marcin19883 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2020 Hej. Oto moja płyta, czy coś można by było zmodować, by lepiej chłodziło? Dodatkowe paski miedziane? może mini radiator pasywny na klej? Po lewej mam CPU. Po prawej jest aluminiowa płytka, która nic nie ma pod sobą. Wentylator dmucha nad/pod nią, by schłodzić procek. Cytuj
Miastowy Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2020 Po za wyczyszczeniem wentylatora i wymianą pasty raczej tam innego nic nie zrobisz bo nie zamkniesz raczej obudowy jak coś dokleisz. Zostawiłbym tak jak jest i nie poprawiał po fabryce, możesz tam wyczyścić jak jest co i wymienić samą pastę. Cytuj
marcin19883 Opublikowano 8 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2020 8 minut temu, Miastowy napisał: Po za wyczyszczeniem wentylatora i wymianą pasty raczej tam innego nic nie zrobisz Lapek ma miesiąc z groszami Temperatura po rozgrzaniu lapka w idle 43-47 stopni. Podczas pracy dochodzi do 55. Jak włącze film youtube 1080p to dochodzi do 60. W stresie mam 95-98. Nie jestem pewien czy to normalne. Oczywiście wyniki bez turbo boost. Bo jak włączę, to podczas pracy +10stopni więcej. Cytuj
Gość Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2020 Zanim to kupiłeś było trzeba zasięgnąć " języka " bo ten model trzeba unikać szerokim kołem chyba że jest z z Ryzenem 3 3200u bo nie wydziela wiele ciepła ale już takie i7 Intela nie pożyje za długo w tym laptopie. To całe rozwiązanie chłodzenia w tym laptopie jest tragiczne , które sprawia, że wydajniejsze procesory duszą się w tym laptopie i smażą jak jajecznica na patelni. Rozwiązanie i to też nie w stu procentach to otwory w obudowie i podkładka chłodząca - laptop na gwarancji to nie będziesz wiercił otworów w obudowie ? . Albo takie coś wykorzystaj ? Cytuj
marcin19883 Opublikowano 8 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2020 38 minut temu, woj_ani217 napisał: To całe rozwiązanie chłodzenia w tym laptopie jest tragiczne W necie same dobre opinie. Myślałem, że nie będzie się tak grzał. Teraz bardzo żałuję, ale nie mogę zwrócić już. Nie wiedziałem, że ASUS zrobi taką wtopę. Miałem styczność z innymi starymi lapkami ASUSa, były zimne i ciche a tu taka zmiana w nowym lapie Cytuj
Gość Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2020 12 godzin temu, marcin19883 napisał: W necie same dobre opinie. ? ja akurat czytałem sporo negatywnych opinii zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcie układu chłodzenia jakie tam zastosowali ( masakra ) i sprawa jasna. 12 godzin temu, marcin19883 napisał: Teraz bardzo żałuję, ale nie mogę zwrócić już. No niestety i ja też się zawiodłem na ASUSIE ,ale miałem możliwość zwrotu nie dotyczyło to chłodzenia. 12 godzin temu, marcin19883 napisał: Miałem styczność z innymi starymi lapkami ASUSa, były zimne i ciche a tu taka zmiana w nowym lapie Wszystko schodzi do litery D ( " sorry taki mamy klimat " ) też pamiętałem Asusa z tej dobrej strony a teraz jakość wykonania - brak słów. Jeżeli ja bym był już skazany na taki " wynalazek " to kupił bym spód gdzieś z demobilu lub jak nie drogi to drugi nowy zrobił bym w nim chłodzenie plus dobrą podkładkę chłodzącą i go tyrał a w razie coś by w nim padło podmieniam spody i wysyłam im na gwarancję. życie nie raz już nie jednego nauczyło że kończy się gwarancja i sprzęt też się nadaje do śmietnika - gdzie te sprzęty co i z kopa mogłeś potraktować a on dalej działał no chyba że się kupi laptopa za 20 tyś !. Cytuj
Miastowy Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2020 Większość sprzętu robiona na jest na ilość a nie jakość, dla fabryki przede wszystkim ma być tanio. Tyczy się to nie tylko Asusa. nudzija lubi to Cytuj
brygada69 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2020 Na twoim miejscu próbowałbym dopasować chłodzenie z innego modelu tak aby powietrze było wydmuchiwane na zewnątrz. Wiąże się to z wypiłowaniem otworu w ściance obudowy. Niezbyt to eleganckie ale na pewno skuteczne. Cytuj
Miastowy Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2020 Póki gwarancja lepiej nic nie drucić. nudzija lubi to Cytuj
marcin19883 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2020 Źle nie jest z chłodzeniem, ale gry uruchomi się turbo boost, czy coś skompiluje, to laptop ciepły i temperatury dużo wyższe Najgorsza sprawa, że nie ma do tego laptopa schematów i części. A jak są, to bardzo drogie i tylko kilka części typu pokrywa tył i wentylator. Kolega kupił Lenovo L340 z Intelem i Nvidią. Ma dwa wentylatory, ale i tak się grzeje podczas intensywnej pracy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi