu. Jeśli na czystym systemie dam stery ze strony (najnowsze) to efekt jest taki sam.

Jak nie zainstaluje sterów do GTX to wisi jako standardowa karta graficzna, bodaj z wykrzyknikiem nawet. Zaraz od nowa zainstaluje sys to potwierdzę.

Jeśli wyłączę grafikę Intela, nawet jak jest nie zainstalowana to obraz mam jednak Furmark zwraca błąd przy uruchomieniu, że nie ma żadnej grafiki.

Opublikowano

Zablokuj automatyczne pobieranie sterowników przez WU albo odłącz internetu.

Po wszystkim zainstaluj najpierw najnowsze Intelowe a potem najnowsze Nvidia. :g:

należy zaglądać na strony producentów sprzętu : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
BartAcid lubi to
Opublikowano

Koniec GTX1050. Jeśli laptop jest na gwarancji, to go oddaj. Jeśli już nie, to zostaje korzystać tylko z integry. O reballingu albo broń boże wygrzewaniu w piekarniku zapomnij. Jedyna skuteczna opcja naprawy, to wlutowanie nowego rdzenia. To jest uszkodzenie na poziomie krzemu. Wina przestarzałej technologii TSMC.

BartAcid lubi to
Opublikowano
13 minut temu, Karrramba napisał:

gdzie twierdziłeś że integra nie odpali bez dodatkowej karty

Wszystko jest zależne od biosu i zastosowanej technologii.

Mamy biosy pozwalające wyłączyć dedykowaną kartę w laptopach i takie gdzie nie ma takiej opcji.

Mamy technologię Optimus.

Mamy ręczne przełączanie kart graficznych.

Mamy wyłączoną fabrycznie integrę i działa tylko karta dedykowana non stop.

Nie ma jednolitej sytuacji.

Opublikowano

Jest to możliwe w zależności od opisanego wyżej scenariusza. Są laptopy gdzie jak padnie karta dedykowana, to w ogóle nie działają, są też takie gdzie działają nieprawidłowo sygnalizując błędy, do tego połączone z niepoprawnym działaniem innych podzespołów, a są też takie co mogą normalnie działać z pominięciem karty dedykowanej np. wszystkie gdzie można wyłączyć dedyka w biosie i wszystkie z ręcznym przełączaniem grafik. Z Optimusem już dużo trudniej, ale jak widać ten Acer ma taką możliwość.

Karrramba lubi to
Opublikowano

Czyli tak jak w tym Acerze. Tylko się cieszyć, bo można nadal używać. Najtragiczniejsza jest sytuacja, gdzie masz w biosie opcję wyłączenia dedyka, ale tego nie zrobiłeś, a ona postanowiła paść i przy próbie uruchomienia masz czarny ekran, dioda miga i wentylator się kręci. Do biosu już nie wejdziesz i nie wyłączysz. :E Tak mają m.in. Lenovo G500 i G510 z Radeonami.

Opublikowano

Tutaj na przykładzie xboxa 360 są pokazane defekty takich układów BGA

Więc tak jak kolega @wiktorynek napisał 

2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Jedyna skuteczna opcja naprawy, to wlutowanie nowego rdzenia. To jest uszkodzenie na poziomie krzemu. Wina przestarzałej technologii TSMC.

Biorąc więc pod uwagę temperatury panujące w pseudo "gamingowych" laptopach w połączeniu tego co @wiktorynek napisał a temperaturami najprawdopodobniej to jest przyczyną takiego zachowania

Karrramba lubi to
Opublikowano

Niestety tak jak myślałem i jak to potwierdziliście. Uwalony GTX, na szczęście działa na integrze więc lapka do nauki można używać. I do pasjansa też.

Szkoda bo przyzwoity był sprzęt.

Wymieniać nie bardzo chcę bo się mocno nie lubię z kulkami 0,3mm.

@wiktorynek Lenovo jako że ma często opcje zmiany grafiki w biosie da się ożywić wlutowując baterię i resetując BIOS. Wstaje na UMA i można wtedy bios odpalić i wyłączyć dodatkową. Czy to NV czy AMD. Kilka już tak przywróciłem do życia.

Dzięki za porady i upewnienie w diagnozie. Nie liczyłem, że coś źle robię ale taki mam kocioł w pracy, że mogłem coś prostego pominąć.

Opublikowano
5 godzin temu, BartAcid napisał:

da się ożywić wlutowując baterię i resetując BIOS. Wstaje na UMA i można wtedy bios odpalić i wyłączyć dodatkową.

Muszę sprawdzić, ponieważ nie jestem pewien czy każdy model po ustawieniu domyślnych wartości, wybiera grafikę zintegrowaną, wyłączając dedykowaną. Chyba, że twardy reset robi tak jak piszesz.

One miały grafiki: HD 8570M, HD 8750M, R5 M230, R7 M265, GT720M

Orientujesz się może czy ten trick z twardym resetem działa w laptopach z grafiką przełączaną ręcznie, gdy padnie grafika dedykowana podczas korzystania z niej? Normalnie, aby przełączyć konieczne jest uruchomienie systemu, skorzystanie z przycisku i potwierdzenie w zainstalowanym programie - wtedy następuje restart i przełącza się grafika na zintegrowaną. W biosie nie ma opcji przełączania. W przypadku reinstalacji systemu, zostaje zawsze ostatnia wybrana grafika.

18 godzin temu, Karrramba napisał:

mam świadomość że Jesteś moderatorem

Nie jestem. :D

19 godzin temu, Karrramba napisał:

mam laptopa ASUS-a z połowy tego roku

18 godzin temu, Karrramba napisał:

AMD Ryzen 5 4600H - 16GB RAM - 512GB Dysk - GTX1650Ti

Zbyt nowe i zbyt rzadkie, aby mieć je w rękach. Po drugie nowe procki AMD to inna bajka technologiczna - nie wiem jaka jest technologia przełączania grafiki zintegrowanej w procesorach AMD na grafikę dedykowaną Nvidia - czy to jest również Optimus? Tak jak wspomniałem, na razie zbyt nowe i jest ich zbyt mało, aby mieć z nimi styczność.

Tak jak w przypadku laptopa opisywanego przez @BartAcid - w nasze ręce trafiają 7 gen i starsze, ponieważ 8 gen wzwyż jeszcze są na gwarancji i lecą do serwisu.

Opublikowano

Lenovo na Radkach ze 3 już mi przeszły przez ręce z taką usterką (Z51-70 chyba nawet dwie sztuki i jeszcze jakiś). Po zainstalowaniu sterownika do Radka już nie było opcji by go podnieść nawet w biosie. Wylutowanie baterii i start bez niej dopiero dawały efekt. Potem wlutowywałem baterię i w biosie zmieniałem na UMA. Tak to trzeba pamiętać by dodatkową wyłączyć w systemie i nie instalować jej sterownika. Nawet gdzieś mam jeszcze płytę z takim zestawem bo taniej było ją wymienić ciż wymieniać sam układ. A jak pewnie wiesz lubią się wykładać od przegrzania.