Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z przepustowością internetu.Dotychczas posiadałem zgodnie z umową do 100Mb/s i tak podczas testów wahał się: up/down +-95Mb/s. Kończyła mi się umowa więc postanowiłem przedłużyć a przy tym zwiększając prędkość do 400Mb/s,jest to internet na światłowodach. Mój problem polega na tym że pomimo zwiększenia prędkości, nie osiągam ją na komputerach.Do testów użyłem z PRO Speed Test na którym internet nie przekroczył 100Mb. Test wykonywałem po kablu na HP Pavilon gaming z nowo instalowanym Win10 Home, wyczyszczonym RemoveSPY_AIO i przy wyłączonym Defenderze.
Serwisant z sieci powiedział że u nich jest wszystko OK.i prawdopodobnie karta sieciowa na tę prędkość się nie załącza. Na drugim stacjonarnym, testy prędkości też są bardzo zbliżone do tych z lapka.Co do routera to jest to model Gigabitowy Archer C9,połączony ośmiożyłowymi kablami kat 5e, a we właściwościach sieci pisze: szyblość łącza 1000 Mbps na lapki i na stacjonarnym.
Proszę poradzić w czym jest problem, jak mogę go rozwiązać? nie chciałbym rezygnować ze szybkiego łącza. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak jak przedmówca proponuje Ci zmienić kabel i sprawdzić czy coś to da. U mojego znajomego na takim samym routerze był taki sam proplem, mimo iż max miał 500Mb/s to u niego było tylko około 100. Pomogła właśnie zmiana kabla. Poza tym sprawdził bym czy aby na pewno obie karty - tą w lapku i stacjonarne - mają obsługę powyżej 100Mb/s czyli czy mają port gigabitowy.

Opublikowano

to ze ci zwiekszyli do 400 nie znaczy ze musisz tyle miec, zalezy ile ludzi dziala w tym czasie

do 100 to mozesz miec od 1-100 do 400 podobnie zalezy od obciazenia sieci i wydolnosci ich routerow

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie oraz sugestie. W obydwu komputerach połączonych kablami,  karty ustawiają się na 1Gb/s,  w laptopie użyłem do połączenia półmetrowego fabrycznego kabelka cat5e , karta ustawia się na 1Gb/s, a kiedy przeączę na WIFI ustawi się na 300Mb/s . Niestety nie mam kabla cat 6 aczkolwiek serwisant mówił mi że spokojnie ten mój powinien tę prędkość przenieść. Sterowniki mam najn9owsze w obydwu komputerach ale zastanawiam się nad takim testem żeby połączyć modem który znajduje się w innym pomieszczeniu niż router, tym krótkim kabelkiem i sprawdzić czy coś się zmieni. Co do kart sieciowych to zarówno laptop jak i stacjonarny mają Gigowe karty. Jak przetestuję to dam znać.

Opublikowano

Najnowsze sterowniki nie znaczy że będą najlepsze, sam miałem tego przykład i chyba rok temu tu na forum założyłem taki temat, po zaktualizowaniu do najnowszych miałem ograniczoną prędkość, okazało się że systemowe były najodpowiedniejsze, tak było w moim przypadku,  nie wiem jak jest w TP LINKACH ale u mnie  mogę sprawdzić z jaką przepustowością wykrywa karty sieciowe.  

Opublikowano

Już jestem, graty poskładałem z powrotem jak były i okazało się że sprawdzenie innym kablem które nasunął robert,  spowodowało : ping 2, pobieranie 394,6 Mbps, wysyłanie 198,5 Mbps , czyli jednak dziadowski kabel a ja już chciałem rozwiązać świeżo co umowę. Teraz będę rozglądał się za kabelkiem cat 6 bo jak już wymieniać to porządny , ten obecny idzie trochę w murze trochę pod podłogą , w listwach więc nie wiem praktycznie w jakim jest stanie.

bardzo Wam wszystkim dziękuję.  

Opublikowano

Kolego kabel masz kupić   CAT6  , zaktualizuj  Archer C9  jeżeli jest nowe oprogramowanie , przypisz  na stałe adresy laptopa i pc .

ping  sprawdzałeś ?

wejdź np.  tu  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]   ( poczytaj trochę )  i jak  to wszystko  wyżej będzie ok  a dalej połączenie do litery D  to za telefon  i słuchawka ma być aż  czerwona  od Twoich słów   te jełopy  i to wszyscy  czy to światłowód   ( najczęściej mają cienki sprzęt )   czy nie, zawsze per........lą   że u nich wszystko ok  i czego się czepiasz to twoja wina a nie ich !.

A u jakiego operatora masz ten internet ?

PS

robiłem kolację  więc nie widziałem że już rozwiązałeś  problem  - na przyszłość zawsze jest dobrze  taki ( dobry )  kabelek mieć w zapasie , do światłowodu musi być  dobry.

Opublikowano

Kolego woj_ani przed chwilą na aledrogo zamówiłem 20 metrowy markowy kabelek cat 6. Wyżej napisałem co osiągnąłem wykonując test na innym kabelku , a że był krótki bo taki tylko miałem więc router przeniosłem do pomieszczenia gdzie był modem światłowodowy, wyżej napisałem osiągi. Internet mam z Leona z parę lat bo niegdyś i z telefonem stacjonarnym i prawdę mówiąc jedyne problemy stwarzały kuny które kilkakrotnie pozbywały mnie internetu w końcu kazali gościowi poskracać tuje i wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam.

Opublikowano
Godzinę temu, ripek napisał:

to ze ci zwiekszyli do 400 nie znaczy ze musisz tyle miec, zalezy ile ludzi dziala w tym czasie

do 100 to mozesz miec od 1-100 do 400 podobnie zalezy od obciazenia sieci i wydolnosci ich routerow

1. Jeżeli ma 400 to 400 ma być no może plus - minus 2,3 Mb różnicy bo za to płaci i tego wymaga

2. W pierwszym poście było napisane : " est wykonywałem po kablu na HP Pavilon gaming z nowo instalowanym Win10 Home, wyczyszczonym RemoveSPY_AIO i przy wyłączonym Defenderze." więc było ile osób aktualnie korzysta z sieci i jaki mają sprzęt nie ma nic do rzeczy.

Opublikowano

Te  20 m  i  ten  CAT.5E   też pociągnie  ,no ale już wszystko powyżej 50  m  mus  CAT6 .

Ja jestem tej zasady że szkłem czterech liter się nie wyciera  i dobrze że zamówił od razu  CAT6 .