Skocz do zawartości

Dziwne objawy karty Realtek Gigabit ethernet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz mieć czysty system dla upewnienia się i przetestowania. Odinstalowanie Avasta jest tylko połowicznym rozwiązaniem, bo nie ma i tak pewności czy to on może powodować takie cuda. Zostaje format albo partycja na postawienie czyściocha.

Opublikowano

zrobiłem format ;// wgrałem system Windows 8.1 Proffesional żeby 1 kolega sie już tego innego nie czepiał. I fajnie 1 włączenie patrzę we właściwości karty połączony z internetem 100Mb/s :>

Robie test internetu ładnie 15Mb/s. 

I ja głupi ... chciałem sprawdzić czy zmienia sie duplex ... ustawiłem na 1GB/s no i karta sie resetuje. Patrzę we właściwości i co widzę 10Mb/s 

Kur... normalnie szlak nie trafia ...

Myślę sobie a dam z powrotem na Automatyczny duplex , yhy taki uj.. jak podepnę kabel od neta widzę że się chce połączyć z duplexem 100Mb/s ale od razu wię rozłącza i wskakuje na 10Mb/s..

Potem myśle a wgram najnowszy sterownik do karty i nic to nie zmieniło.

POMOCY!!!

na dysku mam teraz tylko system żeby znów nie było głupich pytani co niektórych.

Opublikowano

Widze że jak dużo tekstu to kolega się gubi albo na końcu zapomina a więc przypomnę słowa z mojego posta.

"""""""".. chciałem sprawdzić czy zmienia sie duplex ... """"""""""""""

rozumiem ze ci chodziło o informacje przesyłane są w obu kierunkach jednocześnie, bez spadku transferu? a to zalezne jest od samego routera i dostawcy

Opublikowano

dobra ostatnio był technik od mojego neta odblokował mi konto tak jakby i miałem przy testach dalej 10Mb/s a na XP było 100Mb/s (max karty w kompie) a na jego sprzęcie coś kolo 140Mb/s więc nie wiem o czym do mnie gadasz i on na swoim laptopie miał w ustawieniach szybkość 1Gb/s. Ja na xp mam ustawione 100Mb/s full duplex

a na w8.1 lipton.

I NIE MAM ROUTERA

Opublikowano

umoe masz 12mb... wiec +- strata na akblu lub obciażenie serwera masz czyste 10Mbit... wiec jest OK

Z du*y masz te wyliczenia ... to czemu na xp mam 12mb ? a jak odblokował to 100mb ? a na lapku 10mb to mi wytłumacz mądralo??

A z resztą nie mam Tp co masz na umowie 20mb a w realu masz 2mb tylko porządną firmę co daje tyle ile jest na umowie nie "DO" 12Mb/s tylko 12Mb/s

Opublikowano

aaa to bardzo proste... jak serwisant przyjeżdża odblokowuje dla siebie pełny pakiet do testów by wyeliminować bład kabla czy bazy, ale jak masz umowe na 12Mb/s to tyle bedziesz miał MAXYMALNIE... XP rezerwuje sobie na WU max 1Mb/s ale nie odejmuje... za to nowsze odejmują i "odcinają" ;)  

Opublikowano

.... taaa i na odblokowanym przy mnie miał takie wyniki fajne u siebie 140mb/s na MOIM XP 100mb/s a na lapku 10mb/s więc wg twoich słów Xp ma straty zerowe a laptop teoretycznie powinien wskoczyć na 1Gb/s i mieć też 140mb/s jak u servisanta czyż nie?

więc co ty mi tu pier... o umowie ?

już nie drąż jaka umowa co i jak tylko odpowiedz czemu max 10mb/s w laptopie?

Zakładając że podepnę się do łącza 10Gb/s to laptop powinien obsłużyć 1Gb/s a tego nie zrobi bo siedzi na 10Mb/s jak ci to prościej napisać ....

Z czym by sie laptop nie łączył i miałoby to połączenie z internetem będzie 10Mb/s a jak się łączy z laptop z XP przez kabel lan cat.6e to ma calutkie 100Mb/s

a rok temu miałem umowę na 5Mb i jakoś laptop łączył się na 100Mb/s we właściwościach przypadek nie sądzę ?

Opublikowano

ale mylisz pojecia... własciwości to max przesył producenta, (u mnie tez pokazuje 150Mb/s jednak ja mam max 30Mb/s gdyż taki ma zasieg ^^) jednak ograniczenie masz do takich jaką cie umowa obowiazuje... XP nie czyta pewnych sekwencji bo nie ejst wspierany, wiec on pokazuje ci 100mb/s ale to przesył dostawcy max, jednak masz umowe na 12mb/s i tyle tylko wyciagniesz nie wiecej...Zrozum to ze jak masz umowe na 200Mb/s ale dostawca ma maxymalny 1000Mb/s i we właściwosciach bedzie wyswietlało 1000Mb/s nie znaczy ze tyle dostaniesz... poprostu nowe systemy pokazuja rzeczywiste predkosci łacza a xp całkowite... zrób na wszystkich test z stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Co za bzdury - na ikonce w pasku zadań i we właściwościach pokazuje zawsze prędkość karty sieciowej czyli od wielu już lat Fast Ethernet 100Mb/s lub Gigabit Ethernet 1Gb/s bez względu na prędkość od dostawcy internetu. 

@adamdiablo - czasem zamiast full duplex musi być auto negotiation - dlaczego ci się zmienia samoczynnie? - nie wiem. Nie masz rutera, system nowy.  :wacko:  Jak masz jeszcze siły to zrób test wgrywając Win 7 lub nawet XP - może być na innej partycji, którą bez problemu wydzielisz narzędziem systemowym, a potem z powrotem przyłączysz. Niestety powtarzam, najwiekszą bolączką Win 8.1 są sterowniki do kart sieciowych - sam zobacz ile tu na forum problemów i w necie.

Opublikowano

no to ci cały czas mówie... pokazywało ci 100Mb/s jaki jest maxymalne łacze ale OPERATORA, jednak twoja predkosć łącza to 5Mb/s i wiecej nie bedzie chyba że zmienisz umowe na wyższy pakiet ..  :doh:

Widać znasz się na tym jak większość polityków na polityce.

wiktorynek pisze prawdę.

Wgrałem wczoraj niezawodnego Xp i już chyba się domyślam jaką mam awarię. Jest tak ustawiłem na XP(laptop) wymuszenie na 1Gb/s i podłączom kartę. XP się próbuje połączyć z duplexem 1Gb/s ale wyskakuje mu błąd, próbuje się połączyć z 100Mb/s i też wyskakuje błąd no i ostatnia prędkość czyli 10Mb/s i się łączy.I nasuwa mi się myśl że to jest uszkodzenie na płycie głównej modułu odpowiedzialnego za ustawianie szybkości. 

I czy ktoś się nie wie czy da się to naprawić czy trzeba szukać całej płyty głównej??

W sumie to nie wiem czemu tylko z połączenie z internetem tak ogranicza bo z PC na PC crossowanym kablem idzie  ładnie.

Opublikowano

Ok. Czyli wiesz że system i sterowniki nie mają nic do rzeczy. Od początku podejrzewałem awarię sprzętową, bo to było bardzo dziwne. Masz teraz takie opcje:

- jeśli laptop na gwarancji, to do serwisu

- jeśli nie jest już na gwarancji, to nie wiem czy jest sens naprawy(wylutowanie karty sieciowej lan) lub wymiana płyty głównej

- możesz przejść na wifi

- możesz kupić kartę sieciową lan na usb lub jeśli masz w lapku express card albo pcmcia

Opublikowano

Widać znasz się na tym jak większość polityków na polityce.

wiktorynek pisze prawdę.

Wgrałem wczoraj niezawodnego Xp i już chyba się domyślam jaką mam awarię. Jest tak ustawiłem na XP(laptop) wymuszenie na 1Gb/s i podłączom kartę. XP się próbuje połączyć z duplexem 1Gb/s ale wyskakuje mu błąd, próbuje się połączyć z 100Mb/s i też wyskakuje błąd no i ostatnia prędkość czyli 10Mb/s i się łączy.I nasuwa mi się myśl że to jest uszkodzenie na płycie głównej modułu odpowiedzialnego za ustawianie szybkości. 

I czy ktoś się nie wie czy da się to naprawić czy trzeba szukać całej płyty głównej??

W sumie to nie wiem czemu tylko z połączenie z internetem tak ogranicza bo z PC na PC crossowanym kablem idzie  ładnie.

a co ci da 1Gb/s czy 100Mb/s? jak i tak masz 12Mb/s umowe? 

Opublikowano

@erectus - po co się udzielasz nic nie wnosząc do tematu. Pomyliłeś się, nie rozumiesz istoty sprawy, ale trwasz w zaparte. Ma 12Mb/s, w realu osiaga nawet 15Mb/s, a karta 10Mb/s ogranicza go w realu do 5Mb/s - odpowiedz sobie sam czy lepiej mieć 5Mb/s czy 12Mb/s? Kolega ma ewidentny problem, a ty wyszukujesz problemów z księżyca zamiast przyziemnych. Czy jak klient przychodzi do ciebie z awarią dysku, to wymieniasz mu cpu albo gpu? - przy okazji zmieniając mu system z Win 8.1 na Vistę? - znaczy po tobie można się wszystkiego spodziewać i wcale bym się nie zdziwił.  :L

P.S. Podałbyś lepiej konkretny model karty sieciowej lan na usb.