Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowi czy do HP elitebook 8470p da się  zamontować jakiś inny dysk niż standard lub ssd na te nowe nie wiem jak to się azywa bo cienki bolek w tym jestem m2 sata czy jakoś tak te takie wąskie , w lapku jest też pcmcia.

Opublikowano

Dodam jeszcze dla super dokładności - każdy dysk SATA 2,5" - ze względu na interfejs SATA III w laptopie, zalecam dyski z interfejsem SATA III - szkoda obniżać sobie wydajność np dyskiem SATA II.

Dodatkowo zamiast napędu DVD/BR możesz włożyć drugi dysk również obsługujący interfejs SATA III.

To nie koniec - laptop posiada port eSATA/USB combo (tzw. Power eSATA) pozwalający podłączyć na zewnątrz dysk SATA za pomocą przewodu SATA/Power eSATA. Tu interfejs to SATA II, oczywiście można podłączyć każdy dysk SATA.

5 godzin temu, berthold61 napisał:

w lapku jest też pcmcia.

Nie, to jest Express Card - nowsza i o wiele lepsza wersja starego PCMCIA. Kupując odpowiedni adapter masz bardzo duże możliwości rozszerzenia portów w tym laptopie. Genialny port, dzisiaj już niespotykany.

Laptop obsługuje wszystkie procesory i7 trzeciej generacji (z wyjątkiem XM) oraz 16GB (2 x 8) RAM DDR3(L).

Bardzo solidny, trwały, bezawaryjny laptop o bardzo dużych możliwościach rozbudowy. Jeden z najlepszych modeli jakie kiedykolwiek wyprodukowało HP. Za grosze można kupić stację dokującą z dodatkowymi portami, a nawet w zależności od wersji z dodatkowym miejscem na dysk. Laptop ma bardzo trwałą baterię (jak padnie, to nie wyrzucaj, tylko regeneruj). Można podłączyć drugą.

P.S. Proponuję zacząć od aktualizacji biosu. Najnowszy będzie z 2019 roku.

berthold61 lubi to
Opublikowano

Toś mnie pocieszył bo kupiłem go dwa tygodnie temu za 5 stówek w stanie idealnym a pod akusiem jest naklejka że gwarancja do 2021 roku , to ciekawy sprzęt nawet ,już jestem zadowolony nad tą stacją dokującą już medytowałem i chyba łyknę tam  są pełne porty lpt oraz com co prawda coraz mniej nimi się programuje ale zawsze jakiś tuner starszy się znajdzie czy coś w ten deseń .

Opublikowano

Muszę koniecznie wymienić dysk bo jak kopiuję teraz pliki 22gb to trwa to prawie 1/5 godziny a kursor reaguje po 30 sekundach , procki po kilka proc ram zjada 1,2GB więc ewidentnie dysk . mam kilka małych 64 oraz 128GB SSD to sprawdzę na nich i coś potem większego dokupię .

Opublikowano

Ja mam 8560p i wymieniłem w nim procka (i7 2720QM), ram (16 GB) i dysk (Samsung SSD 850 Pro). Zainstalowałem Win10 LTSC od Sromotnika i śmiga pięknie! Świetne sprzęty do rozbudowy i uzytkowania.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, ale mnie to wystarcza. Praktycznie oprócz pena nie używam żadnych urządzeń na USB.

PS. Chyba jednak są 2 porty USB 3.0 - tak przynajmniej widze w moim lapku [emoji6]

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanko ,na naklejce jest jak byk windows 8 pro więc jaki system tam zapodać aby jako tako wszystko działało win 8 prof 64 czy 32 bit i czy to ma byjakiś aio czy pierwszy lepszy aby łyknął klucz z biosu bo myślę że chyba tam jest nie wiem  czy był rezerwowany do 10-ki.

Opublikowano

Nie wiemy tylko czy był to Win 8, czy Win 8.1

W każdym razie użyj programu ProduKey 1.93 portable i odczytaj klucz OEM z biosu.

Teraz możesz sobie zainstalować Win 8.1 lub Win 10. Nie wpisujesz klucza podczas instalacji. Dopiero po zainstalowaniu systemu klikając aktywacja.

Jeśli była już wcześniej zarezerwowana licencja do Win 10, to aktywuje się samoczynnie po połączeniu z internetem. Jeśli nie, to zrobisz, to swoim kluczem - zostanie zarezerwowana licencja cyfrowa na serwerach Microsoftu.

Opublikowano

Na naklejce widnieje win 8 pro , klucz wydobyłem z biosu tym programem co mi podałeś ,zainstalowałem win 8,1 pro i klucz załapał oraz zarejestrował się , teraz pewnie do 10-ki już się nie da wskoczyć co ? oraz czy aby warto ?  instalowałem obie wersje czyli 32 oraz 64 bit pozostałem przy 64 tylko nie wiem czy to lepiej czy gorzej ?