dstjr Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Witam, Potrzebuję wyodrębnić Windows 7 Professional x64 ze wstawki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w programie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Na forum znajduje się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] obsługi tego programu, ale niestety nie jest dla mnie do końca jasny i nie wiem, jak poprawnie wydzielić tylko tę wersję Windowsa. Z obrazu ISO skopiowałem całą zawartość i wkleiłem do folderu. Następnie dodałem ten folder w tym programie i kliknąłem Zamontuj klikając prawym przyciskiem myszki na Windows 7 Professional x64. I teraz co powinienem zrobić, żeby utworzyć obraz ISO tylko z wersją Windows 7 Professional? Cytuj
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Na samym końcu obróbki w NTlite jest taka opcja do zaznaczenia "Usuń nieistotne edycje" zaznacz to. Jakoś tak pisze. Cytuj
Mr.T Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 a nie prosciej i delete to co nie potrzeba Cytuj
piosylant Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Wypakuj z obrazu wyłącznie plik install.wim z katalogu sources. Otwórz go w NTLite, wtedy pokażą się wszystkie edycje zawarte w obrazie. Usuń te, których nie chcesz... i zapisz plik. Trochę to potrwa. Zmodyfikowany plik install.wim podmień w katalogu sources... i utwórz nowy obraz iso z powstałych plików. dstjr lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Najprostsza i najszybsza metoda to WinToolkit w poście @Mr.T dstjr lubi to Cytuj
Mr.T Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 a pozniej tym przepakopwac wim do wim obraz sie zmniejszy Cytuj
dstjr Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 @J3RZY Dziękuję za informację. @Mr.T Dziękuję za tę poradę. Utworzony obraz ISO przez NTLite ma rozmiar 4.50 GB, więc nie zmieści się na płytę DVD 4.7 GB - Więc użyłem program [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], otworzyłem install.wim i usunąłem pozostałe wersje windowsa i zapisałem obraz ISO. Z zapisanego obrazu ISO skopiowałem plik install.wim i następnie użyłem wskazany przez Ciebie program 78RePack i przepakowałem ten plik i teraz ten plik waży 3.97 GB. I teraz tylko powinienem podmienić ten plik w UltraISO i zapisać obraz ISO i to wszystko? Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Aż sobie dla testu użyłem tego programu po wywaleniu wszystkich innych wersji oprócz Pro, i zysk 99,09% pierwotnej objętości (1sza opcja "Optimize") Chyba NTLite po wywaleniu innych wersji już sam dostatecznie dobrze spakował WIM'a. No chyba że Ultra Pack muszę wybrać. Cytuj
dstjr Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Dzięki za informację. Niestety po zapisaniu obraz ISO waży 4,44 GB i nie ma szans nagrać na płytę 4.7 GB (4.37 GB to jest dostępna pojemność). Nieważne, dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 7 minut temu, dstjr napisał: Niestety po zapisaniu obraz ISO waży 4,44 GB i nie ma szans nagrać na płytę 4.7 GB. Mam dla ciebie poradę, o ile nie będziesz odinstalowywał zintegrowanych poprawek. W NTLite jest super opcja czyszcząca kopie poprawek, i to ci odchudzi ISO kosmicznie (ok. 1,5GB). W aktualizacje u góry jest do zaptaszkowania "Oczyść kopie zapasową" czy jakoś tak. Cytuj
dstjr Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 @Widzior Masz na myśli zakładkę Aktualizacje > Wyczyść kopię zapasową aktualizacji? Ta funkcja nie jest dostępna w darmowej wersji. Trzeba mieć wersję premium tego programu. Ogólnie ja korzystam z instalacji z pendrive, ale gość mnie poprosił, że chciałby mieć nagranego wina na płycie, więc chciałem mu pomóc. Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Tak, to ta opcja. I od czego jest dział NTLite na forum? Cytuj
piosylant Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 @dstjr Nie poddawaj się. Zacznij jeszcze raz, ale z zupełnie innej strony: Otwórz install.wim ze wszystkimi edycjami w NTLite (nawet darmowym) i skonwertuj do ESD. Pobierz jakikolwiek obraz Windows 10 x64 i zamień w nim install.wim na skonwertowany install.esd. Zapisz ISO i sprawdź jego rozmiar. Jeśli będzie mniejszy niż 4,37 GB, to miłego wypalania. Cytuj
dstjr Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 @Widzior Dzięki za link, więc teraz mam do wyboru dwie funkcje w Czyść kopię zapasową aktualizacji: Compatible, Complete - którą funkcję powinienem wybrać? P.S. Wybrałem funkcję Compatible i obraz ISO się zmniejszył na tyle, że udało się nagrać na płytę 4.7 GB. 3 godziny temu, P1O napisał: @dstjr Nie poddawaj się. Zacznij jeszcze raz, ale z zupełnie innej strony: Otwórz install.wim ze wszystkimi edycjami w NTLite (nawet darmowym) i skonwertuj do ESD. Pobierz jakikolwiek obraz Windows 10 x64 i zamień w nim install.wim na skonwertowany install.esd. Zapisz ISO i sprawdź jego rozmiar. Jeśli będzie mniejszy niż 4,37 GB, to miłego wypalania. Dziękuję za wskazówkę, przyda się. Cytuj
Widzior Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Compatible niewiele zmniejsza, ja zawsze biorę Complete, zapomniałem ci o tym napisać, bo ta opcja jest dopiero od niedawna, a w starszej wersji NTLite tego nie było, on od kopa robił opcję Complete Ale skoro ci tyle wystarczyło, to nawet lepiej, masz jakby co możliwość grzebania w zintegrowanych aktualizacjach. Cytuj
dstjr Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 @Widzior Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi