Skocz do zawartości

Przyspieszanie "Antka" KitKat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"W świecie, w którym wszyscy chcemy, żeby wszystko było szybsze i lepsze, doszliśmy do etapu, w którym czasem znaczenie mają mikrosekundy. To samo pragnienie dotyczy naszych komputerów i telefonów komórkowych. Dlatego jeżeli można w prosty sposób podrasować nasz telefon na Androidzie to czemu, by tego nie zrobić, tym bardziej że od rozwiązania dzieli nas kilka prostych kroków.

Z każdym kolejną aktualizacją dla systemu, użytkownicy oczekują, że ich telefon będzie działał sprawniej i jednocześnie zużywał mniej baterii. I słusznie, dzięki temu programiści systemów mobilnych robią co mogą, by ich systemy na tych samych podzespołach były lepsze.

Niedawno zadebiutował iOS 7.1, który oprócz uporania się z kilkoma denerwującymi bugami, przyniósł również zmianę jakością jeżeli idzie o prędkość systemu. iOS 7.1 sprawuje się znakomicie na iPadach i iPhonach.

Podobnie jest z Androidem. Każdy, kto ma przyjemność używania KitKata powinien zapoznać się czym jest projekt ART, środowisko uruchomieniowe, które zwiększa wydajność i przyspiesza uruchamianie aplikacji. Posiadacze Androida mogą z niego skorzystać, trzeba tylko ręcznie w opcjach programistycznych zmienić „Wybierz czas wykonywania” z „Dalvika” na „ART”. ART jest szybszy, głównie dzięki prekompilacji kodu bajtowego Javy, na kod maszynowy, za pomocą specjalnego kompilatora. W skutek czego wszystkie aplikacje kompilowane są raz i uruchamiają się o wiele szybciej.

Dla wszystkich, którzy uważali, że od czasu Androida 4.4 i wprowadzenia projektu ART ich telefon nie może działać szybciej, radzę zapiąć pasy. Wszyscy wiemy, że jedną z największych zalet Androida jest jego elastyczność. Użytkownik ma możliwość zmiany niemal każdego najmniejszego parametru i jest to coś co bardzo cenię w systemie operacyjnym od Google’a.

Zatem co trzeba zrobić, aby przyśpieszyć działanie swojego Androida jeszcze bardziej? Udajemy się do Ustawień i odszukujemy Opcji Programistycznych (Developer options). W niektórych przypadkach dostęp do nich będzie odblokowany, a w niektórych trzeba siedmiokrotnie stuknąć w tę opcję. Po chwili powinien pojawić się komunikat „Jesteś programistą” i od tej pory, bardziej zaawansowane funkcje stoją przed nami otworem.
Następnie odszukujemy w menu trzech sekcji:

• Skala animacji okna
  • Skala animacji przejścia
  • Skala długości animacji

Parametry domyślnie powinny ustawione być na „1x”. Po kliknięciu każdej z osobna wybieramy wartość „0,5x”(ja ustawilem "0x"). Jak łatwo się domyślić od tej pory wszystkie animacje aplikacji będą i przewijanie będzie dwukrotnie szybsze.

Choć początkowo może się wydawać, że przyspieszenie tych opcji to nic wielkiego, to po czasie, dopiero orientujemy się tak na prawdę ile czasu to wcześniej pochłaniało. Czasy przejścia skrócone są dwukrotnie.

Znakomite rozwiązanie, które testowałem na dwóch telefonach z Androidem 4.4 i muszę przyznać, że jestem zachwycony. Podobno w starszych telefonach mogą pojawić się drobne lagi. Jednak w moim Galaxy S3 wszystko działa szybko jak błyskawica. Polecam."

Opublikowano

tak to to wiem , ale porucz tego w sg3 (slimrom 4.4.4) i onda v812 (omnirom 4.4.4) przestawilem dalvik na ART i czasy reakcji na 0,5 (przestawilem za namowa kolego fafal na "0" ) 

• Skala animacji okna
  • Skala animacji przejścia
  • Skala długości animacji  

i  sys  przyspieszyl :)

Opublikowano

To nie żadna nowość :P zawsze każda animacja zwalnia każdy system :P

Bo sie musi wyświetlić a to oznacza ze potrzebuje na to czasu :P a nam sie wydaje ze po przestawieniu jest szybciej , to normalne .

Pierwsze co robię wyłączam wszystkie animacje i jest gitara :E

Opublikowano

W niektórych przypadkach dostęp do nich będzie odblokowany, a w niektórych trzeba siedmiokrotnie stuknąć w tę opcję.

Może niezupelnie w tą opcję (bo jest ukryta) tylko w Numer kompilacji w informacjach o systemie

Opublikowano

Może niezupelnie w tą opcję (bo jest ukryta) tylko w Numer kompilacji w informacjach o systemie

no dokladnie ,czasem wystarczy 5x   a czasem 10x stuknac 

w kazdym razie wyskoczy nam komunikat "w porzadku juz jestes programista"       :)

ps.ja mam jeszcze  wlaczone

renderowanie na GPU

Opublikowano

Buhahaha. Przyśpieszanie androida skracaniem czasu animacji. Porażka. Jest wiele sposobów na prawdziwą optymalizację systemu, która faktycznie wpływa na wydajność..

Odnośnie "Opcji programistycznych" nalezy 7 razy kliknąć "Numer kompilacji". Mowa oczywiście o STOCK'owych systemach, gdyż wiele produkcji na czystym androidzie opcje te ma domyślnie włączone..

Opublikowano

Buhahaha. Przyśpieszanie androida skracaniem czasu animacji. Porażka. Jest wiele sposobów na prawdziwą optymalizację systemu, która faktycznie wpływa na wydajność..

Odnośnie "Opcji programistycznych" nalezy 7 razy kliknąć "Numer kompilacji". Mowa oczywiście o STOCK'owych systemach, gdyż wiele produkcji na czystym androidzie opcje te ma domyślnie włączone..

buhhhaha , jeste wiele to wszyscy wiedza jak i wujek google , podaj konkretnie  co i jak ustawic 

Opublikowano

no ale podaj cos konkretnego jakies twek ustawienia cos takiego co mozna zastosowac do wiekszosci ,powiedzmy ci co maja root na sprzecie 

ja podalem ;)

Opublikowano

Nie potrzeba bawić się w przyspieszanie "Antka" wystarczy wyłożyć 3000 zł na potwora z 8 rdzeniami, 3 GB ram i wszystko będzie śmigać. Ze złomu nic konkretnego nie wyciśniecie.

Opublikowano
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wykładaj za nas te trzy tysie ja obiecuje ze nie bede grzebał w nim :D 

Opublikowano

Nie potrzeba bawić się w przyspieszanie "Antka" wystarczy wyłożyć 3000 zł na potwora z 8 rdzeniami, 3 GB ram i wszystko będzie śmigać. Ze złomu nic konkretnego nie wyciśniecie.

bzdura, wystarcza dwa jajca, nie ma sensu wiecej w andka

Opublikowano

Zależy jakie ktoś ma wymagania. Jeśli do przeglądania fejsa, neta i granie w proste gierki, to taki system jest idealny. :D

A jeśli chodzi o dobry tel z androidem (nie uzględniając dziwnych eksperymentów z Chin), to najlepszy w cenie do 500zł jest Moto E. :)

Opublikowano

Zależy jakie ktoś ma wymagania. Jeśli do przeglądania fejsa, neta i granie w proste gierki, to taki system jest idealny. :D

A jeśli chodzi o dobry tel z androidem (nie uzględniając dziwnych eksperymentów z Chin), to najlepszy w cenie do 500zł jest Moto E. :)

polemizowałbym

Windows Phone choćby nie wiem jak był zawalony to i tak będzie działać płynnie. Tak samo iOS.

bzdura, sam zdusiłem WMP bez problemów

Opublikowano

Powiem tak. Mam SGS 3 i Galaxy ace 2. Galaxy ace 2 na cyanogenmodzie 11 działa szybciej, dłużej trzyma aplikacje w tle niż SGS 3 na oficjalnym 4.3 a w końcu to flagowiec i trochę to śmieszne. Jeśli już mówić o przyśpieszaniu systemu to nic nie dadzą żadne zmniejszania animacji okna czy wywalanie aplikacji. Pobierałem różne modyfikowane systemy bazujące na stocku do SGS3, były powywalane aplikacje, nowy kernel z podkręconym procesorem, usprawnienia systemu a i tak ten system chodził wolno. Dopiero po zainstalowaniu z jakichś modyfikacji bazujących na czystym adnodroidzie np cm11, slimkat, neatrom, aosp, można poczuć że telefon żyje.

Aktualnie ace 2 można znaleźć do 200zł na allegro. Za tą cenę mamy duże wspracie na xda, modyfikowane systemy które chodzą szybko typu cm11, 2 developerów na xda tworzy kernele do tego telefonu które są co chwile aktualizowane i pozwalają podkręcić procesor z 800mhz do nawet 1400mhz. Jedynie w telefonie jest źle spartycjonowana pamięć bo jest 1,2GB na aplikacje i 1GB pamięci wewnętrznej ale po partycjonowaniu i usunięciu zbędnej pamięci którą zjada system można wyciągnąć ponad 3GB pamięci na aplikacje. GPU też nie jest najwyższych lotów bo to tylko Mali 400 MP1, ale troszkę też można je podkręcić ale tragedii nie ma w porównaniu do innych 2 razy droższych tele co pakują marne adreno 203.

Na ace 2 np na cm11 wszystko działa poprawnie i nie znalazłem żadnych błędów. Natomiast na innych urządzeniach może być dużo błędów.

Opublikowano
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Będę tym złym i pierwszy spytam bez ogródek . Bo dla czego i co masz na myśli ??

Bo wiesz takie pisanie bez podania powodu dla czego ma sie o kimś zdanie ze jest w błedzie nic nie wnosi do żadnej dyskusji . 

Jesteś słabym kierowcą bo jesteś , twój samochód czy tam rower jest słaby bo jest , jesteś brzydki bo jesteś . 

Ale kurcze podaj powody dla czego :P

ja wychodzę z założenia każda dobra opcja czy też modyfikacja zwać to inaczej tweak w jakimś stopniu poprawiający działanie wszystkiego ( nie zawsze odnosi sie to do systemów ) jest dobre i warte tego by się tym podzielić . Ale psioczenie by psioczyć jest troszke wk.. 

Zresztą tu sie zdziwiłem ze winda na 512 ramu tez potrafi zmulić h,mmmmm na innych portalach zawsze są głosy ze antek muli a tu zonk . ja mam 398 dostepnego ramu i mi nie muli hehehhe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie