Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z moim komputerem, mianowicie, gdy gram w jakąś bardziej wymagającą grę to komputer się wyłącza i nie mogę go włączyć z powrotem, muszę odłączyć od prądu na jakieś 20 sekund i dopiero się włącza. Temperatury są w normie, podczas obciążenia max na karcie graficznej to 65 stopni, a na procesorze 63 stopnie. Dzisiaj zainstalowałem Fife 20 i podczas pierwszych scenek, przy których temperatura praktycznie nawet nie wzrosła, to komputer się wyłączył... Test procesora programem occt również nie wykazał błędów.

Specyfikacja:

Zasilacz: Thermaltake Smart SE 530W

Płyta główna: asus m4a785td-v evo

Karta Graficzna: Gigabyte GTX 960 4GB WF2 OC

Pamięć ram: DDR3 1600MHz Kingston HyperX Blue 2x4GB XMP (po wykonaniu memtest 0 błędów)

Procesor: AMD Phenom II x4 955 BE

Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024

Wiem, że sprzęt nie jest jakiś rewelacyjny jak na dzisiejsze czasy, ale do moich zapotrzebowań wystarcza

Jeśli o czymś zapomniałem, to z góry przepraszam i licze na waszą pomoc.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Typowy objaw zdychającego zasilacza, choć niby na wykresie trzyma te 12V. Ogólnie Thermaltake Smart SE 530W dość często padały i nie były zbyt udane. Tego Phenoma masz podkręconego? Jeśli tak, to daj go na default i zobacz, czy będzie lepiej. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Albo odpal jednocześnie OCCT + FurMark, tylko jak coś się zjara, to umywam rączki :22

bazyliano lubi to
Opublikowano
5 minut temu, M4T napisał:

Po prostu się wyłącza czy dostajesz jakiś BSOD ?

Wyłącza się od razu, bez bsod'a. Ogółem zapomniałem napisać, że gdy włączę pierwszy raz w dniu komputer, to faktycznie, po jakichś 30 minutach wyskakujemi bluescreen, albo po prostu ekran się "freezuje" lecz po restarcie już chodzi normalnie bez bsodów. Poniżej Ci załączam bsod view

4 minuty temu, Widzior napisał:

Typowy objaw zdychającego zasilacza, choć niby na wykresie trzyma te 12V. Ogólnie Thermaltake Smart SE 530W dość często padały i nie były zbyt udane. Tego Phenoma masz podkręconego? Jeśli tak, to daj go na default i zobacz, czy będzie lepiej. Wtedy będziesz miał odpowiedź. Albo odpal jednocześnie OCCT + FurMark, tylko jak coś się zjara, to umywam rączki :22

Nic nie jest podkręcone, kurde zasilacz mam jakieś 2-3 lata, więc mimo wszystko wątpię, że to jego wina :/

Dzięki za szybki odzew :)

Opublikowano
3 minuty temu, M4T napisał:

RAM :E 

Takie same BSODy miałem jak z ramem kombinowałem.

No dobra, taki bsod mam jeden raz dziennie i po restarcie już nie mam, wyłączanie komputera przy obciążeniu to też wina RAM-u? :blink:

Opublikowano
Teraz, bazyliano napisał:

No dobra, taki bsod mam jeden raz dziennie i po restarcie już nie mam, wyłączanie komputera przy obciążeniu to też wina RAM-u? :blink:

Co do wyłączania PC bez BSODa stawiał bym na jakąś trefną linie zasilania.

Co do BSODa miałem identyczne jak kombinowałem z ramem.

P.S Od zawsze masz tą grafikę z tym zasilaczem ? 

bazyliano lubi to
Opublikowano

Według producenta ta grafa potrzebuje PSU minimum 400W

Procek 125W

Masz już 525W

Dodatkowo ramy dyski itp i spokojnie przekracza 550W

Ten PSU przy obciążeniu 100% ma sprawność  82%, przy obciążeniu 50% sprawność wynosi  87%

bazyliano lubi to
Opublikowano

Jak dla mnie to zasilacz za słaby lub po prostu siada, miałem podobnie, grając w nfs heat ,po dłuższym czasie komputer się wyłączał, zmieniłem zasilacz na 850w i problem znikł

Wysłane z mojego GM1903 przy użyciu Tapatalka

bazyliano lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, Arai napisał:

Jak dla mnie to zasilacz za słaby lub po prostu siada, miałem podobnie, grając w nfs heat ,po dłuższym czasie komputer się wyłączał, zmieniłem zasilacz na 850w i problem znikł

Miałem tak samo z gtx660ti i corsair sv550 wymiana na ocz 700W pomogła.

bazyliano lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, Arai napisał:

Tak, tylko mi się wyłącza nie po dłuższym czasie, a praktycznie chwilę od włączenia gry :/

16 minut temu, M4T napisał:

P.S Od zawsze masz tą grafikę z tym zasilaczem ? 

Niedawno miałem GTX'a 560 ale już mi nie wystarczał, kolega po okazyjnej cenie sprzedał mi tą 960

10 minut temu, Widzior napisał:

Ohoho przypomniał mi się dzisiejszy temat o awariach mobo na czacie. Może to być też usterka płyty - chipset albo raczej sekcja zasilania procesora. Ale mimo wszystko nadal stawiam na zasilacz.

Właśnie ja bym najbardziej strzelał w tą płytę główną, bo mam ją w sumie najdłużej z całego zestawu.

Dobra, wydaje mi się, że mamy rozwiązanie płyta/zasilacz lub ramy, niedługo będzie zastrzyk gotówki to kupię albo nowy zasilacz, lub nową płytę, procka i ramy, wydaje mi się, że najlepiej pierw odpuszczę zasilacz, zobaczę jak będzie z innymi podzespołami pracować, a jak dalej będzie to samo to zmienię i zasilacz, nie ma już co chyba siedzieć na tych staruchach.

Tak czy siak, dziękuję każdemu za pomoc, jak coś wykminie to dam Wam znać :)

Opublikowano
2 minuty temu, bazyliano napisał:

wydaje mi się, że najlepiej pierw odpuszczę zasilacz, zobaczę jak będzie z innymi podzespołami pracować, a jak dalej będzie to samo to zmienię i zasilacz, nie ma już co chyba siedzieć na tych staruchach.

Tak czy siak, dziękuję każdemu za pomoc, jak coś wykminie to dam Wam znać :)

A ja pierwsze co to bym zasilacz wymienił. 

550W działa mi świetnie z gtx 650 a z gtx660ti już nie :) 

PS. w gtx 650 mam wtyk 1x6pin, w gtx660ti 2x 6pin 

bazyliano lubi to
Opublikowano
4 minuty temu, Widzior napisał:

Ja bym otworzył ten zasilacz i sprawdził kondensatory elektrolityczne na wyjściu, czy nie są spuchnięte, wylane. I powtarzam - OCCT + FuMark, i masz odpowiedź. Jak siądzie od razu, to zasilacz.

Jutro to zobaczę.

1 minutę temu, M4T napisał:

A ja pierwsze co to bym zasilacz wymienił. 

550W działa mi świetnie z gtx 650 a z gtx660ti już nie :) 

PS. w gtx 650 mam wtyk 1x6pin, w gtx660ti 2x 6pin 

Znaczy tak czy siak i tak już bym raczej wszystko wymienił, bo tak jak mówię nie ma już raczej sensu siedzieć na tych staruszkach typu phenom i ddr3

Opublikowano

Jutro to zobaczę.

Znaczy tak czy siak i tak już bym raczej wszystko wymienił, bo tak jak mówię nie ma już raczej sensu siedzieć na tych staruszkach typu phenom i ddr3

to co ja mam powiedzieć  :L 

PC:           OS: 8.1 ProCPU: i3-3220,    RAM: 12GB DDR3, GPU: NV GTX 660ti, SSD: Micron M550 128GB, SanDisk X600 1TB
LAPTOP: OS: 8.1 ProCPU: i5-3210M, RAM: 12GB DDR3, GPU: NV GT 720M,      SSD: Micron M550 128GB, GoodRam Iridium Pro 240GB

bazyliano lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, M4T napisał:

to co ja mam powiedzieć  :L 

PC:           OS: 8.1 ProCPU: i3-3220,    RAM: 12GB DDR3, GPU: NV GTX 660ti, SSD: Micron M550 128GB, SanDisk X600 1TB
LAPTOP: OS: 8.1 ProCPU: i5-3210M, RAM: 12GB DDR3, GPU: NV GT 720M,      SSD: Micron M550 128GB, GoodRam Iridium Pro 240GB

Ojć :D

@Widzior odpaliłem teraz Furmarka i po jakoś 30 sekundach komputer padł i znów musiałem odłączyć od zasilania żeby się włączył, czyli faktycznie masz chyba rację z tym zasilaczem ;)

Opublikowano

Ojć :D

@Widzior odpaliłem teraz Furmarka i po jakoś 30 sekundach komputer padł i znów musiałem odłączyć od zasilania żeby się włączył, czyli faktycznie masz chyba rację z tym zasilaczem ;)

Nie chyba a na pewno, Obciąża za bardzo linię 12V i odcina zasilanie (zabezpieczenie PSU) temu musisz odłączać od zasilania :) 

bazyliano lubi to
Opublikowano

100% zasilacz za slaby, załącza się zabezpieczenie nadprądowe i dlatego musisz wyjąć wtyczkę. Dlatego jak o tym napisałeś na początku, to od razu stawiałem na zasilacz. Swoją drogą to nie wiem co to za GTX 960, że ma 6+8pin zasilanie, jak wypasiony MSI Gaming ma tylko 1x8pin. Już to świadczy, że ciągnie sporo prądu.

VACek i bazyliano lubią to
Opublikowano
38 minut temu, Widzior napisał:

100% zasilacz za slaby, załącza się zabezpieczenie nadprądowe i dlatego musisz wyjąć wtyczkę. Dlatego jak o tym napisałeś na początku, to od razu stawiałem na zasilacz. Swoją drogą to nie wiem co to za GTX 960, że ma 6+8pin zasilanie, jak wypasiony MSI Gaming ma tylko 1x8pin. Już to świadczy, że ciągnie sporo prądu.

mój gtx ma 2x6 pin :blink:

Opublikowano
5 minut temu, bazyliano napisał:

mój gtx ma 2x6 pin :blink:

Masz wersje 1.1 czy 1.0 ? 

1.0 6+8

1.1 6+6 

Czy sprawdziłeś osobiście ile masz :E

Opublikowano
1 minutę temu, M4T napisał:

Masz wersje 1.1 czy 1.0 ? 

1.0 6+8

1.1 6+6 

Czy sprawdziłeś osobiście ile masz :E

Teraz, Widzior napisał:

A widzisz, są rewizje 1.0 i 1.1, i chyba tylko tym się różnią. Ehh cały Gigabyte :22

1.1 wybaczcie, że nie dopisałem ;) 

Opublikowano

99% zasialacz jak Ci podczas furmarka wywala. Wymień na np. taki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

PS A może źle podpiąłeś te kable pod zasialcz, zmień w inne gniazda i zobacz czy jest jakas róznica. Jak nie, to zasilacz do wymiany.