mar_ko Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 Moja obecna konfiguracja: Intel Pentium G4560 ASRock H110M-HDV GeForce GTX 1050 Komputer używany głównie do pracy biurowej, sporadycznie jakieś gry (stary już jestem, ale FarCry Primal i The Long Dark mnie urzekły :-) Internet - jednocześnie otwarte ~30 zakładek. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem "ulepszenia" sprzętu. Wymyśliłem sobie coś takiego: Ryzen 3 3100 - nowy Gigabyte b450 aorus m [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] SSD M.2 2280 WD Green 240GB Sata III [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Corsair Vengeance LPX DDR4 16 GB 3200MHz CL16 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LUB zamiast Ryzena 3 - opierając się na tym porównaniu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ryzen 5 2600 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie Ryzen 5 1600 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy tak będzie OK? Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 Wszystko ok jest ale zamiast dysku na sata spokojnie byś znalazł coś na nvme Ryzen 5 2600 bedzie najbardziej sensowny jednak wtedy wąskim gardłem bedzie ta 1050 ale jeżeli nie zamierzasz grać w nic poza tym co napisałeś to bedzie git jak najbardziej Cytuj
podlos Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 Nie musisz zmieniać platformy. Wystarczy upgrade procesora np. na i5 6400 (za 300zł powineneś znaleźć) a później jak chcesz pograć wyżej niż na 30fps nisko-średnich ustawieniach karta rx470 lub gtx 1060. Oczywiście biorąc pod uwagę że masz zasilacz który uciągnie taką konfigurację. Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 O dziwo podlos z sensem dziś bredzi, aktualizacja BIOSu i wsadzisz też Kaby Lake. Szukaj samego procka minimum i5-6500/6600 lub i5-7400/7500/7600. No i nie napisałeś ile masz RAMu, 8GB na dziś to minimum, zalecane 16GB. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] brygada69 i podlos lubią to Cytuj
mar_ko Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 4 godziny temu, MARCIN_ZIOMEK napisał: Wszystko ok jest ale zamiast dysku na sata spokojnie byś znalazł coś na nvme Ryzen 5 2600 bedzie najbardziej sensowny jednak wtedy wąskim gardłem bedzie ta 1050 ale jeżeli nie zamierzasz grać w nic poza tym co napisałeś to bedzie git jak najbardziej To granie to raczej 5% czasu spędzonego przy komputerze. Chodzi mi o sprzęt biurowy - system i aplikacje mają działać jak błyskawica. 3 godziny temu, podlos napisał: Nie musisz zmieniać platformy. Wystarczy upgrade procesora np. na i5 6400 A nie będzie zmiana na AM4 bardziej "przyszłościowa"? Tzn. za jakiś czas zamienię Ryzena 3 na np. Ryzena 5. Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2020 2 godziny temu, mar_ko napisał: To granie to raczej 5% czasu spędzonego przy komputerze. Chodzi mi o sprzęt biurowy - system i aplikacje mają działać jak błyskawica. To tym bardziej ssd na nvme + r5 2600 mar_ko lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi