Skocz do zawartości

Sterowniki po zainstalowaniu systemu Windows 8.1, nowy pomysł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problemy z migającymi teksturami. Pisałem już tematy wcześniej. Sądzę, ze to nie jest wina hardware. Może jakiś sterowników nie zainstalowałem albo złą wersję. Podam specyfikacje pc i proszę o wypisanie listy sterowników, które trzeba instalować po instalacji systemu Windows 8.1 64 bit pro. 

H81M-E, 

Gigabyte radeon 260 xoc 2 GB rev 2.0 

Intel I5 4690k 3.5 ghz

Chieftec 750W 

8 GB Ram ddr3 

Dwa dyski HDD po 500 GB 

Część użytkowników czytała moje poprzednie tematy na tym forum. Przypomniałem sobie, że w ten dzień, kiedy zaczął się ten problem podłączyłem razem po raz pierwszy trzy dyski twarde. Od tego czasu działam teraz na dwóch.Jeden dysk około 250 GB był stary i tylko dało się na nim przechowywać dane. Po zmienieniu jakiś opcji w biosie zaczął buczeć ten dysk i się zepsuł. Wtedy działałem jeszcze na zasilaczu z czarnej listy. Jeśli stery nie pomogą to pewnie tu jest wina. Może taka kombinacja wymaga jakiś prawidłowych ustawień w biosie i w systemie? Może jakiś specjalnych podłączeń?Tego nie wiem. 

Opublikowano

1. Chipset

2. Zarządzanie energią (o ile taki sterownik posiadasz)

3. Ethernet/WiFi (osobiście robię to przed pozostałymi - mogę ściągnąć aktualne wersje)

4. Grafika

Dźwięk zazwyczaj jest domyślnie wykrywany, więc nie ma sensu instalować dodatkowego sterownika

Opublikowano

Możesz podać link do chipsetu? (Może nie zainstalowałem)

O co chodzi z tą energią?

Jak masz np lapka i nie chcesz aby Ci zjadał prądu dużo bo np bateria szybko Ci pada to ustawiasz tryb oszczędnościowy lub zrównowarzony ( energi ) na windows 7 jest.

W tedy bateria dłużej chodzi. Sterownik jest właśnie od tego.

Tu masz link do strony producenta :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z listy wybierasz system operacyjny w twoim wypadku Wuindows 7 pro 64 bit i Tam masz wszystkie sterowniki od chipsetu do grafiki.

Dodatkowo polecam program do aktualizacji sterowników i robienia kopi zapasowej. :

Mi program wszystkie zaaktualizował, te co miałem nieaktualne.

Opublikowano

Jak masz np lapka i nie chcesz aby Ci zjadał prądu dużo bo np bateria szybko Ci pada

Ma stacjonarny bo takiego zasilacza nie ma w laptopie Chieftec 750W

Przegrzewa się karta graficzna.

Nie wydala zasilacz.

Ta karta w grach grzeje się do 80' to jest jej wielki minus, prąd samej karty obciążonej to 250W.

.

Opublikowano

Hd 

Jak sprawdzić czy dyski są sprawne? Mam HDDTune, ale nie wiem czy dobry jest.

HD tune jak najbardziej.

Odpalasz program i dajesz na zakładkę:

Benchamrk i start robisz test robisz potem zrzut jakie masz wyniki wrzucasz tu.

Drugi test to Error Skan czyli błędy na dysku też robisz start i czekasz aż skończy może to długo trwać.

Healt - to żywotnośc dysku robisz zrzut. I dajesz tu my mówimy czy jest git czy nie.

Opublikowano

Szybki skan nie jest wiarygodny. Dyski dość wyeksploatowane, ale jeśli bazując na danych z C5 (sektory oczekujące na remap) i 05 (przeniesione sektory) - są w 100% sprawne

A do nowszych dysków lepiej używać jednak wersji HD Tune 5, da się znaleźć w necie na chomikach itp, różnica jest w interpretacji niektórych opcji

Opublikowano

Wszelkie programy diagnostyczne, w tym HD Tune 5.00 i 5.50 - tylko full skan da odpowiedź na temat sprawności dysków: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. zrób tak dla swojego świętego spokoju, bo absolutnie nie stawiam na dyski pod kątem migania tekstur - chyba że jakieś zwarcie.

P.S. 2 a czym się różni oryginalny od pirackiego?(pomijamy modowane systemy).

Opublikowano

Jak pc powrócił z serwisu po wymianie procka to sformatowałem dysk pod system. Drugi zostawiłem, żeby część plików nie utracić. Ten drugi dysk też był formatowany, tylko o wiele wcześniej.

Opublikowano

Nie wiem jak inni, ale ja ci powiem tak: niemożliwe. A nie masz jakiegoś bałaganu z partycjami i pozostałościami po starych systemach? Nie został ci boot sector na drugim dysku fizycznym, albo nie lokuje się na drugim dysku podczas instalacji? Najlepiej na czas instalacji odpiąć drugi dysk. 

Opublikowano

Da się z poziomu Windows wyłączyć całkowicie tymczasowo drugi dysk twardy?

Dodam, że partycje 100 MB nie chcą się zdefregmentować.

Opublikowano

Usunąć tą partycję systemową z drugiego dysku. Nie wiem czy sie uda spod Windows 7. Spróbuj spod jakiegoś bootowalnego programu do partycjonowania lub skopiować dane na pierwszy dysk, usunąć partycje i sformatować drugi dysk, a potem dane w drugą stronę na docelowy dysk.

Opublikowano

Spróbuj czy da się usunąć tą partycję i przyłączyć ten obszar do pozostałej części.

P.S. A swoją drogą, to twoim jedynym system jest win 8.1? - bo sugerowałem się tym screenem i wygląda na co innego. Masz tak namieszane w partycjach i systemie(systemach) że szkoda gadać.

Opublikowano

Udało się za pomocą płyty z  Windows'em. W systemie usunąłem nową partycję, która powstała. Niestety nie da się rozszerzyć dysku, pomimo odblokowanej opcji. Trudno. 100 MB to pół biedy. Tekstury nadal migotają lub nakładają się na siebie.

Opublikowano

zostaw ten dysk wspokoju

winna jest grafika i masz tu 2 opcje

- złe sterowniki a w przypadku nowych radeonów to bardzo prawdopodobne, instaluj od 14.4 do obecnych 14.12 lub najnowszych beta 15.x

- fizyczne uszkodzona karta, tutaj to tylko gwarancja

Ps. do mojej AMD 7770 używam 15.x dostepnych [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@MiłoszPL - dyski to nie problem tekstur, ale przy okazji zrób sobie porządek z tymi dyskami i partycjami. Dysk na magazyn plików, usunąć wszystkie partycje, założyć jedną na całość ewentualnie podzielić na 2,3 duże i wszystkie sformatować. Dysk systemowy od początku postawić system. Tą małą partycję możesz rozszerzyć do żądanej wielkości i tam mieć system, wszystko na jednej partycji. System na całym dysku 500GB to duży błąd, zdecydowanie lepiej przeznaczyć na system max 200GB. Oczywiście na czas instalacji systemu odłączasz drugi dysk. Pilnuj liter partycji, aby były logicznie i po kolei, czyli system C, jesli jeszcze jedna partycja na tym dysku to D, a na drugim dysku fizycznym E + ewentualnie kolejne. Napęd DVD F lub kolejna wolna litera.

Opublikowano

Ja testowałem wczoraj jeszcze czy jest to migotanie bez sterowników do gpu i jest niestety. Dziś jeszcze pewnie zainstaluje Windows 7 na nowej partycji i zobaczę czy jest to. Innego pomysłu nie mam. Mam jeszcze pytanie. Czy może to być wina tego, że posiadam kartę od Gigabyte a płyta jest od asusa - niezgodność?