Skocz do zawartości

Dziwne objawy karty Realtek Gigabit ethernet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z tym ustrojstwem.

Jakieś 6 miesięcy temu było spoko net mam 12Mb/s i zawsze go miałem dalej go mam ;p.

Kiedyś karta sieciowa MOWA cały czas o sieci LAN kablu ...

Kiedyś we właściwościach pokazywało szybkość połączenia 100Mb/s.i było wszystko ok:> net ładnie 12Mb/s

a teraz od jakiegoś czasu raz mam internet o szybkości 4Mb/s a raz 2Mb/s a czasem wskoczy na 9Mb/s a we właściwościach karty sieciowej pisze teraz 10Mb/s a nie jak przedtem 100Mb/s. 

W trybie awaryjnym mam szybkość 10Mb/s internetu;/ ale we właściwościach też tylko 10Mb/s. 

Wymuszenie we właściwościach na karcie 100Mb/s a nawet 1Gb/s nic nie zmienia w opisie po połączeniu z internetem ;/

Proszę o pomoc i poradę;/ przez miesiąc co włączenie kompa robiłem reinstal sterownika karty ale teraz już to nie działa ;/

Opublikowano

System W8.1 sterowniki był już ze 100razy instalowane od najnowszych przez starsze wersje

Karta na 10000% nie jest uwalona bo jak łącze 2 kompy między sobą i przesyłam dane po Lanie to idzie 100Mb/s i we właściwościach też jest 100Mb/s

co do internetu też jestem pewien że ma te 12Mb/s bo na 2 kompie ten sam kabel przepinam po prostu i ma 12Mb/s 2system to niezawodny XP

Opublikowano

"Wymuszenie we właściwościach na karcie 100Mb/s a nawet 1Gb/s nic nie zmienia w opisie po połączeniu z internetem" - pokaż na screenie gdzie to ustawiasz. W pasku zadań powinno pokazywać 1Gb/s skoro taką masz kartę.

No w XP to oczywiste ale w Windows 8.1 chyba jest inaczej;/

Opublikowano

a router to co? wifi tez ciągnie z kabla  :E

Stary mam 1 kabel i przepinam Laptom W8.1 a Stacjonarny Xp  i zadnych ruterów nie mam prosto z urządzenia do kompa jednym kablem. Nic pomiędzy kablem nie ma chyba że kurz za biurkiem. 

Urządzenie dostawcy ---->  Kabel jedyny w domu ----> komputer albo laptop nic więcej 

Jakby to miało pomóc to:

MS windows 8.1 Enterprise 64-bit 

AMD A8-4500M APU with Radeon HD Graphics,3,0GB RAM, AMD Radeon HD 7640G + 7600M Dual Graphics

laptop to Samsung NP355V5C-S0CDE

Opublikowano

System W8.1 sterowniki był już ze 100razy instalowane od najnowszych przez starsze wersje

Karta na 10000% nie jest uwalona bo jak łącze 2 kompy między sobą i przesyłam dane po Lanie to idzie 100Mb/s i we właściwościach też jest 100Mb/s

co do internetu też jestem pewien że ma te 12Mb/s bo na 2 kompie ten sam kabel przepinam po prostu i ma 12Mb/s 2system to niezawodny XP

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Dobrze masz ustawione i powinno we właściwościach pokazywać 1Gb/s tam gdzie masz teraz 10Mb/s. Nie zmieniam zdania - sterowniki - Win 8.1 jest bardzo wrażliwy i problematyczny na sterowniki lan i wifi - zainstaluj jako aktualizację sterownika z pliku inf(same stery bez softu). Dalej nie wykluczam wady karty sieciowej.

Opublikowano

Na sterownikach od windows od SWU i tych z producenta to samo.

Co do infekcji to mam cały czas odpalonego avasta i malwarebytes anti-malware. Co do szukodzenia karty nie wydaje mi się bo jak łącze 2 kompy w moim przypadku stacjonarnego z XP i lapka z W8,1 to przesył jest 100Mb/s (stacjonarny max tyle wyciąga na swojej karcie) i w opisie połączenia pisze 100Mb/s więc wszystko jest ok. Tylko jak podłącze do neta kabelek to zmienia na 10Mb/s i nie przepuszcza neta 12Mb/s i to bym chciał rozwiązać ;/

Na Xp mam równiutkie 12Mb/s. i tyle też bym chciał na laptopie błagam pomóżcie.

Jak odpale ubuntu z cd na lapku to ma ładnie 12mb/s

Więc to musi być coś w tym systemie;/

A i dodam że nie ważne jaka prędkość pingi w granicach 4-15ms i na xxp i na w8.1

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

taa toczegos tu nie rozumiem 6miesiecy temu było cacy a teraz kupeczka ? naprawdę tyle mi radzisz zmień system bo z tym se nie umiemy poradzić ? Powiem żeby było śmiesznie jak kupiłem laptop miał oryginalnie ten system więc ? 

Opublikowano

aleś sie uczepił. Nie pomagasz a bezsensownego formata nie będę robić. Naprawdę nie ma tu jakiegoś guru??

jak formata? wpierw twierdzisz ze był fabrycznie, teraz formata... sam nas okłamujesz i bezczelnie prosisz o pomoc....

Opublikowano

@adamdiablo - twierdzisz że z linuks live cd działa dobrze, to potwierdź to jeszcze z windows live cd - są na forum różne wersje m.in. na bazie Win 8.1 - jeśli się potwierdzi że jest dobrze, to znaczy że masz coś w systemie skopane. Nie chcesz robić bezsensownego formata? - wydziel nową partycję(za pomocą wbudowanego narzędzia w windows) i tam postaw czysty Win 8.1(wersja nie ma żadnego znaczenia) - na 100% potwierdzisz co jest wadliwe, cudów nie ma. Po wszystkim partycję usuniesz, a wolny obszar przyłączysz z powrotem do wcześniejszej partycji.

P.S. Nie ma co się denerwować. Tematy tego typu są trudne do zdiagnozowania i rozwiązania na odległość. A co do proerectusa to trzeba brać poprawkę na jego logikę i marketing.

Opublikowano

@adamdiablo - twierdzisz że z linuks live cd działa dobrze, to potwierdź to jeszcze z windows live cd - są na forum różne wersje m.in. na bazie Win 8.1 - jeśli się potwierdzi że jest dobrze, to znaczy że masz coś w systemie skopane. Nie chcesz robić bezsensownego formata? - wydziel nową partycję(za pomocą wbudowanego narzędzia w windows) i tam postaw czysty Win 8.1(wersja nie ma żadnego znaczenia) - na 100% potwierdzisz co jest wadliwe, cudów nie ma. Po wszystkim partycję usuniesz, a wolny obszar przyłączysz z powrotem do wcześniejszej partycji.

P.S. Nie ma co się denerwować. Tematy tego typu są trudne do zdiagnozowania i rozwiązania na odległość. A co do proerectusa to trzeba brać poprawkę na jego logikę i marketing.

ty mojej logiki nie czepiaj ^^ lepiej działa niz twoja  :lol:

Opublikowano

Na tym drugim sprzęcie Masz to samo zabezpieczenie? avasta i malwarebytes anti-malware

Jeśli tak, i problem tam nie występuje to ok. Jeśli nie to odinstaluj te programy.

na tym drugim mam malwarebytes i kaspersky