Jump to content

Płonąca płyta główna


Recommended Posts

Dzisiaj bez powodu i przyczyny po ponad roku plus minus zrobił się czarny ekran i śruba , która mocuję płytę zaczęła robić się czerwona i zapaliła się , stało się mi takie coś pierwszy raz i co mogło pójść nie tak ? Zasilacz , zwarcie czy co innego ?

Ryzen 5 1600 4,0 GHZ 1,3125V roczny około chyba na gwarancji jeszcze (nie mam jak sprawdzić chwilowo)
MSI B450 A PRO roczna około chyba na gwarancji jeszcze (nie mam jak sprawdzić chwilowo)
Silentium Vero L3 600W  roczny około chyba na gwarancji jeszcze  (nie mam jak sprawdzić chwilowo) może nawet nie całe pół roku
MSI GTX 1070  OC
HyperX Fury 32 GB czarne OC 3200 1,35V mhz standardowe 2666 (OC zrobione według poradnika wszystko ręcznie ustawione  brak problemów i błędów)

Na tej płycie  od początku miałem problemy ponieważ nowe pamięci ram w ilościach 3 sztuk padała jedna za drugą i po kilkadziesiąt tysięcy błędów.Zmieniłem na Hyper X i do tej pory było ok. Czy gwarancja po takiej awarii może być uznana ?
Nie jestem wstanie również ocenić straty i co mogłeś jeszcze ulec uszkodzeniu , sprawdzałem zasilacz na pusto nie mam miernika czy ma przebicie na obudowie i śrubkach ale probówka nic nie wskazała.

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, woj_ani217 napisał:

Jeżeli jest na gwarancji to oczywiście reklamuj.

Zrób zdjęcia  i wstaw  jestem ciekaw .

Przypadek naprawdę rzadki .

Dziękuję za pomoc , przynajmniej jest nadzieja.
Zdjęcie postaram się dodać później ponieważ nie mam nawet czym je zrobić.

Ja nawet nie byłem świadomy , że takie coś może się wydarzyć.

Link to post
Share on other sites
30 minut temu, woj_ani217 napisał:

A Ty sam to składałeś ?

Ewidentne zwarcie  i nawet jak sam to składałeś  żebyś nie  dał się  im  wykręcić.

Jak by to była Twoja wina to by roku nie wytrzymała tylko od razu by się  spaliła.

Twardo stój na swoim muszą reklamacje uznać,

Tak sam składałem ale robię to nie pierwszy raz a zanim zacząłem oglądałem dużo poradników o składaniu bardzo dużo , składałem też znajomym jak i wymieniałem części a czasami naprawiałem.

Płyta zakupiona dokładnie 17 lipca 2019 roku razem z CPU i RAM , który był wadliwy powiedzmy, w xkomie. Na szczęście uznali gwarancję 3trzech uszkodzonych pamięci. 

Link to post
Share on other sites
13 minut temu, marcin1209 napisał:

Tak sam składałem ale robię to nie pierwszy raz a zanim zacząłem oglądałem dużo poradników o składaniu bardzo dużo , składałem też znajomym jak i wymieniałem części a czasami naprawiałem.

Płyta zakupiona dokładnie 17 lipca 2019 roku razem z CPU i RAM , który był wadliwy powiedzmy, w xkomie. Na szczęście uznali gwarancję 3trzech uszkodzonych pamięci. 

Xkom  raczej nie robi problemów z reklamacją  (  reklamowałem laptopa MSI - płyta rozwalała chłodzenie wymienili bez problemów  )  a ta  płyta była  chyba od nowości walnięta skoro na dzień dobry już fiksowała  aż  w końcu się  spaliła.

Śmiało reklamuj .

 

P.S

w razie problemów  postrasz ich  U.O.K  działa na większość   jak płachta na byka , miejmy nadzieję że nie będziesz musiał  uciekać  się do takich kroków.

Będzie OK

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, woj_ani217 napisał:

Xkom  raczej nie robi problemów z reklamacją  (  reklamowałem laptopa MSI - płyta rozwalała chłodzenie wymienili bez problemów  )  a ta  płyta była  chyba od nowości walnięta skoro na dzień dobry już fiksowała  aż  w końcu się  spaliła.

Śmiało reklamuj .

 

P.S

w razie problemów  postrasz ich  U.O.K  działa na większość   jak płachta na byka , miejmy nadzieję że nie będziesz musiał  uciekać  się do takich kroków.

Będzie OK

dziękuję za dobre słowo i porady 

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, marcin1209 napisał:

dziękuję za dobre słowo i porady , chciałbym się zapytać się o jedną rzecz mianowicie obudowa ma plexi z przodu i boku  czy ona się nie elektryzuję czasami ?

Nie  bo jak tak by było to by ich ludzie z torbami puścili co nie znaczy żeby na zimne dmuchać.

Można zrobić tak zwane "  uziemienie"  ale to już by była  przesada , nadgorliwość.

marcin1209 likes this
Link to post
Share on other sites

Jak ktoś robi budę do PC, to raczej używa bezpiecznych elektrostatycznie materiałów. Chyba, że to najtańsza made in china.

Co do usterki - zwarcie na śrubce/kołku źle wygląda dla gwaranta, na szczęście kupowałeś w X-KOM, a nie w morele :E

Co do tych niby uszkodzonych wcześniej ramów - to mało prawdopodobne. Masz Ryzena 1600 (nie wiem, czy AE czy nowego AF), a one sobie niezbyt dobrze radziły z częstotliwością pamięci ponad 3066 (sam tak mam na 1500x), więc programy diagnostyczne mogły sypać błędami, bo kontroler pamięci nie wyrabiał, a kości mogły być sprawne. Co do Hyper X, to mogły po prostu lepiej "podpasować" kontrolerowi (inne moduły pamięci), stąd chodzą na 3200. To tak na marginesie.

marcin1209 and woj_ani217 like this
Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Widzior napisał:

Jak ktoś robi budę do PC, to raczej używa bezpiecznych elektrostatycznie materiałów.

Co do usterki - zwarcie przy śrubce źle wygląda dla gwaranta, na szczęście kupowałeś w X-KOM, a nie w morele :E

Co do tych niby uszkodzonych wcześniej ramów - to mało prawdopodobne. Masz Ryzena 1600 (nie wiem, czy AE czy nowego AF), a one sobie niezbyt dobrze radziły z częstotliwością pamięci ponad 3066 (sam tak mam na 1500x), więc programy diagnostyczne mogły sypać błędami, bo kontroler pamięci nie wyrabiał, a kości mogły być sprawne. To tak na marginesie.

 

Z początku kupowałem na morele dlatego wolałem na x-komie potem , Co do RAM sprawdzałem po fakcie jakie ramy współpracują z moją płytą główną potem z CPU miałem kupic polecane przez Liptona chyba ale niestety nie były dostępne i Crucial poszły na zamiennik , tylko od początku na nich było zawyżone napięcie , które wahało się między 1,36 a 1,37-1,38V XMP a na domyślnych ustawieniach przy 1,2V było OK tutaj też po ustawieniu 1,35 wskazywało 1,36V ale były bardziej stabilniejsze i napięcie nie wahało sie mimo ustawienia 3200 MHZ te taktowanie jest wzorowane pamięciami tego samego producenta ale wyżej taktowane zamiast 2666 mają 3200 i żadnych problemów , błędów  czy ekranów śmierci.

 

 

Pamięci ustawione były na 2933 mhz X.M.P , a przy tych brak na liście obługiwanych
image.png.b11852d21f932e09e71c9436766b3719.pngimage.png.44ffdd5fbc8a80f12d2e8932f60da544.png

 

z tym RAM od początku brak problemów mimo ustawionych na 3200 MHZ  zwróciłem uwagę jakie pamięci obsługuje moja płyta główna te były na liście ale z mniejszą pojemnością (mam na myśli kod producenta: HX426C16FB3K2/32) image.png.36d6b589230f7d19706899f796a9841b.png

Link to post
Share on other sites

Miałeś stare, lipne Cruciale 3000MHz CL16 (BES). Bardzo dobre były dopiero ich następcy na Micron E-Die (AES) - 3000 CL15 albo 3200 CL16. Co do napięcia - to normalne na płytach MSI, że na ustawieniu Auto są często lekko podbite do 1,36-1,37V. I to nawet lepiej dla pamięci, będą stabilniejsze, a do 1,4V nic im absolutnie nie grozi. Nie wiem co masz na myśli, że na ustawieniu 1,2V było OK, bo one wtedy by musiały pracować na sporo niższej częstotliwości. Dla trybów XMP jest 1,35V.

Link to post
Share on other sites

Faktycznie, uszkodzenie niezwykle nietypowe. Wstępnie wykluczyłbym zasilacz, bo jego obudowa jest umasowana (połączona z minusem), przez co skutki ewentualnych przebić i zwarć zamknęłyby się w obrębie obudowy zasilacza. Co do samodzielnego montażu - nie można doprowadzić do czegoś takiego, choć nie wiem jak mocno staralibyśmy się coś popsuć. Tym bardziej, że przez rok działało.

 

W moich oczach wygląda to na wadę płyty głównej w postaci przebicia zasilania (+12V lub +5V) bezpośrednio do metalizowanego otworu montażowego, który powinien być również umasowany. Minusem była obudowa i śrubka, plus znalazł się na metalizowanym otworze płyty. Największa rezystancja była pomiędzy śrubką a otworem i tam wydzieliła się największa ilość ciepła. Zasilacz nie uznał tego za awarię, tylko potraktował jako duże obciążenie, mieszczące się wciąż w granicach jego możliwości.

 

Płyty w naszych kompach są wielowarstwowe - warstwa laminatu, ścieżki, laminat, ścieżki... itd. Nawet kilkanaście poziomów. Takie uszkodzenie może wystąpić z winy użytkownika tylko w przypadku tak mocnego dokręcenia śrubki, że mechaniczne uszkodzenie laminatu zbliży do siebie warstwy ścieżek i zewrze je. Jest to wykonalne... ale o tyle trudne, że wymagałoby użycia klucza do kół z przedłużką. ;)

marcin1209 likes this
Link to post
Share on other sites
14 minut temu, P1O napisał:

Wstępnie wykluczyłbym zasilacz, bo jego obudowa jest umasowana (połączona z minusem)

Sry, ale nie pisz takich bzdur. Obudowa zasilacza jest podłączona do przewodu ochronnego PE, potocznie nazywanego uziemieniem, a nie do "minusa", czyli przewodu neutralnego N.

Link to post
Share on other sites
45 minut temu, P1O napisał:

 

Płyty w naszych kompach są wielowarstwowe - warstwa laminatu, ścieżki, laminat, ścieżki... itd. Nawet kilkanaście poziomów. Takie uszkodzenie może wystąpić z winy użytkownika tylko w przypadku tak mocnego dokręcenia śrubki, że mechaniczne uszkodzenie laminatu zbliży do siebie warstwy ścieżek i zewrze je. Jest to wykonalne... ale o tyle trudne, że wymagałoby użycia klucza do kół z przedłużką. ;)

Co do przykręcania nie robię tego na chama i ile sie da tylko do pierwszego delikatnego oporu.

Link to post
Share on other sites
W dniu 17.11.2020 o 18:05, Widzior napisał:

Pokaże mi zero omów, bo mam starą instalację 2-żyłową i zrobiłem w gniazdu tzw. zerowanie, co nie zmienia faktu, że wyraziłeś się - delikatnie mówiąc - nieprecyzyjnie :E

Bardzo precyzyjnie. ;)

Co ma instalacja dwużyłowa do rezystancji między masą obudowy, a minusem na wyjściu? Odłącz więc zrobione przez siebie zerowanie (tzn. odłącz wtyczkę) i zmierz zasilacz jeszcze raz. Nikt nie spodziewa się innego wyniku pomiaru. :)

Link to post
Share on other sites

@P1O

 

Zasilacz wysłałem na reklamację i okazał się sprawny.Przeszedł wszystkie testy pozytywnie , wyjątkowo z powodu nietypowej sytuacji wymienili na nowy.Serwis x kom stwierdził uszkodzenie "wypalona  w miejscu mocowania koło wtyk. 24 pin" i odesłał do producenta na ekspertyzę i podejmie decyzje a x kom wyślę mi raport.

 

Co do zwarcia nie powstało bezpośrednio na mocowaniu , tylko w okolicach.Na zdjęciu widać ścieżkę wypaloną po zwarciu , które miało miejsce w okolicach mikroukładów jak i złącza na wentylator(biała ścieżka od wentylatora w kierunku mocowania mijając po drodze dwa układy).Najbliżej była śrubka mocującą  i do niej poszło,  potem zaczęła się czerwienić i zapaliła się.Więc coś na płycie padło i zrobiło zwarcie ale tylko diagnoza płyty głównej pozwoli określić co spowodowało zwarcie.

 

Póki co czekam na odpowiedź w sprawie  reklamacji i raportu.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information