dstjr Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Witam, Potrzebuję wyodrębnić Windows 7 Professional x64 ze wstawki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w programie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Na forum znajduje się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] obsługi tego programu, ale niestety nie jest dla mnie do końca jasny i nie wiem, jak poprawnie wydzielić tylko tę wersję Windowsa. Z obrazu ISO skopiowałem całą zawartość i wkleiłem do folderu. Następnie dodałem ten folder w tym programie i kliknąłem Zamontuj klikając prawym przyciskiem myszki na Windows 7 Professional x64. I teraz co powinienem zrobić, żeby utworzyć obraz ISO tylko z wersją Windows 7 Professional? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Na samym końcu obróbki w NTlite jest taka opcja do zaznaczenia "Usuń nieistotne edycje" zaznacz to. Jakoś tak pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 a nie prosciej i delete to co nie potrzeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Wypakuj z obrazu wyłącznie plik install.wim z katalogu sources. Otwórz go w NTLite, wtedy pokażą się wszystkie edycje zawarte w obrazie. Usuń te, których nie chcesz... i zapisz plik. Trochę to potrwa. Zmodyfikowany plik install.wim podmień w katalogu sources... i utwórz nowy obraz iso z powstałych plików. dstjr likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Najprostsza i najszybsza metoda to WinToolkit w poście @Mr.T dstjr likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 a pozniej tym przepakopwac wim do wim obraz sie zmniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstjr Posted June 4, 2020 Author Report Share Posted June 4, 2020 @J3RZY Dziękuję za informację. @Mr.T Dziękuję za tę poradę. Utworzony obraz ISO przez NTLite ma rozmiar 4.50 GB, więc nie zmieści się na płytę DVD 4.7 GB - Więc użyłem program [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], otworzyłem install.wim i usunąłem pozostałe wersje windowsa i zapisałem obraz ISO. Z zapisanego obrazu ISO skopiowałem plik install.wim i następnie użyłem wskazany przez Ciebie program 78RePack i przepakowałem ten plik i teraz ten plik waży 3.97 GB. I teraz tylko powinienem podmienić ten plik w UltraISO i zapisać obraz ISO i to wszystko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Aż sobie dla testu użyłem tego programu po wywaleniu wszystkich innych wersji oprócz Pro, i zysk 99,09% pierwotnej objętości (1sza opcja "Optimize") Chyba NTLite po wywaleniu innych wersji już sam dostatecznie dobrze spakował WIM'a. No chyba że Ultra Pack muszę wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstjr Posted June 4, 2020 Author Report Share Posted June 4, 2020 Dzięki za informację. Niestety po zapisaniu obraz ISO waży 4,44 GB i nie ma szans nagrać na płytę 4.7 GB (4.37 GB to jest dostępna pojemność). Nieważne, dziękuję wszystkim za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 7 minut temu, dstjr napisał: Niestety po zapisaniu obraz ISO waży 4,44 GB i nie ma szans nagrać na płytę 4.7 GB. Mam dla ciebie poradę, o ile nie będziesz odinstalowywał zintegrowanych poprawek. W NTLite jest super opcja czyszcząca kopie poprawek, i to ci odchudzi ISO kosmicznie (ok. 1,5GB). W aktualizacje u góry jest do zaptaszkowania "Oczyść kopie zapasową" czy jakoś tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstjr Posted June 4, 2020 Author Report Share Posted June 4, 2020 @Widzior Masz na myśli zakładkę Aktualizacje > Wyczyść kopię zapasową aktualizacji? Ta funkcja nie jest dostępna w darmowej wersji. Trzeba mieć wersję premium tego programu. Ogólnie ja korzystam z instalacji z pendrive, ale gość mnie poprosił, że chciałby mieć nagranego wina na płycie, więc chciałem mu pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 4, 2020 Report Share Posted June 4, 2020 Tak, to ta opcja. I od czego jest dział NTLite na forum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 @dstjr Nie poddawaj się. Zacznij jeszcze raz, ale z zupełnie innej strony: Otwórz install.wim ze wszystkimi edycjami w NTLite (nawet darmowym) i skonwertuj do ESD. Pobierz jakikolwiek obraz Windows 10 x64 i zamień w nim install.wim na skonwertowany install.esd. Zapisz ISO i sprawdź jego rozmiar. Jeśli będzie mniejszy niż 4,37 GB, to miłego wypalania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstjr Posted June 5, 2020 Author Report Share Posted June 5, 2020 @Widzior Dzięki za link, więc teraz mam do wyboru dwie funkcje w Czyść kopię zapasową aktualizacji: Compatible, Complete - którą funkcję powinienem wybrać? P.S. Wybrałem funkcję Compatible i obraz ISO się zmniejszył na tyle, że udało się nagrać na płytę 4.7 GB. 3 godziny temu, P1O napisał: @dstjr Nie poddawaj się. Zacznij jeszcze raz, ale z zupełnie innej strony: Otwórz install.wim ze wszystkimi edycjami w NTLite (nawet darmowym) i skonwertuj do ESD. Pobierz jakikolwiek obraz Windows 10 x64 i zamień w nim install.wim na skonwertowany install.esd. Zapisz ISO i sprawdź jego rozmiar. Jeśli będzie mniejszy niż 4,37 GB, to miłego wypalania. Dziękuję za wskazówkę, przyda się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 5, 2020 Report Share Posted June 5, 2020 Compatible niewiele zmniejsza, ja zawsze biorę Complete, zapomniałem ci o tym napisać, bo ta opcja jest dopiero od niedawna, a w starszej wersji NTLite tego nie było, on od kopa robił opcję Complete Ale skoro ci tyle wystarczyło, to nawet lepiej, masz jakby co możliwość grzebania w zintegrowanych aktualizacjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstjr Posted June 5, 2020 Author Report Share Posted June 5, 2020 @Widzior Dzięki za wyjaśnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts