Skocz do zawartości

Intel i7-10750H czy Ryzen 7 4800H

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Potrzebuje laptopa dobrego pod wzgledem wydajności. Mam na myśli przetwarzanie danych.Nie gram w gry więc karta graficzna bez znaczenia. Mam dylemat między dwoma 

Pierwszy to Dreamachine G1660Ti - 17PL58

Screenshot_8.png.2d730e3f61cbc3a19fa581f2811ac2ee.png
Tutaj nie wiem czy ram jest ok czy bardziej wydajny będzie Corsair Vengeance DDR4 3000MHz 16GB, CL16.

Drugi to Hyperbook Pulsar Z17 Zen R74800H RTX 2060 

Screenshot_7.png.9da31c9775197208c91568df7a8a6a97.png

Tutaj mam dylemat również z pamięcią ram ponieważ producentem jest Goodram, a z tego co czytalem Corsair jest wydajniejszy. 
Czy jesli dałoby radę zamienić w AMD ram to go kupić czy jednak Intel.

Proszę o pomoc w jak najlepszej konfiguracji.

Dziękuje :)

Opublikowano

Pomiędzy Intelem a AMD taka różnica, której tak i tak nie odczujesz podczas zwykłej pracy:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

RAM możesz zawsze sprzedać i kupić inne jeśli będziesz na prawdę mieć taką potrzebę, chodź wątpię. Może dla Ciebie bez znaczenia, lecz wiadomo, że lepszy wybór to RTX:

Wracając jeszcze do procka to AMD więcej w benchmarkach wykręca:

Opublikowano

Ok czyli AMD ;)

Teraz pytanie jaki jest w miarę przyzwoity RAM 32gb skoro podobno ten Goodram jest przeciętny ?

Jest możliwość, że mi zamontują mój RAM jak im dostarczę więc nie widzę potrzeby bawienia się w sprzedaż / kupno ;)

Po prostu chce kupić sprzęt i ma dzialać od zaraz bez zbędnych ceregieli ;)

Dziękuje

Opublikowano
5 godzin temu, Grzes82 napisał:

Teraz pytanie jaki jest w miarę przyzwoity RAM 32gb skoro podobno ten Goodram jest przeciętny ?

GoodRam ma wyższe taktowanie 3200MHz ale wyższe opóżnienie CL22, Corsair ma niższe taktowanie 3000MHz, ale wyższe opóżnienie CL16. Jak dla mnie to się będzie równoważyć. Z tym, że delikatnie Corsair lepszy. W praktyce nie zauważysz różnicy.